Brabants FvD-college bezuinigt minstens 25% (maar waarschijnlijk 100%) op cultuur, en heeft het alleen nog over ‘Vrije Tijd’

(8 mei: aangepast om duidelijk te maken dat de bezuiniging waarschijnlijk 100% is) Het nieuwe provinciebestuur van Noord Brabant gaat de zwaar door corona getroffen cultuursector nog wel helpen om de klap van dit jaar te boven te komen. Direct daarna volgt echter een bezuiniging die oploopt tot minstens 25 procent op het totale budget voor ‘vrije tijd’. Blijkens de tekst betekent het dat al het geld voor ‘kunst’ weggehaald wordt. Dat betekent een zware klap voor instellingen die nu  bijdragen aan een levendig cultureel leven in Noord Brabant, zoals bijvoorbeeld het Bossche festival Boulevard, dat dit jaar gepland stond voor augustus, maar wegens de crisis niet door kan gaan.

Beste lezer: Donaties zijn nodig!
Je leest dit verhaal gratis. Dat kan dankzij donaties van lezers. Zo blijven we onafhankelijk van subsidies en grote sponsors. Je kunt zelf bepalen wat dit verhaal je waard is. Je bijdrage komt rechtstreeks bij de auteur terecht!
Ondersteun deze auteur!

Doneer aan deze auteur

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het nieuwe college, samengesteld uit de traditionele partijen CDA en VVD, aangevuld met het extreemrechtse Forum voor Democratie, wiens leider gesubsidieerde kunst als volksvijandig kwalificeerde tijdens zijn overwinningsspeech, verwoordt zijn maatregelen aldus: ‘We komen de komende maanden met een nieuw beleidskader ‘Vrije Tijd’ waarbij we de onderdelen cultuur, sport en vrijetijdseconomie integraal en op een vernieuwende manier positioneren. [… ] Deze herpositionering krijgt een tijdelijke impuls om […] samenwerkende partijen die nu provinciale subsidie ontvangen, voor te bereiden op een geleidelijke afbouw van onze subsidierelaties richting het ‘nieuwe normaal’ van na 2023.’

Blijkens de tekst wil de provincie geen vaste relaties meer, maar zet zij in op tijdelijke ondersteuning van kansrijke initiatieven.

Feitelijk betekent dit dat de nieuwe coalitie volledig meegaat in de ‘boreale’ koers van FvD-leider Baudet: geen gesubsidieerde kunst, wel sport en andere vormen van openbaar vermaak.

Lees het hele akkoord hier.

We houden u op de hoogte.

Foto bovenaan:

Laat je waardering voor dit verhaal blijken.

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over de auteur van dit verhaal:

Wijbrand Schaap

Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Voor ik dat deed was ik (sinds 1996) kunstverslaggever voor onder meer Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad en GPD. Daarvoor deed ik van alles. Studeren enzo. Theater maken. Inspraakavonden notuleren. In een bandje spelen. Ik schreef - en schrijf ook voor specialistische bladen als TM, Boekman, Ons Erfdeel en De Vogelvrije Fietser. Ik help je met schrijven als je het heel lief vraagt. Ik ben getrouwd met Suzanne Brink en heb een kat die Edje heet, een pup die Fonzie heet en een hond die genoemd is naar Rufus Wainwright.