Skip to content

'In STUT I process what I experience' Community Arts Lab is exciting as well as relaxing. #vvu

STUT is a household name. The neighbourhood theatre group has been putting on performances with and about ordinary people from ordinary Utrecht neighbourhoods since 1977. In 2010, the theatre group gave birth to the Stutkoor, which is now taking part in the exchange project of the community art lab for the Treaty of Utrecht celebrations in 2013.

Het duurt nog even voordat het STUT-koor echt gaat oefenen met de Ierse folkband The Henry Girls, maar dat het bijzonder gaat worden lijkt op voorhand vast te staan. “Met de koorleden die het aandurven, ga ik aan de slag,” vertelde artistiek leider Donna Risa previously. Twee van hen,  Adrie Kers (49) en Albert van den Heuvel (55), weten al precies wat ze van de professionals willen leren.

Videobrief

Heel langzaam werkt het koor toe naar één van de verrassende onderdelen van de viering van de Vrede van Utrecht; een optreden op 21 juni 2013 met de Ierse folkband The Henry Girls. De eerste –korte – kennismaking met Henry Girl Lorna is inmiddels achter de rug.

Hoe het project zich verder gaat ontwikkelen blijft nog even onduidelijk voor de koorleden. ,,Ik vind het wel spannend,’’ zegt Albert van den Heuvel, ongeveer zeven jaar betrokken bij STUT. ,,Het project is nog een beetje luchtvoor me, maar ik kijk erg uit naar de eerste oefensessies.’’

In januari vertrekken artistiek leider Donna Risa en dirigent Bam Commijs naar Ierland om aan de slag te gaan met het Inishowen Gospel Choir, opgericht door Henry Girl Lorna. Het plan is om een videobrief mee te nemen van de koorleden, waarin zij hun verwachtingen over het project uitspreken.

Verwachtingsvol

Adrie Kers, ruim 3 jaar actief bij STUT, weet precies wat ze van de muzikale dames wil leren.

Ik hoop dat zij me kunnen leren hoe ik mezelf beter kan presenteren op het podium. Mijn zelfbeeld is vrij laag en ik wil me graag wat comfortabeler voelen als ik zing of acteer. Ik ben benieuwd of zij trucs kennen om dat voor elkaar te krijgen. Dan kan ik misschien nog meer genieten van het optreden.

Voor Adrie werkt het spelen en zingen vaak als een soort therapie, vertelt ze. Bij het Utrechtse gezelschap worden immers persoonlijke verhalen van de koorleden en acteurs verwerkt in de stukken.

Via de voorstellingen van STUT kan ik verwerken wat ik allemaal meemaak. Een paar jaar geleden kreeg ik twee keer achter elkaar een miskraam en dat veroorzaakte veel verdriet . Daar heb ik een liedje over geschreven, met hulp van dirigent Bam Commijs. Door dat bij voorstellingen te zingen, kon ik het verdriet beter loslaten.

Spannend en/of ontspannend

Ook voor Albert van den Heuvel is het koor belangrijk. Door de huidige voorstelling Verwacht! en het project met The Henry Girls stopt hij veel vrije tijd in het koor.

Toch werkt het voor mij altijd ontspannend. Elke oefensessie en optreden is weer leuk om te doen. Ik zie er altijd naar uit om aan een nieuw project te werken.

Hij hoopt van de Ierse dames veel te leren.

Vooral over de technieken achter het zingen horen we bij STUT nog iets te weinig. Het zou leuk zijn als The Henry Girls daar meer over vertellen. Ik wil graag weten wat er mogelijk is met mijn stem en hoe hoog en laag ik eigenlijk kan. Verder ben ik heel benieuwd hoe we samen uiteindelijk gaan klinken in de Stadsschouwburg. Daar kijk ik enorm naar uit.

one of our members

Members of Culture Press co-own our cooperative for a small monthly or annual fee, and may also contribute content to the site when appropriate. For members with an institutional membership, we offer the possibility of posting their press releases unabridged. Also want to become a member? You can. Please visit this pageView Author posts

Small Membership
175€ / 12 Maanden
Especially for organisations with a turnover or grant of less than 250,000 per year.
No annoying banners
A premium newsletter
5 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Cultural Membership
360€ / Jaar
For cultural organisations
No annoying banners
A premium newsletter
10 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Participate
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Collaboration
Private Membership
50€ / Jaar
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Own mastodon account on our instance
en_GBEnglish (UK)