Skip to content

Academy of Arts: core fusion of art and science

Bring 50 distinguished and cross-disciplinary artists together and things will crackle tremendously. That will be the thinking behind the new Academy of Arts. The installation of 16 new high-profile members already gave a taste of this.

Acteur Gijs Scholten van Aschat (bestuurslid) en beeldend kunstenaar Barbara Visser (voorzitter) drukten zich een tijdje geleden nog wat voorzichtig uit over wat de Akademie allemaal moet gaan doen. Nu presenteert de Akademie van Kunsten zich als een volwassen organisatie met veel ambities. Breng goede mensen binnen en de rest volgt vanzelf. Want een bont gezelschap kunstenaars, jong/oud, man/vrouw, meegaand/rebels, weliswaar overwegend blank, geeft de Akademie meer smoel.

Qua opzet zit het met de Akademie van Kunsten wel goed. Het kreeg in 2014 financiële en morele steun van de minister van OC&W en de cultuurfondsen  om zich binnen 3,5 jaar te bewijzen. Organisatorisch valt ze onder de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, maar ze functioneert zelfstandig. De huisvesting mag er ook wezen: het voormalig Rijksmuseum, het Trippenhuis, een klassiek pand gebouwd door rijke wapenbroeders. De kunstenaars kunnen alleen nog wat sfeer het gebouw in brengen.

Art and science

De Akademie van Kunsten is realistisch genoeg om te beseffen dat juist kunstenaars zich niet willen laten inkapselen door instituten. Het gaat er dan ook om kunstenaars te inspireren met waar wetenschappers mee bezig zijn en andersom. ‘Wetenschap zoekt betekenis, kunst makes betekenis’, verduidelijkt kunstenaar en wetenschapper Koert van Mensvoort na afloop. De Akademie van Kunsten staat dus een soort kernfusie voor ogen: een genootschap van discipline-overstijgende kunstenaars dat inspiratie levert voor kunst in de samenleving.

Expensive names

Geïnstalleerd worden als lid is ook een beetje een Oscar ontvangen: het betekent toch erkenning en status. Want je wordt niet zomaar toegelaten. Dat gebeurt op basis van artistieke verdiensten en na ‘kwaliteitsweging door peers’. En dat is volgens de Akademie uniek in Nederland. Maar de Akademie van Kunsten wil geen slapende vereniging zijn met dure namen. Je moet er wat voor doen.

Entice or fight

Vanavond kwamen alvast de mooie woorden. De zestien werd gevraagd waar ze als kunstenaar voor vechten dan wel tegen strijden. Er was natuurlijk een kunstenaar bij die de legitimiteit van de vraag zelf in twijfel trekt. Wendelien van Oldenborgh vindt het prima als de Akademie een strijdbaar instituut wordt. Maar ze pleit voor meer sensibiliteit in de kunsten in plaats van een strijden of vechten.

Hier is wat andere leden zeiden:

De gong slaat:

Ruben Brugman

writing ex-dancerView Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)