Skip to content

'The outcast Moroccan and the Fleming may fight it out again' #WU14

In the rich tradition of writers who can drink each other's blood and foaming at the mouth with their pen, Writers Unlimited orchestrated a 'polemic'. In this debate, Abdelkader Benali expressed the voice of the people, and Saskia De Coster that of the elite. Both hacked at each other with help from moderator Elsbeth Etty. Result: a lot of incoherent banter.

Voor de gelegenheid mat Benali, geheel in lijn met de titel van zijn nieuwste roman, zich een Bad Boy-imago aan, door veel te joelen en niet op vragen van de moderator of het publiek in te gaan. Maar hij bood met zijn bij vlagen ontregelendende interrupties geen weerstand tegen de zoetgevooisde (want Vlaamse), moorddadig scherpe Saskia De Coster.

Beide hadden bij wijze van aanloopje een tekst paraat als eerste steek richting de ander. Samengevat: De Coster stelde dat het volk de elite nodig heeft, want het mist zelf – “als lethargische kwallen, of amoebes” – de positieve ambitie om te excelleren. Benali had “niet zoveel met de psychologische neuroses en al die nuanceringen van De Coster” en toonde zich een voorstander van het harmoniemodel.

Hét volk,  dat is iedereen. Elite en volk zijn één. Picasso was ook maar een simpele jongen, Francis Bacon werd onder een wastafel geboren. “Dus,” riep Benali, “Laten we samenkomen en elkaar de hand geven.”

Niet bepaald een W.F. Hermans-zet om het debat even lekker op scherp te zetten.

Moderator Elsbeth Etty stak een stokje voor Benali’s volkse annexatiepoging. Na haar verzoek eens een definitie te geven van ‘elite’ en ‘volk’, rolden er bij De Coster een aantal prachtige oneliners uit de mond. Benali weigerde: “Ik laat me niet verleiden tot het geven van definities, maar loop hier de deur uit, en je ziet het volk o-ver-al.”

Benali’s betoog was hilarisch, want onbedoeld zelfondermijnend, vooral omdat hij begon door uitvoerig de zestiende-eeuwse Franse philosophe Michel Eyquem de Montaigne aan te halen en daar tijdens het debat steeds weer op terug te komen. Naast Lucebert. Bepaald niet de eerste keuzes voor de stem van Henk & Ingrid, of, pak ‘m beet, voetbalpatjepeeër René van der Gijp, die door Benali meerder malen werd aangehaald als übervolksjongen – Benali: “Ik HOU van die man! Ik wil met die man op survival!”

Ze kwamen er niet uit. Maar het was ook een onmogelijke opgave, aldus Benali. “Sinds 2008 heeft de elite het verpatst, het volk wil het vooral gezellig houden, en de uitgerangeerde Marokkaan en de Vlaming mogen het weer uitvechten.”

Daniel Bertina

/// Freelance cultural journalist, critic, writer and dramatist. Omnivore with a love of art, culture & media in all unfathomable gradations between obscure underground and wildly commercial mainstream. Also works for Het Parool and VPRO. And trains Brazilian Jiu Jitsu.View Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)