Meteen naar de inhoud

NOS

‘Ik wil mijn kinderen iets substantieels nalaten’. Het bewogen leven van creatieve duizendpoot Marc de Hond (1977-2020)

Het kwam toch als een schok, het verdrietige bericht dat cabaretier, presentator en theatermaker Marc de Hond gisteren is overleden. Rond het begin van corona hadden we nog even contact over zijn theatertournee Voortschrijdend inzicht, die hij maakte als nalatenschap voor zijn kinderen. Hoe jammer was het dat de meeste voorstellingen nu voor onbepaalde tijd moesten worden uitgesteld. Zijn gezondheidssituatie… 

Dit is de ticketregeling. We delen de officiële FAQ.

We nemen een bericht over van de site ‘Cultuurmarketing.nl’, waarbij aangevuld kan worden dat de regeling vooral ook bedoeld is om de makers, de optredende artiesten, schadeloos te stellen. Denk dus niet: ‘mijn schouwburg krijgt toch subsidie?’, want die subsidie is meestal net genoeg om de huur te betalen. Voorstellingen worden vrijwel altijd rechtstreeks bekostigd uit de kaartverkoop: Komt-ie Bij… 

PODCAST: Theaterfestival 2018 opent met strafbaar feit.

1Op 6 september 2018 liet Chokri Ben Chika zijn gevoel voor humor achter in België. Hij toog met een gevulde jerrycan naar de Amsterdamse Stadsschouwburg en pleegde een strafbaar feit. Hij bedreigde een tot de nok gevulde Rabozaal met een niet van echt te onderscheiden nepwapen. Hij vertelde dat hij bewondering had voor de anonieme Tunesiër die met zijn zelfverbranding… 

Ligetifestival – ode aan avontuurlijk en eigenzinnig componist

De Hongaarse componist György Ligeti (1923-2006) leed onder meerdere dictaturen; de nazi’s doodden tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vader en broer en na de Oorlog dwongen de communisten hem zoetsappige ‘volksmuziek’ te schrijven. Na de Hongaarse opstand van 1956 vluchtte hij naar Wenen en vervolgens naar Keulen. In het Westen onpopte hij zich tot een eigenzinnig componist, die zich al… 

#Grammy voor Barbara Hannigan & Ludwig Orchestra, Reinbert de Leeuw grijpt mis

De verwachtingen waren hooggespannen. Zowel Reinbert de Leeuw als Barbara Hannigan was genomineerd voor een Grammy Award 2018. Hannigan was voorgedragen voor Best Classical Solo Vocal Album, voor haar opnames van muziek van Berg, Gershwin & Berio. De Leeuw dong mee in de categorie Best Classical Compendium met zijn compilatie van alle gedirigeerde koor- en ensemblestukken van György Kurtág. Hannigan… 

De publieke omroep is te redden. (Waarom voetbal naar de commerciëlen moet)

Ons publieke omroepstelsel is uniek in de wereld. Dat is helaas niet iets om bijzonder trots op te zijn. Het bestel en de gedachten erachter zijn vrijwel onbegrijpelijk. Of zoals NTR-directeur Paul Römer het in augustus minder diplomatiek uitdrukte: we hebben ‘een achterlijk bestel dat aan niemand (meer) is uit te leggen’. Het was een zijlijn in zijn interview met… 

Reinbert de Leeuw dirigeert Kurtág op historische cd-box

De driedelige cd-box met koor- en ensemblewerken van György Kurtág is in één woord overweldigend. Diens zieldoorklievende klanken worden subliem vertolkt door Reinbert de Leeuw c.s. Ook de opname is onberispelijk. Deze box is nu al historisch, een monument voor de Hongaarse grootmeester, die afgelopen februari 91 werd. Kurtágs existentialistische muziek werd al vanaf midden jaren ‘70 in ons land… 

Oudemuziekpionier Marijke Ferguson: Een leven lang oren op steeltjes

Deze maand werd oudemuziekpionier Marijke Ferguson 89 jaar. Ze leidde dertig jaar het avontuurlijke ensemble Studio Laren en maakt al ruim 50 jaar radio, de afgelopen 23 jaar voor de Concertzender. Keer op keer weet zij op een aansprekende manier oude en nieuwe muziek te verknopen met pop en wereldmuziek. Op zondag 11 december plaatst de Concertzender haar centraal tijdens… 

Het vriendelijke voyeurisme van Bert Hana

Op een koude regenachtige namiddag fiets ik naar de Brakke Grond om Bert Hana te vragen naar zijn drijfveren, zoals dat hoort, met een biertje erbij. Eerst bezoek ik het IDFA DocLab, waar zijn VR installatie ‘I Am Not Home Video’ staat, waar we al eerder over gesproken hebben. Bert Hana is misschien wel de droom van iedere kunstcriticaster, want… 

distributed content de balie magazine media cafe

‘Distributed content’: “Iedereen doet zijn best jou te bereiken.”

In het Magazine Media Café in het Amsterdamse debatcentrum De Balie bespraken journalisten, uitgevers en freelancers het fenomeen distributed content. Wat is het en wat kun je ermee? Distributed content: een nieuw online fenomeen Distributed content is eigenlijk het omgekeerde uitgeven. Je biedt content (verhalen, foto’s, video) aan op plaatsen waar de lezer zich bevindt, in plaats van de lezer… 

NOS, foei: Bruce Springsteens ‘Born in the USA’ is geen blind vlagzwaaien.

Dat de Amerikaanse sporters ook deze Olympische Spelen domineren geen verrassing. En zeker na het schorsen van vele Russische sporters wegens het grootste dopingschandaal sinds de voormalige DDR en vooruit, Lance Armstrong, niet meer dan logisch. Dat die Amerikaanse sporters ook in het dagelijkse praatprogramma van de NOS belicht worden, is derhalve terecht. Ze in beeld brengen met daarbij de… 

Reactie Bussemaker op inkomensalarm kunstsector is totaal verkeerd

De SER heeft vandaag bevestigd wat wij al voorspelden in 2012: de inkomenspositie van werkers in de kunsten is ernstig verzwakt. Tussen alle positieve berichten over stijgende inkomsten en bezoekcijfers door is dit een harde confrontatie met de werkelijkheid achter de cijfers. Vast personeel is in veel grotere mate dan in de rest van het bedrijfsleven vervangen door zzp’ers. En… 

“Dit stuk draagt de geschiedenis al met zich mee”

Terezín, 1944. In de meest deplorabele omstandigheden denkbaar voltooit Victor Ullmann de opera Der Kaiser von Atlantis. De kampleiding verbiedt na enkele repetities een eerste uitvoering. De niet mis te verstane allegorie op Hitler en diens ondergang leidt tot een van de zeldzame vormen van censuur in het kamp, dat de nazi’s als een voorbeeld aan het Rode Kruis toonden.… 

Hans van Beers is niet meer – alweer een verlies voor Nederlands cultuurleven

Dinsdagmiddag 25 augustus overleed Hans van Beers (Eindhoven, 1941). Hij was een belangrijk figuur in ons culturele leven, zijn curriculum is schier eindeloos. Hij was onder andere wethouder van cultuur in Den Bosch, medeoprichter van Pinkpop, voorzitter van het Mondriaan Fonds, interim-directeur van het Stedelijk Museum, directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, de VPRO en het Conservatorium van Amsterdam, bestuurslid… 

ado

Voetbal en dans weer samen bij de NTR in ADO danst

Vanaf 22 november is de vijfdelige NTR-serie ADO danst te zien. Het is niet de eerste keer dat voetbal en dans fuseren. Het meest bekende voorbeeld van voetbal en dans is toch wel Schijnbewegingen: een NOS-film van Piet Erkelens en Pim Marks over de overeenkomsten tussen de twee verschillende werelden. Dit lieten ze zien aan de hand van gesprekken met… 

Reconstructie: anti-Amerikaanse opera op Concertzender

In 1969 veroorzaakte de opera Reconstructie van Reinbert de Leeuw c.s. een enorme rel vanwege de anti-Amerikaanse teneur en de verheerlijking van de Cubaanse vrijheidsstrijder Che Guevarra. Journalist Henk van der Meijden startte een hetze in dagblad De Telegraaf, er werden Kamervragen gesteld, maar de productie ging ondanks – dankzij ? – alle commotie gewoon door en Theater Carré was… 

Met de Franse slag: Cappella Amsterdam zingt Ton de Leeuw

Ton de Leeuw woonde de laatste tien jaar van zijn leven in Parijs en studeerde in zijn jonge jaren bij Olivier Messiaen. Op 21 mei presenteert Cappella Amsterdam vier van zijn Franstalige koorwerken in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Op het programma staan ook werken van diens student en vriend Daan Manneke en van de jonge Franse componist Laurent Durupt.… 

‘Schrijvers hebben allemaal zó’n paal in hun broek’

 Vroeger waren het homo's die hij eng vond, maar sinds dat niet meer mocht, is René van der Gijp op zoek gegaan naar een nieuwe doelgroep van zijn spot. De boekenweek bleek een perfecte gelegenheid te bieden.

Wij vroegen ons af hoe schrijvers over sport praten. We hoorden iets over speerwerpers die alleen konden scoren als hun vrouw vreemdging. En iets over wielrenners. De voetballers bleven gespaard.

[iframe width="352" height="198" src="https://nos.nl/embed/?id=a:327138&autoplay=0" fr...

Je kunt nu inloggen om verder te lezen!

Welkom in het archief van Cultuurpers! Als lid heb je toegang tot alle, meer dan 4000 berichten die we sinds onze oprichting in 2009 hebben geplaatst!

(Recente berichten (jonger dan drie maanden) zijn voor iedereen te lezen, dankzij onze leden!)

Word lid, of log hieronder in:

Fransche School in gevaar, blindenbibliotheek dicht, knabbelen aan BTW-maatregel via CJP en fusie Volkenkunde/Tropeninstituut mogelijk

Arnhem – Scepsis over slagen cultureel hart Rijnboog De gemeenteraad van Arnhem heeft veel twijfels over de financiële haalbaarheid van het kunstencluster van Rijnboog. (..) [Wethouder] gaat uit van 16 miljoen subsidie van de provincie en nog eens 4 miljoen aan bijdragen van sponsors voor het nieuwe kunstcentrum met daarin het Museum voor Moderne Kunst Arnhem, de Schouwburg en Focus Filmtheater.… 

Dat was hem dan. De Mars der Beschaving. En dat was ook het debat van de kamercommissie Cultuur over de brief van Halbe Zijlstra.

We waren met een kleine onderbreking voor de broodnodige nachtrust ruim 27 uur actief met een liveblog over de Mars der Beschaving. Hard werken, en in het begin hadden we last van wat opstartproblemen. Immers: het opzetten van zo’n liveblog vereist wat structuur in de aanpak. We hadden een paar zogenaamde #hashtags ingevoerd, zoals #marsderbeschaving, waarmee op twitter mensen hun… 

Luchtfietsen tot kunst verheven: Sylvain Prunenec ‘danst’ Nos Solitudes van Julie Nioche

Het zou een circusnummer kunnen zijn, maar de verstilling in deze technische dansinstallatie zorgt ervoor dat het uitstijgt boven het niveau van een mooi kunstje. Hangend aan katrollen, ondersteund door contragewichten, zweefmijmert Sylvain in het Akademietheater. Hier legt hij even uit hoe hoe werkt. Spoiler alert. En in het Frans. … Je kunt nu inloggen om verder te lezen! Welkom… 

Springdance 2011 presenteert programma. De Dodo is erbij.

Op donderdag 14 april opent het Springdance festival 2011 met de openingsvoorstelling Sideways Rain van choreograaf Guilherme Botelho en zijn gezelschap Alias in de Stadsschouwburg Utrecht. Springdance 2011 presenteert vernieuwende en spraakmakende hedendaagse dans uit de hele wereld.  Behalve vele premieres heeft het festival een uitgebreid randprogramma met o.m. street performances, lezingen, een introductie in de hedendaagse dans voor de startende… 

Kunstwereld via Facebook in actie tegen cultuursnede nog voor het kabinet Rutte-Verhagen is geïnstalleerd

Het was een prettig uit de hand gelopen flashmob: volgens de politie stonden er rond 12 uur tegen de 3000 mensen op het Malieveld in Den Haag. Jonge mensen, vooral: studenten van de Haagse Kunstacademie en het Consevatorium. Maar dat is niet genoeg om het Malieveld een vol gevoel te geven. Uit alle hoeken van het land waren jonge kunststudenten… 

‘Calliope schrijft hele essentiële noten.’ Première Greek Love Songs van Calliope Tsoupaki #hf10

 Beeldverslag: Ellen Segeren Een paar jaar geleden schreef de Grieks-Nederlandse componiste Calliope Tsoupaki liederen met pianobegeleiding voor de Griekse zangeres Nena Venetsanou. Enkele hiervan bewerkte Tsoupaki voor de vier koperblazers van de Rotterdam Philharmonic Brass Soloists en de vier zangers van het Egidius Kwartet, waarvan voor deze gelegenheid de tenorpartij wordt ingevuld door Marcel Beekman. Voor hem schreef Tsoupaki ook… 

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands