De verwachtingen waren hooggespannen. Zowel Reinbert de Leeuw als Barbara Hannigan was genomineerd voor een Grammy Award 2018. Hannigan was voorgedragen voor Best Classical Solo Vocal Album, voor haar opnames van muziek van Berg, Gershwin & Berio. De Leeuw dong mee in de categorie Best Classical Compendium met zijn compilatie van alle gedirigeerde koor- en ensemblestukken van György Kurtág.

Hannigan verzilvert nominatie, De Leeuw grijpt naast

Hannigan wist haar nominatie zondag 28 januari te verzilveren, De Leeuw greep ernaast. De NOS meldt op haar website dat geen enkele grammy naar Nederland ging. Hannigan dirigeert op haar winnende cd Crazy Girl Crazy echter het oerhollandse Ludwig Orkest. Geheel verdiend wordt in Amsterdam nu de champagne ontkurkt. Het is een prachtuitgave, met bruisend spel en meeslepende zang van de dirigerende sopraan.

Overigens had ik ook de uitgave van Kurtág van harte een grammy gegund, ik noemde hem eerder ‘historisch‘. Het Groot Omroepkoor, Cappella Amsterdam, Asko|Schönberg en een keur aan solisten leverden een topprestatie; de opname is vlekkeloos. Maar De Leeuw en de zijnen werden voorbijgestreefd door de cd All Things Majestic, gewijd aan de Amerikaanse componist Jennifer Higdon. ‘Een beetje teleurstellend’ zei De Leeuw tegen het ANP. Maar alleen al de nominatie heeft de cd-box een flinke boost gegeven.

En dat de prijs uiteindelijk ging naar een portretcd van een vrouwelijke componist makes my day.

Een overzicht van alle winnaars vind je hier.

Scroll naar top