City view
Image via Wikipedia

Slim, natuurlijk, maar ook hachelijk. Al zal er – hangend boven de afgrond – weinig anders opzitten, maar het TIN (Theaterinstituut Nederland) wordt dus een Podiumkunstenmuseum. Per 2013, omdat dan de geldkraan van het ministerie van OC&W dicht gaat. Daarmee zet het instituut een reddingsplan in werking waarmee in ieder gval de collectie kan worden gered. Of daarmee ook de 68 personeelsleden hun toekomst zien veiliggesteld, is zeer de vraag.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Het TIN heeft op dit moment geen vaste tentoonstellingsplek, maar stelt exposities samen die op diverse plekken in het land te zien zijn: in theaterfoyers, op festivals. Daarmee bereikte het instituut een groter publiek dan in de tijd dat er nog een fysiek museum was, in drie aaneengeschakelde monumentale panden aan de Amsterdamse Herengracht.  Die panden verkocht het instituut enkele jaren geleden. Een deel van het vrijgekomen geld werd gestoken in het huidige (huur)pand aan de Amsterdamse Sarphatistraat, maar een ander deel werd op de bank gezet, volgens het instituut als potje om ooit weer een echt museum van te kunnen bekostigen. Dat potje zal nu – eerder dan gepland – worden ingezet voor het nieuwe museum.

Over de plek waar dat zou kunnen komen, is natuurlijk officieel nog niets te zeggen, maar we weten uit zeer betrouwbare bron dat directeur Henk Scholten aan Arnhem denkt als locatie. Niet alleen omdat daar de prijzen wat lager liggen dan in de Hoofdstad, maar ook omdat dat politiek handig is: Arnhem is Amsterdam niet, en dat kan voor een partij als het CDA al genoeg zijn om er extra geld in te willen steken. Het feit dat Arnhem ook de plaats is waar het Nederlands Openlucht Museum zit, en dat dat museum inmiddels een extra taak krijgt als nationaal Historisch Museum, maakt Arnhem interessant als locatie voor een erfgoedcollectie.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

We houden u, zoals altijd, op de hoogte.

Foto bovenaan:

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top