Fascinerend voorpaginanieuws en headliners voor alle talkshows: Matthijs van Nieuwkerk stopt na 15 jaar met DWDD. Natuurlijk een ramp van nationale omvang. De boekensector roept het einde van de wereld uit, bandjes kunnen niet meer doorbreken en de opvolger van De Correspondent kan nooit meer in zes minuten zijn crowdfundingdoel halen. Een instituut verdwijnt, en iedereen is in paniek.

Wie ook in paniek zou moeten zijn, is de cultuurliefhebber die zich qua smaak meer in de regionen van de bevindt. Matthijs komt namelijk terug met een programma op de zaterdagavond, en we kunnen niet anders dan vermoeden dan dat dat een show gaat betreffen met cultuur, muziek, , wat boeken. Voor een breed, maar niet té breed , omdat jongeren onder de 25 op dat tijdstip toch met andere dingen, zoals hun hormonen, bezig zijn.

The Voice

Beste lezer: Donaties zijn welkom!
Avatar Je kunt dit verhaal gratis lezen. Dat kan dankzij donaties van lezers. Je mag helemaal zelf bepalen wat dit verhaal je waard is.
Beloon de schrijver!

Waardeer dit verhaal!

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Matthijs’ culturele show gaat de zaterdagavond redden voor de NPO. Met cultuur, anders dan The Voice en aanverwanten. Maar ook anders dan wat nu heet, en dat een door niet zo heel veel mensen bekeken cultuurprogramma van de VPRO is. Een programma dat net is opgestart om de door nog minder mensen bekeken programma’s Boeken en Vrije Geluiden te vervangen.

Ik was een paar weken geleden op deze plek blij met Mondo. Beetje ouderwets, maar enigszins bezonken, met een presentatrice die het persoonlijke met het universele wist te verbinden. Laatst nog een mooie minidocumentaire over een vergeten soulzanger. Slow television, soms wat haperend, maar fijn voor degenen voor wie het allemaal niet zo hijgerig hoeft.

Verleden tijd

Zodra Matthijs op de zaterdagavond begint, is het culturele blok op dat tijdslot dus in handen van de grootmeester van de betrokken journalistiek, de man die vanzelf ingewikkelde onderwerpen makkelijk maakt en die een boek met drie woorden op de bestsellerlijst weet te praten. Dan is Mondo verleden tijd, nog voor het zich echt heeft kunnen bewijzen. Voor de redactie zal dat slikken zijn. Voor Nadia Moussaid, de presentatrice die nog maar kortgeleden de opvolgster zou worden van Jinek, maar daar wegens privésores voor moest passen, wacht iets anders: de weekdagen tussen zeven en acht.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

All is not lost yet? Je mag het zeggen.

Update: All is not lost yet.

Willem van Zeeland, hoofdredacteur Media bij de VPRO, reageerde via Facebook: ‘Matthijs valt onder de netmanager van NPO 1, Mondo valt onder de netmanager van NPO 2. Beetje een bureaucratisch verhaal, maar dat maakt wel een verschil.’ Dat verschil zit hem volgens Van Zeeland in het volgende: ‘Matthijs gaat voor een groot publiek, niet voor buitenlandse gasten uit de wereld van en cultuur. Wordt een heel ander programma.’

Wordt het toch weer spannend, op de zaterdagavond.

Update: Het klopt. 

Vandaag, 20 augustus 2020 is de aankondiging definitief. Mondo gaat weg van de zaterdagavond en krijgt een timeslot op zondag, tussen ergens zeven en acht. 

Foto bovenaan:
Matthijs van Nieuwkerk (2018) (Wikimedia commons)
Nog steeds. Waardeer de auteur!
Onafhankelijke cultuurjournalistiek is nog steeds nodig. Wij doen het al elf jaar, met succes, dankzij donaties! Bepaal dus zelf wat dit verhaal je waard is en doneer!

Waardeer dit verhaal!

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll naar top