Skip to content

Les 1 voor 2015: maak je jaarlijstjes niet te vroeg

Vorig weekend dachten we wel aan de veilige kant te zitten met ons lijstje van best gelezen verhalen op Cultuurpers. Geheel volgens oude mediawetten dachten we dat de dagen tussen kerst en oud en nieuw rustig zouden verlopen. Aber nein. Er bleek nog een lijstje onderweg, dat de hele boel overhoop heeft gegooid. In plaats van 235 duizend geinteresseerde lezers trok Cultuurpers nu opeens 239.998 lezers. En samen brachten ze 591.996 minuten door op de site. 2,5 minuut per artikel. Gemiddeld.

Schuld aan de late decemberbezoekerspiek is Henri Drost, onze man in het oosten. Zijn lijstje met niet te misssen voorstellingen was namelijk best uniek, en dat trok ineens 2210 bezoekers. Daarmee komt hij met stip binnen op de jaarlijst van 2014, op plek nummer 9. Tijdens de vakantie. Het ontlokte hem de verzuchting: “Het hele jaar door ben je met diepgravende duiding van kunst bezig, voor best een paar mensen, en dan haal je een bezoekrecord met een lijstje.”

Die verzuchting horen we vaker in kunstjournalistieke kringen. Journalisten haten lijstjes, doorgaans, tenzij het hun eigen jaarlijstje is, natuurlijk. Maar lijstjes, of listicles, artikelen in de vorm van lijstjes, zijn de vijand. Omdat ze simplificeren. Maar dat is dus inmiddels aantoonbaar onjuist. Dat schreven we al in de zomer, in een aardig lijstje.

En ook het lijstje van Henri Drost is een bijzonder lijstje, in al zijn eenvoud. Omdat het lijstje verder kijkt dan alleen het specifieke subgenre van de dagbladrecensent, die zich meestal tot een specifiek genre moet beperken. Henri zag musical, opera, jeugdtheater en toneel en dat levert een veel interessantere mix op dan de doorgaans niet zoveel van elkaar verschillende lijstjes van de andere media. En die interessante mix voegt dus ook wat toe aan je positie op zo’n lijstje.

Veel podiumkunstenaars bevinden zich immers ook op hun eigen eilandje van verwante theaters, groepen en liefhebbers. Voor de gemiddelde toneelspeler is opera een andere planeet, een ander zonnestelsel. En omgekeerd zal een operazanger niet zo snel naar de kleine zaal van Theater Kikker in Utrecht afreizen. Om over jeugdtheater nog maar te zwijgen.

Dat systeem is nu voor even doorbroken. Met een lijstje.

Wijbrand Schaap

Cultural journalist since 1996. Worked as theatre critic, columnist and reporter for Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool and regional newspapers through Associated Press Services. Interviews for TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcast maker, likes to experiment with new media. Culture Press is called the brainchild I gave birth to in 2009. Life partner of Suzanne Brink roommate of Edje, Fonzie and Rufus. Search and find me on Mastodon.View Author posts

Small Membership
175 / 12 Months
Especially for organisations with a turnover or grant of less than 250,000 per year.
No annoying banners
A premium newsletter
5 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Cultural Membership
360 / Year
For cultural organisations
No annoying banners
A premium newsletter
10 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Participate
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Collaboration
Private Membership
50 / Year
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Own mastodon account on our instance
en_GBEnglish (UK)