Meteen naar de inhoud

Dat was hem dan. De Mars der Beschaving. En dat was ook het debat van de kamercommissie Cultuur over de brief van Halbe Zijlstra.

Foto: Lonneke Regter

We waren met een kleine onderbreking voor de broodnodige nachtrust ruim 27 uur actief met een liveblog over de Mars der Beschaving. Hard werken, en in het begin hadden we last van wat opstartproblemen. Immers: het opzetten van zo’n liveblog vereist wat structuur in de aanpak. We hadden een paar zogenaamde #hashtags ingevoerd, zoals #marsderbeschaving, waarmee op twitter mensen hun berichten kunnen samenbrengen. Vanaf de start om zes uur ging het daar los: niet alleen lopers en volgers, maar ook zeer veel tegenstanders deden van zich spreken. Het ging er soms hard aan toe.

Uiteindelijk bleek dat de discussie vooral ging over de keuze van de naam voor de actie van de cultuursector. De aanduiding Mars Der Beschaving kwam op zijn zachtst gezegd nogal pretentieus over en dat hebben de organisatoren dus geweten. De woede van buitenstaanders was wel een beetje terecht, ook van diegenen die de kunst wel een warm hart toedragen. We hoeven de discussie hier gelukkig niet over te doen. Als u de – opgeschoonde – liveblog naleest komen de voor- en tegenstanders voldoende aan het woord. Kunt u zelf een mening vormen.

Ons liveblog werd van 18:00 zondagavond tot 22:00 maandagavond uiteindelijk door 8400 mensen gevolgd. Dat is een mooie score, en geeft aan dat we dus iets goeds hebben gedaan. Ook voor ons belangrijk, want nieuws volgen en duiden is niet altijd helemaal gratis. Steun uit het veld is dus onontbeerlijk.

De Mars is ook volgens de organisatie een succes geweest: ze hadden zelf maximaal 1500 mensen verwacht, en de politie sprak uiteindelijk van 2000 lopers, terwijl er bij de tussenstop in Delft nog zo’n 3000 sympathisanten de stoet opwachtten. Opmerkelijk incident die avond: bij een omleiding werd de bus waarmee de organisatie de tocht begeleidde, van de weg gehaald door de politie. Die liet weten dat de verzekering niet betaald was, in weerwil van het feit dat de organisatie daarvan een betaalbewijs overlegde. De volgende ochtend heeft de politie Haaglanden zijn excuses aangeboden aan de organisatie: de agenten ter plekke hadden niet juist gehandeld.

Op het Malieveld was het de volgende dag gezellig en warm. Volgens de organisatie waren er zeker 10.000 mensen, de politie hield het op 8.000. Ze luisterden naar toespraken en optredens, en toen de demonstratie om 16:00 eindigde, keerden de meeste actievoerders terug naar huis. Een deel van de demonstranten wilde echter langs het Binnenhof lopen, waar op dat moment de kamercommissie Cultuur en Media debatteerde met staatssecretaris Halbe Zijlstra.

De politie, die nooit toestaat dat Malieveld-demonstraties ook de binnenstad bezoeken, sloot met zwaar machtsvertoon de straten af. Voor de deur van Perscentrum Nieuwspoort leidde dat tot een spontane zitdemonstratie. De ME werd ingezet om de zitters te verwijderen. Daarbij vielen enkele klappen en werden kunstenaars als Jan Joris Lamers kortstondig gearresteerd.

Ondertussen verliep het debat zoals verwacht: Zijlstra verwierp inn rap tempo alle moties, inclusief die van de kabinetsfracties. Daar mag der kamer dus donderdag over stemmen, waarna Opera Zuid als PVV-cadeautje voor Limburg overblijft, Tryater toch in de basisinfrastructuur komt en er iets meer ruimte komt in de postacademische opleidingen voor kunstenaars.

NOS, RTL, NU.nl, Telegraaf en Geenstijl lieten vervolgens alleen maar beelden zien van het politieoptreden.

U leest het van-minuut-tot-minuut verslag hier:

En Iris Vetter stuurde ons deze link naar haar fotoreportage:
Foto’s Iris Vetter

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur