Meteen naar de inhoud

Spuiforum: kopietje van 181 miljoen?

Terwijl de stad enorm moet bezuinigen op muziekscholen, bibliotheken, een paar toneelclubs en andere leuke dingen voor de mensen, zoals openbaar vervoer en zorg, bouwt den Haag wel een nieuw kunstgebouw. Liever gezegd: de gemeente steekt 181 miljoen in het slopen en vernieuwen van de theaters aan het Spui, omdat de architect die het complex 20 jaar geleden bouwde kennelijk zijn werk niet goed heeft gedaan.

En als het nu ook maar helemaal nieuw en origineel was. Maar nee. Op facebook wees Hagenaar en kunstliefhebber Dimitri van der Werf op een nogal frappante overeenkomst tussen het nieuw te bouwen complex en twee vrijwel identieke kunstgebouwen elders in de wereld.

We hebben de plaatjes bijgevoegd. Vergelijkt u zelf: het Kimmel Center in Philadelphia (VS), de nieuwe Opera van Lyon (Frankrijk) en het nieuw te bouwen Spuigebeuren in Den Haag. Kennelijk zijn buisdaksconstructies in de aanbieding bij de Hornbach, of was het gewoon even een moment van zwakte van de architect?

Wijbrand Schaap

Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Voor ik dat deed was ik (sinds 1996) kunstverslaggever voor onder meer Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad en GPD. Daarvoor deed ik van alles. Studeren enzo. Theater maken. Inspraakavonden notuleren. In een bandje spelen. Ik schreef - en schrijf ook voor specialistische bladen als TM, Boekman, Ons Erfdeel en De Vogelvrije Fietser. Ik help je met schrijven als je het heel lief vraagt. Ik ben getrouwd met Suzanne Brink en heb een kat die Edje heet, een pup die Fonzie heet en een hond die genoemd is naar Rufus Wainwright.Bekijk alle berichten van deze auteur