Meteen naar de inhoud

Kunstwereld via Facebook in actie tegen cultuursnede nog voor het kabinet Rutte-Verhagen is geïnstalleerd

Het was een prettig uit de hand gelopen flashmob: volgens de politie stonden er rond 12 uur tegen de 3000 mensen op het Malieveld in Den Haag. Jonge mensen, vooral: studenten van de Haagse Kunstacademie en het Consevatorium. Maar dat is niet genoeg om het Malieveld een vol gevoel te geven. Uit alle hoeken van het land waren jonge kunststudenten en -liefhebbers naar Den Haag getogen voor wat we dan maar een preventieve demonstratie zullen noemen. En dat hielp dus wel. Het leek opeens vol, daar. Op dat weiland in Den Haag.

Accordeon-studente Sofie de Klerk zette een facebookpagina live uit woede over de bezuinigingen op het cultuurbudget van 200 miljoen, die waren vastgelegd in het gedoogakkoord tussen de rechtsliberale VVD, het Christendemocratische CDA en de populistisch-rechtse PVV.

De woede en verbijstering bij veel beoefenaars van kunstvakken, en bij veel liefhebbers, over deze maatregelen die per saldo de kunstwereld onevenredig hard treffen ten opzichte van andere sectoren, is groot.

Voor wie er niet bij was hebben we wat beeld en geluidsmateriaal verzameld. Eerst de mooie flashmob, tegenover de Kunstacademie.

Dan de de organisatie: Sofie vertelt over haar Facebook-avontuur.

Daarna de drummer van de Steamrollers, die uw verslaggever aanzag voor een Haagse Harrie, en die dat eigenlijk ook was. Maar dan weer niet. Een voorbijganger was hij wel.
Steamrollers

En tot slot Jette Kleinsma, omdat ze het verhaal goed samenvatte, en ze hoe dan ook een bevlogen speech wilde houden.

Dan wachten wij vervolgens af waar het deze herfst en winter allemaal verder toe gaat leiden.

Het journaal van de NOS op vrijdagmiddag toonde wat beelden van een vriendelijk opstootje, een uur na afloop van de demonstratie, en 2 kilometer van het Malieveld. Één persoon is gearresteerd wegens het opsteken van een middelvinger, zo vernamen wij. Dit vond plaats ongeveer anderhalf uur na het einde van de officiële demonstratie.

Reacties zijn gesloten.

Wijbrand Schaap

Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Voor ik dat deed was ik (sinds 1996) kunstverslaggever voor onder meer Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad en GPD. Daarvoor deed ik van alles. Studeren enzo. Theater maken. Inspraakavonden notuleren. In een bandje spelen. Ik schreef - en schrijf ook voor specialistische bladen als TM, Boekman, Ons Erfdeel en De Vogelvrije Fietser. Ik help je met schrijven als je het heel lief vraagt. Ik ben getrouwd met Suzanne Brink en heb een kat die Edje heet, een pup die Fonzie heet en een hond die genoemd is naar Rufus Wainwright.Bekijk alle berichten van deze auteur