Wat vermag de roman nog in tijden van Facebook, en Instagram? Om de zoveel tijd wordt fictie doodverklaard, maar het International Literature Fesitval (voorheen City2Cities), dat aankomend weekend plaatsvindt in het voormalige postkantoor op de Neude, wil duidelijk maken dat romanpessimisten er volkomen naast zitten. Negen hoogtepunten uit het programma.

Het Literatuurhuis heeft net als vorig jaar een wereldster weten te strikken voor de opening van het . Vorig jaar kwam de legendarische rockster Nick Cave zijn nieuwe boek The Sick Bag Song presenteren, geschreven op de kotszakjes in de vliegtuigen die hem voor een tournee de wereld over vlogen. Dit jaar betreedt niemand minder dan PJ Harvey het podium van het voormalige postkantoor op de Neude om voor te dragen uit haar dichtbundel The Hollow of the Hand. Als die net zo mooi is als de meeste van haar songs, wordt het een intense ervaring en zit de eerste avond eigenlijk al geramd.

Vrijdagavond 22 april, 20.00-20.30 uur, Grote Hal.

2. Meena Kandasamy & Sunjeev Sahota

Na PJ Harvey wordt het even lastig kiezen: wordt het de bekendmaking van de winnaar van de Filter Vertaalprijs of naar het gesprek met relatieve nieuwkomers Meen Kandasamy en Sunjeev Sahota? Sahota’s roman Het jaar van de gelukszoekers stond vorig jaar op de shortlist van de prestigieuze Man Booker Prize. Dat belooft wat! Met zijn roman over drie Indiase vluchtelingen die illegaal in het Britse Sheffield verblijven en met de moed der wanhoop een nieuw leven proberen op te bouwen, geeft hij het vluchtelingenprobleem dat we nu in de wereld meemaken, een menselijk gezicht. Ook Meena Kandasamy werpt in haar opzienbarende roman De zigeunergodin licht op maatschappelijke ongelijkheid. Op eerste kerstdag 1968 werden in het Indiase dorp Kilvenmani 44 vrouwen en kinderen levend verbrand. Door allerlei genres, perspectieven en literaire stijlen met elkaar te vermengen ontstaat een fictief dossier over een gebeurtenis die verder helaas maar al te waar is: de massamoord op een groep weerloze mensen.

Vrijdag, 20:45-21.30 uur, Postkamer.

Beste lezer: Donaties zijn welkom!
A Quattro Mani Je kunt dit verhaal gratis lezen. Dat kan dankzij donaties van lezers. Je mag helemaal zelf bepalen wat dit verhaal je waard is.
Beloon de schrijver!

Waardeer dit verhaal!

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

3. Jonathan Coe

De Engelse auteur Jonathan Coe is bekend geworden met zijn satirische, politieke romans, zoals Het moordend testament (What A Carve Up!), waarmee hij internationaal veel succes oogstte. Zijn nieuwe, humoristische pageturner Nummer 11 verwijst niet toevallig naar dit boek uit 1994 – volgens Coe is de politieke situatie er sindsdien niet bepaald op vooruit gegaan. Een léúk gesprek over , kan dat? Met Jonathan Coe als gast komt dat ongetwijfeld goed.

Zaterdagavond 23 april, 22.15-23.00 uur, Kluiskamer.

4. Nell Zink

Van schrijfster in haar eentje op de spreekwoordelijke zolderkamer tot een literaire hype: het overkwam Nell Zink. Jonathan Franzen spoorde haar aan te publiceren en zo geschiedde. De rotskruiper en Misplaatst werden lovend onthaald en leverde haar naast de bijnaam ‘Her Nellness’ de kwalificatie ‘moderne Kafka’ op. Dat belooft wat!

Vrijdagavond 22 april, 22.45-23.30 uur, Postkamer.

5. Frank Westerman & Patrick Pouw

Frank Westerman, van wie net het non-fictieboek Een woord een woord verscheen, over een aantal gijzeldrama’s, gaat in gesprek met Patrick Pouw, die zich voor zijn roman De terugkeerling verdiepte in de wereld van orthodoxe moslims. De twee journalisten gaan met elkaar in gesprek over wat het woord vermag tegenover terreur.

Zaterdagavond 23 april, 20.15-21.00 uur, Postkamer.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

6. Laurent Binet

Hij veroverde de wereld met zijn briljante en originele roman Hhhh, waarin hij de aanslag op nazikopstuk Reinhard Heydrich reconstrueerde. Dan hebben we het natuurlijk over de Fransman Laurent Binet. In zijn nieuwe roman De zevende functie van taal onderzoekt hij de betrouwbaarheid van taal, door zijn hoofdpersonage Roland Barthes te laten beschikken over de mogelijkheid met zijn woorden de hele wereld te overtuigen van zijn gelijk. Maar vallen echt en onecht eigenlijk überhaupt wel van elkaar te onderscheiden? Binet geeft het (on)echte antwoord.

Zaterdagavond 23 april, 20.15-21.00 uur, Grote Hal.

7. 

Ze is de publieksfavoriet van de afgelopen jaren, en dat is niet zonder reden: haar romans Vele hemels boven de zevende, Kom hier dat ik u kus en haar nieuwe Gij nu zijn gewoon steengoede boeken, geschreven in prachtig Vlaams. In gesprek met Maria Vlaar vertelt ze onder meer over de speciale vorm die ze koos voor haar laatste boek, die min of meer het midden houdt tussen een verhalenbundel en een roman.

Zaterdagavond, 21.15-22.00 uur, Grote Hal.

8. Nihad Series

Als iemand iets kan vertellen over de huidige situatie in en rondom Syrië, is het schrijver Nihad Series. In zijn werk is dat altijd een thema geweest – reden waarom de regering zijn werk verboden heeft. Petra Stienen gaat samen met hem en de Nederlands-Syrische schrijfster Daad Kajo in gesprek.

Vrijdagavond 22 april, 21.45-22.45 uur, Zegelzaal.

9. Opwarmen op de zaterdagmiddag

Een festival heeft natuurlijk ook overdag van alles te doen. Hoewel het zwaartepunt op de twee avonden ligt, biedt de zaterdagmiddag genoeg om alvast in de stemming te komen. Stem op jouw belangrijkste boek aller tijden in het Belangrijkste Boeken Café, luister naar de verhalen van protestdichters uit de Arabische wereld, ontmoet schrijvers in levenden lijve of op het witte doek, bezoek de Shakespeare expo – of lees, leen of koop lekker een boek.

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

Zaterdagmiddag, 11.00-17.00 uur, Grote Hal, Kluiskamer, Zegelzaal.

Kijk voor alle overige interessante programmaonderdelen, deelnemende schrijvers (o.a. Connie Palmen, Kristien Hemmerechts en Hagar Peeters) en het blokkenschema op www.ilfu.nl. Het hele festival vindt plaats in het postkantoor op de Neude, in hartje Utrecht.

bannerFacebookGroot#2

Foto bovenaan:
De Grote Hal van het voormalige Postkantoor op de Neude ©Michael Kooren
Nog steeds. Waardeer de auteur!
Onafhankelijke cultuurjournalistiek is nog steeds nodig. Wij doen het al elf jaar, met succes, dankzij donaties! Bepaal dus zelf wat dit verhaal je waard is en doneer!

Waardeer dit verhaal!

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll naar top