Skip to content

Volkskrant fails: not 'region' but Randstad suffers

Deze wil ik even aan jullie voorleggen. Citaat uit de volkskrant van vanochtend, waar redacteur Harmen Bockma een dappere poging doet om alle cijfers van de cultuurslachting op een rijtje te zetten, maar daar een beetje in faalt. Het blijft ook lastig om de uitval in de basic infrastructure op te tellen bij de uitval bij het fonds, maar het blijkt helemaal lastig om te onderscheiden wat nou precies ‘regio’s’ zijn en wat ‘steden’. Ik kom er althans niet uit.

I quote:

“Door de nadruk op topinstellingen in de BIS, die zich meer in de grote steden dan in de regio bevinden, leveren de grote steden 20 procent in, en de regio’s 49 procent. Het Fonds Podiumkunsten corrigeert dat door de instellingen in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag bij elkaar bijna 48 procent te korten. De regio’s raken 15,2 procent kwijt. Maar omdat het Fonds 24,5 miljoen te besteden heeft aan meerjarige subsidies, tegenover bijna 114 miljoen in de BIS, wegen de uitkomsten in de BIS veel zwaarder.
In absolute zin leveren de grote steden bij elkaar het meeste in: 42 miljoen euro, tegenover 37 miljoen door de regio’s. Maar percentagegewijs liggen de verhoudingen anders. Amsterdam raakt 32 procent kwijt, Rotterdam 36 procent, Den Haag 17 procent en Utrecht 35 procent. Van de regio’s levert Noord (Friesland, Groningen en Drenthe) 25 procent in, Oost (Overijssel en Gelderland) 43 procent, Zuid (Brabant, Limburg en Zeeland) 38 procent, Midden (Utrecht en Flevoland) 55 procent en West (Noord- en Zuid-Holland) 82 procent.”

Hier gaat het dus om wat de regio’s zijn. In Amsterdam bedoelen ze daar meestal gebieden ver buiten de A10 en aan het einde van de A2, A7 en A1 mee, maar de regio’s waar het nu over gaat liggen veel dichterbij. Namelijk niet het oosten, zuiden of noorden blijken het grote slachtoffer van de bezuinigingsdrift van Bosma/Zijlstra cs, maar het westen. Daar liggen namelijk niet alleen de grote steden, die nominaal het hardst worden getroffen, maar ook de provincies Noord- en Zuid Holland, die samen 82 (!) % inleveren.

De Geenstijlers onder u zullen nu verrukt zeggen: net goed dat de randstad wordt aangepakt, want daar zitten al die subsidiejunks, maar eerder onderzoek heeft al aangetoond dat subsidiegeld in de randstad beter besteed is, omdat daar ook meer publiek is voor het soort kunst dat voor subsidie in aanmerking komt.

Maar het volstaat hier dus om te zeggen dat de Volkskrant-kop in strikte zin juist is, maar dat er een verkeerde suggestie wordt gewekt. Of zie ik het nu verkeerd? Reacties welkom.

Wijbrand Schaap

Cultural journalist since 1996. Worked as theatre critic, columnist and reporter for Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool and regional newspapers through Associated Press Services. Interviews for TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcast maker, likes to experiment with new media. Culture Press is called the brainchild I gave birth to in 2009. Life partner of Suzanne Brink roommate of Edje, Fonzie and Rufus. Search and find me on Mastodon.View Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)