Art costs money. The current Rutte administration has hammered that into it: it's expensive, no one but a small club of insiders goes there, and in any case those are leftists or pseudo-leftists who can easily pay for it themselves. So much for the government's opinion. You can guess what the art world thinks: it does not agree and has been shouting about it for a few months, helped by all kinds of newspapers and broadcasters. But what is the actual situation?
Wij keken naar de cijfers en zagen waar Rutte en Zijlstra hun huiswerk niet hadden gedaan: stom als het om kunst gaat, een doodzonde als diezelfde nonchalance wordt toegepast op de pensioenen of de zorgsector. Maar daar gaan wij als cultureel persbureau niet over.
En nu zijn er dan meer cijfers (ze blijven bij ons binnenstromen): De provincie Utrecht heeft een groot onderzoek bevolen naar wat dat nou eigenlijk kost, zo’n provincie, en wat het oplevert. Nog niet alle resultaten zijn officieel, maar wij vonden het nuttig om met jullie in ieder geval 1 hoofdstukje te delen: dat over de kunsten. En wat blijkt? Met een investering van een kleine drie miljoen euro in cultuur draagt de provincie eraan bij dat dankzij de kunstsector de stad Utrecht meer dan zevenhonderdmiljoen euro meer waard is, dan zonder al dat moois. Voor Amerfoort is het allemaal wat minder, maar alles bij elkaar lever het levendige kunstklimaat in de provincie Utrecht de bewoners bijna een miljard euro op.
Niet dat dat geld vrij opneembaar is: het zit veilig opgeborgen in de huizenprijzen, de kwaliteit en winstmarges van de bedrijven, de horeca en de bestedingsbereidheid van de burgers. Maar het betekent ook dat het wegvallen van de podiumkunstsector, die in deze regio voor een groot deel op subsidies draait (schouwburgen, concertzalen, gezelschappen) een fikse waardedaling van het huizenbezit, de bedrijvigheid en de horeca in zal houden.
Wat we eraan hebben? Het Cultureel Persbureau is politiek onafhankelijk.
Woensdag 2 maart zijn er verkiezingen. Cultuur in stad en provincie Utrecht (2)