Skip to content

Matthijs goes to Saturday night. That, of course, is the end of VPRO's Mondo (update: or not?).

Fascinating front-page news and headliners for all talk shows: Matthijs van Nieuwkerk is quitting DWDD after 15 years. Obviously a disaster of national proportions. The book industry proclaims the end of the world, bands can no longer break through, and the successor to De Correspondent can never again meet its crowdfunding target in six minutes. An institution disappears, and everyone panics.

Wie ook in paniek zou moeten zijn, is de cultuurliefhebber die zich qua smaak meer in de regionen van de VPRO bevindt. Matthijs komt namelijk terug met een programma op de zaterdagavond, en we kunnen niet anders dan vermoeden dan dat dat een show gaat betreffen met cultuur, muziek, theater, wat boeken. Voor een breed, maar niet té breed publiek, omdat jongeren onder de 25 op dat tijdstip toch met andere dingen, zoals hun hormonen, bezig zijn.

The Voice

Matthijs’ culturele show gaat de zaterdagavond redden voor de NPO. Met cultuur, anders dan The Voice en aanverwanten. Maar ook anders dan wat nu Mondo heet, en dat een door niet zo heel veel mensen bekeken cultuurprogramma van de VPRO is. Een programma dat net is opgestart om de door nog minder mensen bekeken programma’s Boeken en Vrije Geluiden te vervangen.

Ik was een paar weken geleden op deze plek blij met Mondo. Beetje ouderwets, maar enigszins bezonken, met een presentatrice die het persoonlijke met het universele wist te verbinden. Laatst nog een mooie minidocumentaire over een vergeten soulzanger. Slow television, soms wat haperend, maar fijn voor degenen voor wie het allemaal niet zo hijgerig hoeft.

Verleden tijd

Zodra Matthijs op de zaterdagavond begint, is het culturele blok op dat tijdslot dus in handen van de grootmeester van de betrokken journalistiek, de man die vanzelf ingewikkelde onderwerpen makkelijk maakt en die een boek met drie woorden op de bestsellerlijst weet te praten. Dan is Mondo verleden tijd, nog voor het zich echt heeft kunnen bewijzen. Voor de redactie zal dat slikken zijn. Voor Nadia Moussaid, de presentatrice die nog maar kortgeleden de opvolgster zou worden van Jinek, maar daar wegens privésores voor moest passen, wacht iets anders: de weekdagen tussen zeven en acht.

All is not lost yet? Je mag het zeggen.

Update: All is not lost yet.

Willem van Zeeland, hoofdredacteur Media bij de VPRO, reageerde via Facebook: ‘Matthijs valt onder de netmanager van NPO 1, Mondo valt onder de netmanager van NPO 2. Beetje een bureaucratisch verhaal, maar dat maakt wel een verschil.’ Dat verschil zit hem volgens Van Zeeland in het volgende: ‘Matthijs gaat voor een groot publiek, niet voor buitenlandse gasten uit de wereld van kunst en cultuur. Wordt een heel ander programma.’

Wordt het toch weer spannend, op de zaterdagavond.

Update: Het klopt. 

Vandaag, 20 augustus 2020 is de aankondiging definitief. Mondo gaat weg van de zaterdagavond en krijgt een timeslot op zondag, tussen ergens zeven en acht. 

Wijbrand Schaap

Cultural journalist since 1996. Worked as theatre critic, columnist and reporter for Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool and regional newspapers through Associated Press Services. Interviews for TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcast maker, likes to experiment with new media. Culture Press is called the brainchild I gave birth to in 2009. Life partner of Suzanne Brink roommate of Edje, Fonzie and Rufus. Search and find me on Mastodon.View Author posts

Private Membership (month)
5 / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18 / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36 / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)