Volgens de kenners is hij een meester op het gebied van glascreaties: Dale Chihuly. Dynamisch, kleurrijk en fascinerend. Het is niet alleen glaskunst, maar installatiekunst. De werken van de wereldberoemde Amerikaanse kunstenaar zijn een lust voor het oog. Sensaties van licht en kleur. Hoewel de naam voor de meeste mensen niet gelijk een belletje doen rinkelen, is er een grote kans dat je zijn werk wel eens tegen bent gekomen. Op Schiphol bijvoorbeeld.
De Chihuly-tentoonstelling in het Groninger Museum bestaat uit 16 installaties, die vrijwel allemaal uit zijn studio in Seattle komen. Ze biedt een uitgebreid overzicht, met zowel ouder als recent werk, van het oeuvre van Chihuly en is de grootste van zijn werk in Europa.
Visual Spectacle
Volgens Groninger Museum-directeur Andreas Blühm past het speelse en kleurrijke werk van de Amerikaanse kunstenaar goed bij het karakter van het museum. Chihuly is het hiermee eens. Waar hij in het verleden zijn werk graag exposeerde in ruimtes en op muren met een grijze tint, zorgen de kleurrijke zalen van het museum er nu voor dat Chihuly’s werk beter tot zijn recht komt. Dale Chihuly is vooral enthousiast over het werk Neon (2017) dat buiten geëxposeerd is. Het is drie keer eerder tentoongesteld, maar het heeft er volgens hem nooit beter uitgezien dan in het Groninger Museum. Daarnaast is er een installatie te zien die speciaal voor deze tentoonstelling is ontworpen: Grand Stairwell Installation (2018).
What is beauty
“Beauty is in the eye of the beholder,” volgens Chihuly. De inspiratie van zijn eerste werken ligt in de Amerikaans-Indiaanse kunst; Chihuly zag in de kluis van het Washington Historical Museum manden die door de inheemse bevolking waren gemaakt. Deze manden lagen te vergaan. Het Groninger Museum toont ook een collectie van inheemse ‘trader blankets’ die inspiratie waren voor prachtige werken van Chihuly: Cylinders (2006-2016). Glas heeft Chihuly altijd geboeid. Tijdens zijn studie gebruikte hij al glas bij het weven. Met meer geluk dan wijsheid wist hij bij zijn eerste poging tot glasblazen al een bubbel te creëren. Sindsdien wilde hij een glasblazer worden. De rest is geschiedenis.
Venetian influences
Deze vorm van kunst, glasblazen, deed mij erg denken aan het kleurige glas dat ik in Venetië heb gezien, Muranoglas. Chihuly bleek ook te zijn geïnspireerd door de Italiaanse manier van glas maken. Samen met de Italiaanse meester Lino Tagliapietra combineerde hij de traditionele manier van glas maken met hedendaagse technieken. De serie Venetian (1988) is hiervan het resultaat.
Ook leuk om te zien en lezen is de ‘fax-muur’. Hier zie je duizenden brieven die Chihuly via de fax heeft verstuurd. De documenten bevatten persoonlijke boodschappen, schetsen en plannen voor installaties enzovoort.
Mocht je naast het visuele spektakel ook je andere zintuigen willen prikkelen; de bijbehorende audiotour heeft drie muzikale opties: Dale Chihuly’s favorieten, Seattle Grunge en muziek van het Seattle Symphonic Orchestra.
Een zonnebril opzetten voor de zaal waarin de prachtige Sapphire Neon Tumbleweeds worden getoond is trouwens geen overbodige luxe.
CHIHULY is te zien van 8 december 2018 t/m 5 mei 2019 in het Groninger Museum.