Kunst kost . Dat heeft het huidige kabinet Rutte er wel in gehamerd: het is duur, niemand anders dan een klein clubje ingewijden gaat er naartoe en dat zijn hoe dan ook linkse mensen of pseudolinksen die het makkelijk zelf kunnen betalen. Tot zover de mening van de regering. De mening van de kunstwereld laat zich raden: die is het er niet mee eens en schreeuwt al een paar maanden de boel bij elkaar, geholpen door allerlei kranten en omroepen. Maar hoe zit het nu eigenlijk?

Wij keken naar de en zagen waar Rutte en Zijlstra hun huiswerk niet hadden gedaan: stom als het om kunst gaat, een doodzonde als diezelfde nonchalance wordt toegepast op de pensioenen of de zorgsector. Maar daar gaan wij als cultureel persbureau niet over.

En nu zijn er dan meer cijfers (ze blijven bij ons binnenstromen): De provincie Utrecht heeft een groot bevolen naar wat dat nou eigenlijk kost, zo’n provincie, en wat het oplevert. Nog niet alle resultaten zijn officieel, maar wij vonden het nuttig om met jullie in ieder geval 1 hoofdstukje te delen: dat over de kunsten. En wat blijkt? Met een investering van een kleine drie miljoen euro in cultuur draagt de provincie eraan bij dat dankzij de kunstsector de stad Utrecht meer dan zevenhonderdmiljoen euro meer waard is, dan zonder al dat moois. Voor Amerfoort is het allemaal wat minder, maar alles bij elkaar lever het levendige kunstklimaat in de provincie Utrecht de bewoners bijna een miljard euro op.

Niet dat dat geld vrij opneembaar is: het zit veilig opgeborgen in de huizenprijzen, de kwaliteit en winstmarges van de bedrijven, de horeca en de bestedingsbereidheid van de burgers. Maar het betekent ook dat het wegvallen van de podiumkunstsector, die in deze regio voor een groot deel op subsidies draait (, concertzalen, gezelschappen) een fikse waardedaling van het huizenbezit, de bedrijvigheid en de horeca in zal houden.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Wat we eraan hebben? Het Cultureel Persbureau is politiek onafhankelijk.

Woensdag 2 maart zijn er . Cultuur in stad en provincie Utrecht (2)

Foto bovenaan:
Scroll naar top