Skip to content

78 M€ download damage and 6 more things I learned about copyright

78 Million euros is the turnover lost by the film and DVD industry in the Netherlands due to illegal downloading. This was recently revealed in a press release announced. Yesterday, it was also one of the topics at a discussion afternoon organised by Film Producers Netherlands (FPN) on copyright developments.

Ooit, in de boekentijd, was alles simpel. Nu, in de beeld- en internetwereld, is iedereen boos op elkaar, aldus auteursrechtexpert Christiaan Alberdingk Thijm. Een ingewikkelde kluwen van betrokkenen en belangen,

dat was ook de indruk van ondergetekende na drie uur bombardement met info en standpunten. Enkele notities:

1. Dickens was already suffering

Het auteursrecht is geboren in de tijd waarin de schrijver aan het begin stond van de overzichtelijke keten auteur-drukpers-uitgever-boek-lezer. Maar ook toen waren er piraten. De Britse schrijver Charles Dickens had in de Verenigde Staten geen copyright zodat zijn werk daar onbekommerd werd vermenigvuldigd. Gratis voor de lezers? Nee, het waren de krantenuitgevers die profiteerden, zo vertelde Robert Levine, schrijver dan het spraakmakende Free Ride: How Digital Parasites Are Destroying the Culture Business and How the Culture Business Can Fight Back.

2. Netherlands pirate country

Ook Nederland was ooit een vrijhaven voor boekpiraten. Maar zo kon wel een boekenindustrie ontstaan (Alberdingk Thijm).

3. Copyright no longer works properly

Internationaal rechten regelen is een heksentoer, omdat ieder land een eigen auteurswet heeft. Kwaliteitsfilmers wijken in de Verenigde Staten uit naar televisie omdat daar gemakkelijker financiering is. Televisie is nog een markt (Levine). Enthousiast is Levine over de innovatie van Blendle, maar wordt op de vingers getikt door Wijbrand Schaap (Freelancers Associatie). “Blendle betaalt freelance-auteurs geen cent!”

Paul Keller van Kennisland signaleert de moeilijkheden waar erfgoedinstellingen mee worstelen. “Rechthebbenden zijn onverantwoordelijke mensen die niet te vinden zijn als je ze nodig hebt.”

4. European copyright in the making

Het huidige, versnipperde auteursrecht in de Europese Unie is slecht voor de Europese economie. Ondertussen profiteren Amerikaanse bedrijven van die situatie.’ Dat vind Eurocommissaris Neelie Kroes, die zich sterk maakt voor een Europees auteursrecht. Een lokkend perspectief dat veel problemen oplost? Aanwezigen zien haken en ogen. Pas op dat dit nieuwe uniforme auteursrecht niet bij elkaar wordt gelobbyd door enkele grote internet- en technologiebedrijven. Zijn er wel echte Europabreed werkende filmproducenten? Is er ook pan-Europese financiering?

5. Precursor?

Uit het press release van de FPN: ‘Downloaden uit illegale bron was in Nederland de afgelopen 12 jaar toegestaan omdat de regering van mening was dat het binnen de grenzen van de thuiskopie exceptie viel. Het Europees Hof van Justitie heeft deze Nederlandse interpretatie echter onrechtmatig verklaard. Daarmee is vanaf 10 april 2014 downloaden uit illegale bron in Nederland verboden.’

Of dit echte gevolgen heeft wachten we af. Voordeel is in ieder geval dat we nu gewoon ‘illegale downloads’ mogen schrijven, in plaats van ‘downloads uit illegale bron’.

6. Research download damage

Ook uit het FPN press release: ‘De Nederlandse filmindustrie verliest jaarlijks minimaal 78,4 miljoen euro omzet (inclusief BTW) als gevolg van het downloaden van films uit illegale bron. Dit blijkt uit het rapport Omdat het gratis is, opgesteld door Considerati. Dit rapport geeft voor het eerst inzicht in de schade die de filmindustrie lijdt door het downloaden uit illegale bron. De schadeberekening is mede gebaseerd op het consumentenonderzoek Alleen maar nette mensen naar downloadgedrag.’

Het begrip ‘Nederlandse filmindustrie’ wordt hier breed opgevat: van filmmaker tot en met bioscoopexploitant, dvd-distributeur en internetwinkel. Een conclusie van het onderzoek is dat voor elke 10 illegale (gratis) downloads 3,2 films minder worden gekocht (dvd, vod). Bioscoopbezoek heeft er geen last van.

Kan je echt weten wat iemand gekocht zou hebben als er geen piratenaanbod was geweest? Moeilijk natuurlijk, maar op het eerste gezicht is het onderzoek serieus aangepakt, zonder al te wilde speculaties. Bart Schermer van Consideratie noemt de verhouding 10/3 ‘plausibel’ en meent dat het omzetverlies met vrij grote zekerheid tussen de 70 en 90 miljoen euro ligt. Het is een bedrag dat ook redelijk aansluit bij de werkelijke daling van verkoop (en verhuur) in de dvd-branche.

7. Are we going to raise 78 million now?

Hoe die illegale download ook aangepakt gaat worden, die volledige 78 miljoen gaan we natuurlijk niet incasseren, daar is iedereen het wel over eens. Al was het maar omdat consumenten het ook op andere manieren kunnen besteden – games, dagjes uit, een nieuw iPhone.

[Tweet “7. Gaan we nu 78 miljoen ophalen?”]

Levine heeft wel een advies dat zinnig klinkt. 10 tot 20 procent van de downloaders zijn hardliners die koste wat kost hun films gratis willen krijgen. Vergeet die groep. Aan de andere kant zijn er de 10 tot 20 procent die ook nu al braaf alles gewoon kopen. Richt je dus op de grote middengroep die misschien best wil betalen, als dat minder gedoe geeft. Maak piraterij lastig. En zorg er vooral voor dat legale (betaalde) downloads voor een schappelijke prijs ruim en gemakkelijk voorhanden zijn.

Leo Bankersen

Leo Bankersen has been writing about film since Chinatown and Night of the Living Dead. Reviewed as a freelance film journalist for the GPD for a long time. Is now, among other things, one of the regular contributors to De Filmkrant. Likes to break a lance for children's films, documentaries and films from non-Western countries. Other specialities: digital issues and film education.View Author posts

Small Membership
175€ / 12 Maanden
Especially for organisations with a turnover or grant of less than 250,000 per year.
No annoying banners
A premium newsletter
5 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Large Membership
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
No annoying banners
A premium newsletter
10 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Participate
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Collaboration
Private Membership
50€ / Jaar
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Own mastodon account on our instance
en_GBEnglish (UK)