Meteen naar de inhoud

vvd

In Perspectief #19: De Tak en de Bloesem

In de serie In Perspectief kijkt Erik Akkermans terug en vooruit naar ontwikkelingen in cultuurbeleid en -praktijk. Vandaag: cultuureducatie in het primair onderwijs. Ambities van een nieuw kabinet Voorjaar 2003. De zon begon al wat meer te schijnen en aan takken kwamen de eerste bloesems. Hier diende zich de metafoor aan die als titel kon dienen voor het rapport dat… 

een fotorealistische afbeelding die is geïnspireerd door de tekst die u heeft verstrekt. Het beeldt een levendige en kleurrijke debatscène uit tijdens een cultureel evenement in de Herz zaal van TivoliVredenburg in Utrecht. De scène illustreert een deel van het 'Collectieve Creatieve Cultuurdebat', met een diverse groep deelnemers waaronder kunstenaars, beleidsmakers en politieke figuren. De sfeer is een mix van serieuze discussie en informeel gesprek, met een focus op kunst- en cultuurbeleid. Op de achtergrond is een digitale weergave te zien van door DALL-E gegenereerde interpretaties van politieke partijprogramma's, die overgaan in een reeks socialistisch-realistische kunstwerken.

Collectief Creatief Cultuurdebat toont wanhoop kunstsector 

“Maar kunt u in de komende week niet alsnog met een wet komen die kunsteducatie vastlegt in het basisonderwijs?” Een markant moment in het ‘Collectieve Creatieve Cultuurdebat’ dat op woensdag 15 november in een volle Herz van TivoliVredenburg werd gehouden. De Creatieve Coalitie en Kunsten ’92 deden nog een laatste poging om kunst en cultuur op de agenda van de… 

Waar is de Nederlandse cultuursector aan toe, op 22 november? Een eerste inventarisatie

Nederland is een cultuurland. Geen kunstland. Want het woord ‘kunst’ komt in vrijwel geen van de verkiezingsprogramma’s voor, waar we op 22 november uit moeten kiezen. Alleen de VVD heeft het over ‘kunst in depots’. Het gaat wel de hele tijd over cultuur. Over de vraag of we niet weer eens een keihard onderscheid tussen kunst en cultuur moeten gaan… 

Gaudi in Fabrique de lumiere. Screenshot-uitsnede uitzending WNL

Omroep Wakker Nederland over kunst: doe verdomme zelf eens moeite. 

‘Terwijl veel regionale musea het moeilijk hebben, poppen commerciële musea als paddenstoelen uit de grond.’ Omroep Wakker Nederland, sinds we ‘wakker’ met ‘woke’ associëren, liever bekend als omroep ‘wij’ Nederland, moest iets met ‘kunst’. De openingsregels van de eerste uitzending van ‘de Stand van Nederland’, hun ‘onderzoeksprogramma’, waren meteen raak, de beelden ook: de museumvereniging in de ballenbak van een… 

‘Geef gemeenten hun eigen cultuurbudget.’ Belangenorganisaties zetten druk op nieuwe verkiezingsprogramma’s (en sorteren voor op BBB)

De creatieve sector zet in op een ingrijpende wijziging van het systeem van kunstsubsidies. Dat blijkt uit de lobbystukken (position papers en suggesties) die naar de verkiezingsprogrammaschrijvers van de politieke partijen zijn gestuurd. De grootste en belangrijkste daarvan, de schouwburgdirecties (VSCD) en Kunsten 92, willen dat het Rijk voortaan aan gemeenten een duidelijk en specifiek cultuurbudget (‘geoormerkt’) geeft. Daarmee wil… 

Maandag debatdag. Volg onze beroemde duidende updates live! (niet alleen via het vogeltjesnetwerk) #tkcultuur

We zijn er groot mee geworden: live tweets vanuit het hart van onze democratie. Nu waren debatten over cultuur de laatste jaren natuurlijk wel even wat anders dan we nu verwachten. Er hoeft geen strijd meer gevoerd te worden om de reputatie van de kunsten, zoals tijdens alle debatten tot een jaar geleden. Waar het nu om gaat? Energie, denken… 

170 miljoen structureel erbij. De cultuursector kan opgelucht ademhalen. Ons verlanglijstje

Rutte 4 zegt sorry voor Rutte 1, 2 en 3. Heel anders kunnen we het nieuwe regeerakkoord niet uitleggen. Vrijwel alle kroonjuwelen van 11 jaar neoliberaal beleid zijn opgegeven. Dat de begroting voor de culturele en creatieve sector nu (inclusief de marginale reparaties tijdens Rutte 3) weer terug is op het niveau van 2010 is bijna niet te geloven. Dat… 

Museumvereniging slaat alarm: ook de sterke musea komen niet zonder steun uit de anderhalve meter

De #unmuteus-optochten van afgelopen weekend zouden je kunnen doen geloven dat, zodra het weer kan, de cultuurwereld in minder dan geen tijd uit de ellende is. De tienduizenden die de straat opgingen, bevolken snel weer de zalen, en met iets meer water bij het bier, en iets duurdere muntjes, is de nacht- en evenementenbranche – die er ook voor de… 

De Raad voor Cultuur heeft er zin in. En dat werd tijd.

‘Om de positie van zzp’ers te versterken, kan opnieuw worden gezocht naar een regeling die het gemakkelijker maakt verschillende kortdurende contracten door het jaar heen aan te gaan met tussentijds behoud van uitkering.’ Er staat veel nuttigs in het advies van de Raad voor Cultuur dat vandaag verscheen, maar van dit zinnetje werd ik het blijst. Nog niet zo blij… 

Opinie: Kunst en cultuur worden in Brabant bij oud vuil gezet

Op 24 december 2020 bracht de provinciale hoor-en bezwaarcommissie n.a.v. een 8-tal ingediende bezwaarschriften een advies uit aan de het College van GS van de Provincie Noord-Brabant. Daarna verscheen -pas een maand later- op 26-1-2021 een mededeling d.d. 26-1-2021 van het College van GS aan Provinciale Staten en een persbericht aan de culturele instellingen die een aanvraag 2021-2024 hebben ingediend.… 

‘Warm Rechts’ wil graag investeren in volle zalen. – Cultuurwoordvoerders Tweede Kamer in debat

‘Er is geen andere sector in Nederland die zo gecontroleerd en gereguleerd wordt als de culturele sector.’ D66-kamerlid Salima Belhaj verzucht dit tegen het einde van het debat dat de verzamelde lobbyclubs voor de culturele sector op maandag 8 februari organiseerden. ‘Het kost ongelooflijk veel werk, tijd en vooral geld. En de basis is wantrouwen.’ De meest cultuurvriendlijke partij van… 

Tandeloos cultuurdebat biedt weinig nieuwe inzichten

Donderdagochtend 12 november gingen de woordvoerders cultuur van Christen Unie, VVD, D’66 en Groen Links met elkaar in gesprek over cultuur. Sprankelend werd het door LACK  (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst) Kunsten ’92, het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Boekmanstichting georganiseerde debat echter geen moment.

Ook in Limburg zijn er problemen met de regio (en verdenkt men de adviseurs van willekeur en voortrekken)

Het culturele zwaartepunt in Limburg ligt al jaren in het zuiden. Om de zuidelijke instellingen te stimuleren buiten de regio te programmeren is echter maar 1 extra punt beschikbaar. Voorbeelden van de problematiek rond geografische spreiding zijn er ook bij de Raad van Cultuur en het Fonds Podiumkunsten.

Eurosonic/Noorderslag en Scapino mogelijk gered. Maar dan wel ten koste van nieuwe kunstaankopen. #tkcultuur

Creativiteit uit zich in de Nederlandse politiek vooral in het boekhouden. Op 29 juni, vlak voor het begin van het drie maanden durende zomerreces, vond de Tweede Kamer zowaar geld om popfestival Noorderslag en dansgezelschap Scapino te redden van de ondergang. Die ondergang zou in het nieuwe kunstenplan, dat in 2021 ingaat, een feit worden, omdat de Raad voor Cultuur… 

De BIS is dood, lang leve de Poppetjes

Laten we maar beginnen met het goede nieuws: De Staat is vanaf nu een vast gegeven in Nederland. En dan hebben we het dus over de band De Staat. Die tegenwoordig fantastische videoclips maakt. Ze zijn gepromoveerd van een vierjaarlijkse subsidie bij het Fonds Podiumkunsten naar een vierjarige subsidie volgens de Culturele Basisinfrastructuur (BIS). Met 55 andere nieuwkomers. Allemaal gewogen… 

Brabant bezuinigt extra op festivals, fietsen en frisse lucht, maar noemt ‘cultuur’ nu wel. Hoe blij moet de sector daarmee zijn?

De theaterstoelen, die op vrijdag 15 mei 2020 dienden als de tractoren van de kunsten in Noord Brabant, hebben effect gesorteerd. Althans, zo lijkt het. De Gedeputeerde Staten van de provincie hebben namelijk het woord ‘cultuur’ weer teruggebracht in de begroting. Het blijkt echter een Pyrrhus-overwinning, omdat tegelijkertijd de Provincie ook de afspraken met het Rijk niet gaat volgen, en… 

Alexander Plooij pleit voor een andere insteek bij de lobby van de culturele sector: ‘Het artistieke moet centraal staan, niet de creativiteit.’

‘Als de economische belangen van betrokken partijen groter zijn dan de belangen van de cultuursector krijg je uiteindelijk bewegingen zoals we die nu zien in Brabant. De kunst maakt zich belangrijker dan die is, en dat zet kwaad bloed.’ We hebben een gesprek met Alexander Plooij, ondernemer en ooit actief in de cultuursector als professioneel trompettist, manager van muziekscholen en… 

Brabants FvD-college bezuinigt minstens 25% (maar waarschijnlijk 100%) op cultuur, en heeft het alleen nog over ‘Vrije Tijd’

(8 mei: aangepast om duidelijk te maken dat de bezuiniging waarschijnlijk 100% is) Het nieuwe provinciebestuur van Noord Brabant gaat de zwaar door corona getroffen cultuursector nog wel helpen om de klap van dit jaar te boven te komen. Direct daarna volgt echter een bezuiniging die oploopt tot minstens 25 procent op het totale budget voor ‘vrije tijd’. Blijkens de… 

Eindelijk een volwassen debat over cultuur. VVD benadrukt belang van cultuur voor lokaal vestigingsklimaat. #tkcultuur

De cultuursector moet beter luisteren naar de moeder van de minister. Die zei: ‘Je kunt lang treurig zijn over wat je niet hebt gekregen, wees ook blij met wat je wél hebt gekregen.’ Minister Ingrid van Engelshoven haalde haar moeder erbij in de slotfase van het ingelaste begrotingsoverleg over de incidentele steun aan de sector, die vorige week werd afgekondigd.… 

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands