Skip to content

Hunting for art in the Bijlmer with Google Maps

After co-organising FATFORM, a radical series of art events in Amsterdam Southeast - with furious crossover exhibitions and performances on the roofs of an abandoned shopping centre and a car park, the collective around creative production agency Vinger.nl has thrown itself into the new edition of the Open Art Route 2014. And it will be something.

The Open Art Route is te bezoeken in het weekend van 21 en 22 juni, en is een open atelierroute langs de vijf (!) grote kunstbroedplaatsen in de Bijlmer. Maar dan anders, uitgebreider en toegankelijker dan de voorgaande jaren. Met behulp van een responsive website en sociale media.

Eerst waren het vooral de broedplaatsen zelf die op de route als artistieke werkplaatsen werden gepresenteerd, zegt projectleider Sara Mattens van Vinger.nl. “Maar de kunstenaars die dagelijks in Florijn, Echtenstein, Kruitberg, Heesterveld en Wijk 7 aan het werk zijn, bleven daarbij altijd een beetje anoniem, verborgen voor de buurt en de stad.”

Nu treden die 150+ kunstenaars op de voorgrond.

“We hebben ze allemaal een eigen gezicht gegeven,” zegt Jeffrey Croese van Vinger.nl. “De afgelopen tijd hebben we een gigantische database aangelegd, waarbij we alle kunstenaars persoonlijk hebben benaderd om een profiel aan te maken. Zo kunnen ze véél meer zichzelf presenteren binnen het overkoepelende evenement.”

Croese: “Via de site kan je nu precies selecteren wie, wat en waar je iets kan gaan zien. Met dat verlanglijstje maakt google maps een handige route van kunstenaar naar kunstenaar. Er rijdt ook een pendeldienst met twee klassieke bussen – inclusief dj’s en acts – tussen de verschillende broedplaatsen. En we hebben zelfs een fietsfilmpje gemaakt in de stijl van Grand Theft Auto, zodat je precies kan zien waar je moet zijn. Verdwalen in die enge Bijlmer is geen optie meer.”

Mitchell van Ommeren doet voor de eerste keer mee aan de Open Art Route. In hiphopkringen is hij beter bekend als beatmaker, engineer en rapper MIZZTAMIZZO, en sinds kort ook lid van het hiphop productieteam Raven Bros. MIZZTAMIZZO: “Ik ben ooit als tienjarig jochie begonnen met rappen, toen ging ik beats maken, en onlangs ben ik ‘geadopteerd’ door de Raven Bros. Nu werk ik vooral als engineer, en ik heb de muziek gemaakt voor een aantal promo’s voor de Open Art Route. Het is heel tof om te zien hoe in deze weken alles bij elkaar komt. Tijdens de Open Art Route gaan we open mic opnamesessies houden in het Ravennest (onze studio). Iedereen mag komen rappen bij de Raven. Ik ben benieuwd hoeveel nieuw talent zo komt bovendrijven.”

The Stichting Open Ateliers Zuidoost, opgericht in 1993, organiseerde de eerste Open Atelier Route langs privéwerkplaatsen in de buurt. Veel kunstenaars leidden in Zuidoost lang een nomadisch bestaan, totdat in 2005 de twee vaste broedplaatsen (Kruitberg en Echtenstein) in het leven werden geroepen. De Open Atelier Route groeide uit tot een veelkoppig evenement, en werd in 2012 omgedoopt tot de Open Art Route. Vinger.nl is met een stel geestverwanten verantwoordelijk voor de uitvoering en productie.

Mattens is nu voor tweede jaar projectleider: “Met deze editie proberen we op een nieuwe manier te laten zien wat er écht allemaal op kunst, muziek en designgebied in Zuidoost gebeurt. Er is hier zoveel meer dan het Bijlmerparktheater, Imagine IC, het CBK en een stel hiphoppers. Wij vertrouwen op de kracht van de individuele makers. Zij krijgen van ons het gereedschap om het evenement zélf te dragen en te promoten. Veel mensen hebben geen idee wat hier allemaal wordt gemaakt, er zit een enorme creatieve kracht in Zuidoost.”

De nieuwe aanpak van de Open Art Route was even wennen, zegt modeontwerper Els Petit van Elsewerk. Tijdens het evenement presenteert ze – in samenwerking met textielontwerpers IXX, B-made en Strikks – haar nieuwe collectie Peeling the Time, een kledinglijn voor 5 generaties vrouwen. Van vroeg-twintigers tot laat-zestigers.

Petit is opgelucht dat ze alles op tijd heeft afgekregen: “Er wordt een veel groter beroep op je gedaan om mee te werken en promotie te maken. Dat is heftig, vooral als je zelf nog keihard moet werken aan een nieuwe collectie. Maar tegelijkertijd voel je dat het allemaal wordt opgezet door een groep fanatieke mensen, die bezig zijn om iets heel spannends te organiseren. En dat je eigenlijk gék moet zijn om niet mee te doen. Dat is bijzonder. Samen dragen we elkaar.”

Zie: http://oarzo.nl/

Open Art Route Zuidoost 2014

Daniel Bertina

/// Freelance cultural journalist, critic, writer and dramatist. Omnivore with a love of art, culture & media in all unfathomable gradations between obscure underground and wildly commercial mainstream. Also works for Het Parool and VPRO. And trains Brazilian Jiu Jitsu.View Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)