Skip to content

A morale boost for when you're feeling down. Top 5 indie film streams from a true fan

Last week, my in-box and my social media feed were full of cancellations. Screenings, film festivals and museums: everything I was looking forward to or contributing to was cancelled or shelved. Understandable and sensible. But also maddening, and a loss of income for me and many others in the cultural sector. Still, there are things we can do.

Om niet gek te worden terwijl we in zelfisolatie zitten, maar ook om de kunsten te sponsoren. Er zijn betaalde en betaalbare opties om films te blijven zien. Je hoeft niet per se uit te wijken naar Netflix of Amazon Prime, je kunt ook je lokale filmhuis steunen via Picl, gemiste films van het IFFR bekijken of kijken via Cinetree. Allemaal manieren om de filmindustrie te steunen en om prachtige films te zien

Hieronder mijn top 5 van films die je thuis kunt streamen en die de moed er een beetje in houden. In willekeurige volgorde, maar alle 5 zijn me dierbaar.

Varda par Agnès by Agnès Varda

De laatste film van deze filmgrootheid is er een waarin ze zelf aan het woord komt. Over haar werk, haar manier van films maken, de keuzes en haar nieuwsgierige ogen. Met haar omvangrijke oeuvre dat van nouvelle vague tot installaties gaat, belichaamt ze een groot deel van de Franse filmgeschiedenis. En ze is een uiterst charmante en humoristische vertelster. Na het zien van deze film wil je waarschijnlijk haar hele oeuvre kijken. Doen! In al haar werk proef je een grote liefde voor mensen. Dat kunnen we nu wel gebruiken.

King of the Cruise by Sophie Dros

Een documentaire over een pompeuze baron die in kilt of met zijn koninklijke mantel over cruiseschepen paradeert. Nu we allemaal écht niet meer op die schepen willen of mogen, is het interessant om te zien hoe het op de chicste schepen eraan toegaat. Vreselijk. Chique verveling is even dodelijk als de gangbare variant en de gasten zijn niet van het soort waarmee ik graag 14 dagen op een afgesloten ruimte zit. Ook als is die nog zo groot.

De baron, Baron Ronald Busch Reisinger van Inneryne, is op het eerste gezicht een markant heerschap met een opgeblazen ego. Iedereen moet weten dat hij baron is en Heel Veel land heeft. Gaandeweg verandert dat beeld en wordt hij kleiner en menselijker en eenzamer. Mooi portret van deze man en een soort leven dat weinigen leiden.

Here Come the Video Freaks by Jon Nealon and Jenny Raskin

Een paar jaar geleden zag ik deze documentaire over de pioniers van de video. Makers die met de eerste consumentencamera’s de straat opgingen en alles wat los en vast zat filmden. Ze waren bij bijeenkomsten van de Black Panthers, bijvoorbeeld. Deze film is niet alleen een rise and fall van deze groep mensen, maar ook een sociale geschiedenis en mediageschiedenis. Je ziet uniek materiaal en steekt er wat van op.

El Cant des Ocels – Albert Serra

Dit is er een voor de liefhebber van weerbarstige films. Toen ik ‘m zag in Rotterdam, liep de helft van de zaal weg. Meestal eindig ik dan juist met een vette grijns. Deze film van Albert Serra volgt de zoektocht van de drie wijzen uit het oosten naar de kribbe van kindeke Jezus. Dat gaat niet zonder slag of stoot. en in een van god en iedereen verlaten landschap. Als kijker moet je ook een beetje zoeken in deze film, hij maakt het je niet makkelijk. Maar o wat is het mooi!

Woman by Yann Arthus-Bertrand and Anastasia Mikova

Woman van Yann Arthus-Bertrand en Anastasia Mikova is net uit in de bioscoop. Een ode aan vrouwen wereldwijd. Arthus-Bertrand is bekend geworden met De Aarde vanuit de Hemel, een serie natuurdocumentaires waarvan ook een boek is gemaakt. Zijn werk is een feest voor het oog. Woman laat een heel scala aan vrouwenlevens zien en viert de kracht van vrouwen wereldwijd. Het is heel gemakkelijk om een film als deze af te doen als eye candy, maar wat dan nog? Barre tijden vragen om een humanistische blik en om schoonheid. Een morele boost voor als je er even helemaal doorheen zit met al het corona nieuws.

Helen Westerik

Helen Westerik is a film historian and great lover of experimental films. She teaches film history and researches the body in art.View Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)