Fascinerend voorpaginanieuws en headliners voor alle talkshows: Matthijs van Nieuwkerk stopt na 15 jaar met DWDD. Natuurlijk een ramp van nationale omvang. De boekensector roept het einde van de wereld uit, bandjes kunnen niet meer doorbreken en de opvolger van De Correspondent kan nooit meer in zes minuten zijn crowdfundingdoel halen. Een instituut verdwijnt, en iedereen is in paniek.

Wie ook in paniek zou moeten zijn, is de cultuurliefhebber die zich qua smaak meer in de regionen van de VPRO bevindt. Matthijs komt namelijk terug met een programma op de zaterdagavond, en we kunnen niet anders dan vermoeden dan dat dat een show gaat betreffen met cultuur, muziek, theater, wat boeken. Voor een breed, maar niet té breed publiek, omdat jongeren onder de 25 op dat tijdstip toch met andere dingen, zoals hun hormonen, bezig zijn.

The Voice

Avatar

Beste lezer!

Dankzij gulle donaties van lezers konden we tot nu toe verhalen zoals dit blijven brengen. Bepaal zelf wat dit verhaal van Wijbrand Schaap je waard is. Je donatie is zeer welkom! Zo blijven we bestaan.
Doneer hier

Waardeer dit verhaal!

Met een donatie laat je je waardering blijken voor het werk van deze auteur.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Matthijs’ culturele show gaat de zaterdagavond redden voor de NPO. Met cultuur, anders dan The Voice en aanverwanten. Maar ook anders dan wat nu Mondo heet, en dat een door niet zo heel veel mensen bekeken cultuurprogramma van de VPRO is. Een programma dat net is opgestart om de door nog minder mensen bekeken programma’s Boeken en Vrije Geluiden te vervangen.

Ik was een paar weken geleden op deze plek blij met Mondo. Beetje ouderwets, maar enigszins bezonken, met een presentatrice die het persoonlijke met het universele wist te verbinden. Laatst nog een mooie minidocumentaire over een vergeten soulzanger. Slow television, soms wat haperend, maar fijn voor degenen voor wie het allemaal niet zo hijgerig hoeft.

Verleden tijd

Zodra Matthijs op de zaterdagavond begint, is het culturele blok op dat tijdslot dus in handen van de grootmeester van de betrokken journalistiek, de man die vanzelf ingewikkelde onderwerpen makkelijk maakt en die een boek met drie woorden op de bestsellerlijst weet te praten. Dan is Mondo verleden tijd, nog voor het zich echt heeft kunnen bewijzen. Voor de redactie zal dat slikken zijn. Voor Nadia Moussaid, de presentatrice die nog maar kortgeleden de opvolgster zou worden van Jinek, maar daar wegens privésores voor moest passen, wacht iets anders: de weekdagen tussen zeven en acht.

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

All is not lost yet? Je mag het zeggen.

Update: All is not lost yet.

Willem van Zeeland, hoofdredacteur Media bij de VPRO, reageerde via Facebook: ‘Matthijs valt onder de netmanager van NPO 1, Mondo valt onder de netmanager van NPO 2. Beetje een bureaucratisch verhaal, maar dat maakt wel een verschil.’ Dat verschil zit hem volgens Van Zeeland in het volgende: ‘Matthijs gaat voor een groot publiek, niet voor buitenlandse gasten uit de wereld van kunst en cultuur. Wordt een heel ander programma.’

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Wordt het toch weer spannend, op de zaterdagavond.

Update: Het klopt. 

Vandaag, 20 augustus 2020 is de aankondiging definitief. Mondo gaat weg van de zaterdagavond en krijgt een timeslot op zondag, tussen ergens zeven en acht. 

Waardeer dit verhaal!

Met een donatie laat je je waardering blijken voor het werk van deze auteur.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.