Skip to content

Down with the novel pessimism

In times of Facebook, Twitter and Instagram, what power does the novel still have? Every so often, fiction is declared dead, but the International Literature Fesitval Utrecht (formerly City2Cities), which takes place this coming weekend in the former post office on the Neude, wants to show that novel pessimists are completely wrong. Nine highlights from the programme.

  1. PJ Harvey

Het Literatuurhuis heeft net als vorig jaar een wereldster weten te strikken voor de opening van het festival. Vorig jaar kwam de legendarische rockster Nick Cave zijn nieuwe boek The Sick Bag Song presenteren, geschreven op de kotszakjes in de vliegtuigen die hem voor een tournee de wereld over vlogen. Dit jaar betreedt niemand minder dan PJ Harvey het podium van het voormalige postkantoor op de Neude om voor te dragen uit haar dichtbundel The Hollow of the Hand. Als die net zo mooi is als de meeste van haar songs, wordt het een intense ervaring en zit de eerste avond eigenlijk al geramd.

Vrijdagavond 22 april, 20.00-20.30 uur, Grote Hal.

2. Meena Kandasamy & Sunjeev Sahota

Na PJ Harvey wordt het even lastig kiezen: wordt het de bekendmaking van de winnaar van de Filter Vertaalprijs of naar het gesprek met relatieve nieuwkomers Meen Kandasamy en Sunjeev Sahota? Sahota’s roman The year of fortune hunters stond vorig jaar op de shortlist van de prestigieuze Man Booker Prize. Dat belooft wat! Met zijn roman over drie Indiase vluchtelingen die illegaal in het Britse Sheffield verblijven en met de moed der wanhoop een nieuw leven proberen op te bouwen, geeft hij het vluchtelingenprobleem dat we nu in de wereld meemaken, een menselijk gezicht. Ook Meena Kandasamy werpt in haar opzienbarende roman The gypsy goddess licht op maatschappelijke ongelijkheid. Op eerste kerstdag 1968 werden in het Indiase dorp Kilvenmani 44 vrouwen en kinderen levend verbrand. Door allerlei genres, perspectieven en literaire stijlen met elkaar te vermengen ontstaat een fictief dossier over een gebeurtenis die verder helaas maar al te waar is: de massamoord op een groep weerloze mensen.

Vrijdag, 20:45-21.30 uur, Postkamer.

3. Jonathan Coe

De Engelse auteur Jonathan Coe is bekend geworden met zijn satirische, politieke romans, zoals Het moordend testament (What A Carve Up!), waarmee hij internationaal veel succes oogstte. Zijn nieuwe, humoristische pageturner Nummer 11 verwijst niet toevallig naar dit boek uit 1994 – volgens Coe is de politieke situatie er sindsdien niet bepaald op vooruit gegaan. Een léúk gesprek over politiek, kan dat? Met Jonathan Coe als gast komt dat ongetwijfeld goed.

Zaterdagavond 23 april, 22.15-23.00 uur, Kluiskamer.

4. Nell Zink

Van schrijfster in haar eentje op de spreekwoordelijke zolderkamer tot een literaire hype: het overkwam Nell Zink. Jonathan Franzen spoorde haar aan te publiceren en zo geschiedde. De rotskruiper and Misplaatst werden lovend onthaald en leverde haar naast de bijnaam ‘Her Nellness’ de kwalificatie ‘moderne Kafka’ op. Dat belooft wat!

Vrijdagavond 22 april, 22.45-23.30 uur, Postkamer.

5. Frank Westerman & Patrick Pouw

Frank Westerman, van wie net het non-fictieboek A word a word verscheen, over een aantal gijzeldrama’s, gaat in gesprek met Patrick Pouw, die zich voor zijn roman De terugkeerling verdiepte in de wereld van orthodoxe moslims. De twee journalisten gaan met elkaar in gesprek over wat het woord vermag tegenover terreur.

Zaterdagavond 23 april, 20.15-21.00 uur, Postkamer.

6. Laurent Binet

Hij veroverde de wereld met zijn briljante en originele roman Hhhh, waarin hij de aanslag op nazikopstuk Reinhard Heydrich reconstrueerde. Dan hebben we het natuurlijk over de Fransman Laurent Binet. In zijn nieuwe roman De zevende functie van taal onderzoekt hij de betrouwbaarheid van taal, door zijn hoofdpersonage Roland Barthes te laten beschikken over de mogelijkheid met zijn woorden de hele wereld te overtuigen van zijn gelijk. Maar vallen echt en onecht eigenlijk überhaupt wel van elkaar te onderscheiden? Binet geeft het (on)echte antwoord.

Zaterdagavond 23 april, 20.15-21.00 uur, Grote Hal.

7. Griet Op de Beeck

Ze is de publieksfavoriet van de afgelopen jaren, en dat is niet zonder reden: haar romans Vele hemels boven de zevende, Come here that I kiss you en haar nieuwe Gij nu zijn gewoon steengoede boeken, geschreven in prachtig Vlaams. In gesprek met Maria Vlaar vertelt ze onder meer over de speciale vorm die ze koos voor haar laatste boek, die min of meer het midden houdt tussen een verhalenbundel en een roman.

Zaterdagavond, 21.15-22.00 uur, Grote Hal.

8. Nihad Series

Als iemand iets kan vertellen over de huidige situatie in en rondom Syrië, is het schrijver Nihad Series. In zijn werk is dat altijd een thema geweest – reden waarom de regering zijn werk verboden heeft. Petra Stienen gaat samen met hem en de Nederlands-Syrische schrijfster Daad Kajo in gesprek.

Vrijdagavond 22 april, 21.45-22.45 uur, Zegelzaal.

9. Opwarmen op de zaterdagmiddag

Een festival heeft natuurlijk ook overdag van alles te doen. Hoewel het zwaartepunt op de twee avonden ligt, biedt de zaterdagmiddag genoeg om alvast in de stemming te komen. Stem op jouw belangrijkste boek aller tijden in het Belangrijkste Boeken Café, luister naar de verhalen van protestdichters uit de Arabische wereld, ontmoet schrijvers in levenden lijve of op het witte doek, bezoek de Shakespeare expo – of lees, leen of koop lekker een boek.

Zaterdagmiddag, 11.00-17.00 uur, Grote Hal, Kluiskamer, Zegelzaal.

Kijk voor alle overige interessante programmaonderdelen, deelnemende schrijvers (o.a. Connie Palmen, Kristien Hemmerechts en Hagar Peeters) en het blokkenschema op www.ilfu.nl. Het hele festival vindt plaats in het postkantoor op de Neude, in hartje Utrecht.

bannerFacebookGroot#2

A Quattro Mani

Photographer Marc Brester and journalist Vivian de Gier can read and write with each other - literally. As partners in crime, they travel the world for various media, for reviews of the finest literature and personal interviews with the writers who matter. Ahead of the troops and beyond the delusion of the day.View Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)