Meteen naar de inhoud

NOS, foei: Bruce Springsteens ‘Born in the USA’ is geen blind vlagzwaaien.

Dat de Amerikaanse sporters ook deze Olympische Spelen domineren geen verrassing. En zeker na het schorsen van vele Russische sporters wegens het grootste dopingschandaal sinds de voormalige DDR en vooruit, Lance Armstrong, niet meer dan logisch. Dat die Amerikaanse sporters ook in het dagelijkse praatprogramma van de NOS belicht worden, is derhalve terecht. Ze in beeld brengen met daarbij de klanken van Bruce Springsteens Born in the U.S.A. getuigt echter van gemakzucht en slecht luisteren.

Bekende voorganger

Eerlijk is eerlijk, de redactie van NOS Sportzomer heeft een bekende voorganger: Ronald Reagan. Hij luisterde eveneens louter naar het refrein en refereerde in zijn verkiezingscampagne in 1984 naar Springsteen.

America’s future rests in a thousand dreams inside our hearts. It rests in the message of hope in the songs of a man so many young Americans admire: New Jersey’s own Bruce Springsteen. And helping you make those dreams come true is what this job of mine is all about.Ronald Reagan

Natuurlijk, Reagan liet zich afleiden door de vlag aan het begin van de clip die we allemaal kennen. De versie van het nummer met de majeurakkoorden en bombastische synthpartij.

De gelijknamige plaat resulteerde in Springsteens wereldwijde doorbraak en dat succes was welkom na het desolate en grotendeels akoestische Nebraska, vol met personages aan de rand van de samenleving.

Tijd voor iets positiefs!

Alleen: Springsteen schreef de meeste nummers voor Born in the U.S.A. voor Nebraska. En veranderde tekstueel vrijwel niets.

Dancing in the dark, met die gezellige clip met een piepjonge Courteney Cox,  een vrolijk nummer? Think again.

I get up in the evening
and I ain’t got nothing to say
I come home in the morning,
I go to bed feeling the same wayBruce Springsteen - Dancing in the Dark

This whole world is out there just trying to score
I’ve seen enough I don’t want to see any more
Cover meBruce Springsteen - Cover Me

En zo gaat het door, waarbij het titelnummer het meest wanhopig is. Reagan hoorde nooit deze demo, zoveel is duidelijk.

Born in the U.S.A. gaat over een getraumatiseerde Vietnam-veteraan en heeft niets met patriottisme te maken, hooguit met de soort ondanks-alles variant.

Geboren in een zuidelijk verlaten stadje
De eerste klap die ik kreeg was toen ik de grond raakte
Je eindigt als een hond die te veel geslagen is
Totdat je je halve leven bezig bent het te verbergenSongteksten.net

Trump leert niets of alles van zijn voorganger

Amerikaanse presidentskandidaten maken er bijkans een sport van om tegen de wens van artiesten in hun nummers te gebruiken. Ook in Nederland wordt daarover bericht door de NOS. Uiteraard spant Donald Trump de kroon door o.a. Rolling Stones en Queen ongevraagd te ‘gebruiken’. Trump reageerde zoals verwacht door in het geval van de Stones het vuurtje nog verder aan te wakkeren, Queen-gitarist steunde op zijn beurt Elizabeth Banks’ parodie op Trump.

Nummer 1

Vermakelijk, maar voor NOS Sportzomer telt echter alleen wie nummer één is en welk muziekje we daar snel onder kunnen pakken. Maar laat nou uitgerekend Springsteen in zijn reactie op Reagans misbruik van zijn muziek daar al dertig jaar geleden kritiek op hebben geleverd:

In America, the story is always who’s number one. That’s the American story. That’s not the real American story. But that’s the story that’s presented to you by the media, everyday: ‘Who is number one today. Celebrate them, get them them out of here, who is number one tomorrow.’Bruce Springsteen

 

Henri Drost

Henri Drost (1970) studeerde Nederlands en Amerikanistiek in Utrecht. Verkocht jaren cd’s en boeken, daarna communicatieadviseur. Schrijft/schreef voor o.a. GPD bladen, Metro, LOS!, De Roskam, 8weekly, Mania, hetiskoers en Cultureel Persbureau/De Dodo over van alles, maar als het even kan over muziek(theater) en sport. Andere specialismen: cijfertjes, de Verenigde Staten en gezondheidszorg. Luistert naar Waits en Webern, Wagner en Dylan en zo’n beetje alles daartussen.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands