Skip to content

French theatre nerds do droll version of the Big Bang at reopening Rotterdam Schouwburg

Ok, een paar mensen waren misschien een tikje teleurgesteld. Die hadden gehoopt dat de schouwburg van Rotterdam met echte knaller zou heropenen, na de uiterst geslaagde upgrade van het interieur door schrootjeskunstenaar Jan Versweyveld (verlaagd plafond, marmer en tapijt op de trappen). Maar dat kan natuurlijk niet. De Rotterdamse Schouwburg doet namelijk alleen aan knallers als Internationalekeuze-bazin Annemie Vanackere zich er van tevoren van overtuigd heeft dat die knal totaal anders zal uitpakken dan iedereen verwacht. Wie de poster van het festival van dit jaar goed bekeek, kon al vermoeden dat het een soort van sissertje zou zijn.

Een Frans sissertje. Dat dan weer wel.

Philippe Quesne is zo’n alleraardigste Franse theaternerd die van lieve kleine grappige voorstellinkjes houdt. Hij maakt een soort van objecttheater, waarin acteurs rondlopen die in alles doen denken aan de wezens uit de wereld van Jacques Tati : volledig in zichzelf gekeerd, onbeholpen en onweerstaanbaar grappig om naar te kijken.
In Quesnes wereld gaat het dit keer om stripachtige beelden van het ontstaan van het leven, de ontdekking van het vuur en de apocalyps. Onverstoorbaar zijn de acht spelers bezig, en soms is het resultaat prachtig, maar vaker is het vooral koddig. En soms is het ook gewoon saai en minder vindingrijk dan je zou hopen.

Als afsluiter van deze aparte Internationale Keuze valt ‘Big Bang’ daarom toch een beetje tegen. Deze editie van het jaarlijkse festival vol onverwachte internationale theatervoorstelling was hoe dan ook anders, vanwege de verbouwing van de Schouwburgfoyer. Vrijwel alles was op locatie of in ‘De Gouvernestraat’, het oude onderkomen van Lantaren/Venster. En al vielen sommige dingen tegen, er waren ook onvoorstelbare hoogtepunten mee te maken. De plekken waar sommige gezelschappen speelden hoorden daar zeker toe.

Rotterdam zou er goed aan doen zijn rafelranden te koesteren, net zoals de Rotterdamse Schouwburg met dit festival de rafelranden van het theater koestert. Want aan die rafelranden is de wereld het spannendst. Ook voor Henk en Ingrid.

Le Big Bang is nog te zien op zondag 3 oktober 2010.

Comments are closed.

Wijbrand Schaap

Cultural journalist since 1996. Worked as theatre critic, columnist and reporter for Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool and regional newspapers through Associated Press Services. Interviews for TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcast maker, likes to experiment with new media. Culture Press is called the brainchild I gave birth to in 2009. Life partner of Suzanne Brink roommate of Edje, Fonzie and Rufus. Search and find me on Mastodon.View Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)