Skip to content

Culture Council given little leeway

A brand-new Basic Infrastructure for the arts sector had been put in place, since 2009, which actually should have been evaluated now. It would then have become clear that the revolutionary and highly controversial intervention instituted by Ronald Plasterk, minister of culture under the previous cabinet, had been very successful: attendance figures to art had grown, institutions were operating much more entrepreneurially, outreach and education objectives were clear and everyone would have known where they stood.

Zoals bekend heeft Halbe Zijlstra, als verandermanager aangesteld door het kabinet Rutte om een einde te maken aan linkse hobbies als kunstvernieuwing en -onderzoek en meer in het algemeen: subsidies voor kunst, de evaluatie van die net ingevoerde Basis Infrastructuur niet afgewacht. Het kabinet besloot 200 miljoen te korten, de BTW-voordelen voor kunst te schrappen, met behoud voor die van sport en amusement, de gunstige en voor de goudkist zeer lucratieve WWIK-regeling af te schaffen en de al even succesvolle cultuurkaart voor jongeren naar de prullenbak te bonjouren.

Saldo: volgens eigen schatting van het ministerie verdwijnen 3000 van de 17.000 FTE’s, wat neerkomt op minstens 5000 banen, omdat de meeste intellingen op kunstgebied werken met parttimers, vanwege de kosten. Hoe Zijlstra dat voor elkaar krijgt, legt hij uit bij Pauw en Witteman: in Rotterdam en Den Haag blijven bijvoorbeeld twee klassieke orkesten over, die het samen voor de helft van de prijs van een enkel orkest gaan doen. Dat zijn dus ontslagen orkestmusici, gekorte freelance-honoraria en een enkel zaalhuurtje. Het voordeel wordt behaald op personeel, dat nergens anders aan de slag kan, omdat de kunsteducatieinstellingen ook al geschrapt zijn wegens gedwongen bezuinigingen bij lokale en regionale overheden.

We hebben het debat van Zijlstra met Ann Demeester online gezet, zoals dat werd gehouden tijdens de uitzending van pauw en Witteman op 15 februari 2012.

En dan is er nog iets. We zijn momenteel onderzoek aan het doen naar de toestanden in Oost Nederland, waar Halbe Zijlstra ook al zo enthousiast over is. Het Nederlands Symfonie Orkest, dat helemaal niet wil samenwerken met niemand niet, behalve het Combattimento uit Amsterdam, heeft een klap uitgedeeld aan de Nationale Reisopera, reizende operagezelschap dat de trots is van Oost-Nederland. Onderstaande passage uit de adviesaanvraag van Zijlstra aan de Raad voor Cultuur, lijkt er de weg voor vrij te maken, want als het gaat om de verhoudingen tussen opera en orkest, staat de Reisopera volkomen droog, en heeft NSO alle troeven in handen. Zij het met een plan dat te idioot voor woorden is.

Important passage for Eastern Netherlands

En dan, tot slot, de tragische situatie voor de presentatie-instellingen Beeldende Kunst, waar Ann Demeester er zelf een van runt (De Appel in Amsterdam) vier mogen er door, maar 14 vroegen aan. Ook hier gaat het in veel gevallen om vernieuwende instellingen, die het loodje zullen gaan leggen ten gunste van erfgoed, het troetelkindje van gedoogpartner PVV.

Over de rampspoed in de podiumkunsten volgt later meer. Veel meer.

De adviesaanvraag leest u hier:

Click to access bijlage-1-brief-met-adviesaanvraag-culturele-basisinfrastructuur-2013-2016.pdf

De reacties op de uitzending staan hieronder:

one of our members

Members of Culture Press co-own our cooperative for a small monthly or annual fee, and may also contribute content to the site when appropriate. For members with an institutional membership, we offer the possibility of posting their press releases unabridged. Also want to become a member? You can. Please visit this pageView Author posts

Small Membership
175€ / 12 Maanden
Especially for organisations with a turnover or grant of less than 250,000 per year.
No annoying banners
A premium newsletter
5 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Cultural Membership
360€ / Jaar
For cultural organisations
No annoying banners
A premium newsletter
10 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Participate
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Collaboration
Private Membership
50€ / Jaar
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Own mastodon account on our instance
en_GBEnglish (UK)