Skip to content

Holland Symfonia is now THE Ballet Orchestra. National and Dutch at the same time

On the phone, it takes some getting used to. 'Good morning, Holland Symfonia speaking,' you hear as you listen to the orchestra in the Amsterdam Q-factory studios calls. But that's not the orchestra's name at all. In fact, Holland Symfonia has a new name: The Ballet Orchestra.

Namen voor orkesten bedenken, begin er maar eens aan. Eerst had je het Dutch Balletorkest, vaste orkestpartner van Het Nationale Ballet. Dat zat in het Muziektheater Amsterdam. Het idee van een orkest specifiek voor ballet kwam in de jaren zestig juist van de muzikaal leider van het Dutch Dans Theater, Louis Stotijn. Hoe dan ook, dat Dutch Balletorkest fuseerde in 2002 met het Noordhollands Philharmonisch Orkest tot het nieuwe orkest Holland Symfonia.

Inmiddels is Holland Symfonia partner van Het Nationale Ballet en het Dutch Dans Theater onder de naam Het Balletorkest. De cirkel lijkt daarmee rond. Toch was er even sprake van de schrijfwijze ‘het Balletorkest’. Dat klopt, aldus Het Balletorkest, maar er is gekozen voor het lidwoord ‘Het’ als onderdeel van de naam The Balletorkest. Met hoofdletter.

Or The Balletorkest teveel een link legt naar The Nationale Ballet moet nog blijken. In de internationale danswereld staat Het Nationale Ballet overigens bekend als The Het. Met de ambitie het beste balletorkest ter wereld te worden ligt ook een verbastering van de naam Het Balletorkest op de loer. Het beste Het Balletorkest ter wereld worden is echter een kleine moeite, daar is er maar een van.

Meer over Nederlands en Nationaal vindt u here.

 

Ruben Brugman

writing ex-dancerView Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)