Meteen naar de inhoud

Provincie onderzoekt: ‘Utrecht 1 miljard meer waard dankzij de kunstsector’

Kunst kost geld. Dat heeft het huidige kabinet Rutte er wel in gehamerd: het is duur, niemand anders dan een klein clubje ingewijden gaat er naartoe en dat zijn hoe dan ook linkse mensen of pseudolinksen die het makkelijk zelf kunnen betalen. Tot zover de mening van de regering. De mening van de kunstwereld laat zich raden: die is het er niet mee eens en schreeuwt al een paar maanden de boel bij elkaar, geholpen door allerlei kranten en omroepen. Maar hoe zit het nu eigenlijk?

Wij keken naar de cijfers en zagen waar Rutte en Zijlstra hun huiswerk niet hadden gedaan: stom als het om kunst gaat, een doodzonde als diezelfde nonchalance wordt toegepast op de pensioenen of de zorgsector. Maar daar gaan wij als cultureel persbureau niet over.

En nu zijn er dan meer cijfers (ze blijven bij ons binnenstromen): De provincie Utrecht heeft een groot onderzoek bevolen naar wat dat nou eigenlijk kost, zo’n provincie, en wat het oplevert. Nog niet alle resultaten zijn officieel, maar wij vonden het nuttig om met jullie in ieder geval 1 hoofdstukje te delen: dat over de kunsten. En wat blijkt? Met een investering van een kleine drie miljoen euro in cultuur draagt de provincie eraan bij dat dankzij de kunstsector de stad Utrecht meer dan zevenhonderdmiljoen euro meer waard is, dan zonder al dat moois. Voor Amerfoort is het allemaal wat minder, maar alles bij elkaar lever het levendige kunstklimaat in de provincie Utrecht de bewoners bijna een miljard euro op.

Niet dat dat geld vrij opneembaar is: het zit veilig opgeborgen in de huizenprijzen, de kwaliteit en winstmarges van de bedrijven, de horeca en de bestedingsbereidheid van de burgers. Maar het betekent ook dat het wegvallen van de podiumkunstsector, die in deze regio voor een groot deel op subsidies draait (schouwburgen, concertzalen, gezelschappen) een fikse waardedaling van het huizenbezit, de bedrijvigheid en de horeca in zal houden.

Wat we eraan hebben? Het Cultureel Persbureau is politiek onafhankelijk.

Woensdag 2 maart zijn er verkiezingen. Cultuur in stad en provincie Utrecht (2)

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands