Vorig jaar gonsde het plotseling rond: de Nederlandse animatiefilm gaat doorbreken, er is een echte animatie-industrie ontstaan. Aanleiding was de première van Heinz, Piet Kroons dwarse en uit de band springende filmversie van de strips van Windig en De Jong. Geen kinderfilm. En zeker geen Disney-kloon.

Leo Bankersen

Beste lezer!

Dankzij gulle donaties van lezers konden we tot nu toe verhalen zoals dit blijven brengen. Bepaal zelf wat dit verhaal van Leo Bankersen je waard is. Je donatie is zeer welkom! Zo blijven we bestaan.
Doneer hier

Waardeer dit verhaal!

Met een donatie laat je je waardering blijken voor het werk van deze auteur.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We hebben het over lange animatiefilms, en daarvan zijn er in Nederland veel van in productie of voorbereiding. De resultaten mogen we de komende jaren verwachten. En nu we wegens sluitingen van filmzalen aan het thuiskijken geslagen zijn is het de moeite waard het terrein alvast te verkennen. Hier vijf tips in betrekkelijk willekeurige volgorde – creatieve en opvallende lange animaties die laten zien hoe veel er mogelijk is.

De eerste vier onder meer te zien bij picl.nl, de online-zaal van de filmtheaters. Voor de vijfde moeten we naar Netflix-concurrent Amazon Prime.

Mind My Mind.

Floor Adams laat zich met deze duik in de belevingswereld van een verliefde autistische jongeman kennen als een groot talent. Terwijl de hoofdpersoon worstelt met sociale conventies probeert hij de adviezen te volgen van zijn alter-ego. Deze zetelt in zijn hoofd en daar speurt naar de geschikte handleidingen. Perfect voor animatie, die aan het realistisch gegeven een extra, tikje vreemde dimensie geeft. Dit juweeltje van eigen bodem werd al beloond met tal van festivalprijzen en – ondanks de krappe lengte van 30 min – uitbreng in de bioscoop.

J’ai perdu mon corps.

Hoe dicht speelfilm en animatiedrama tegen elkaar aan kunnen liggen bewijst deze ontroerende en in Cannes bekroonde fantasie van Jérémy Clapin. Een prachtige, ontroerende vertelling over het lot en hoe eraan te ontsnappen. Gezien vanuit het standpunt van een hand die door een ongeluk is gescheiden van een teruggetrokken, onhandige jongen die (ook hier al) niet weet hoe hij een meisje moet benaderen.

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

La Fameuse invasion des ours en Sicile.

Stoer, poëtisch en sober-expressief is deze veelzijdig te interpreteren fabel over de avonturen van een berenvolk dat naar de mensenwereld trekt. Spreekt zowel kinderen als volwassenen aan. Naar Dino Buzzati’s klassieke kinderboek. Nu geanimeerd door Lorenzo Mattotti, die al een geduchte reputatie had als illustrator en auteur van stripverhalen.

Le grand méchant renard et autres contes.

In deze in losse, maar karaktervolle stijl getekende komedie vliegt het ogenschijnlijk idyllische leven van een gezelschap boerderijdieren behoorlijk uit de bocht. Veel stereotiepe rolpatronen worden resoluut onderuit gehaald. Kinderfilm die ook voor volwassenen niet te versmaden is, dankzij de aanstekelijke mix van slapstick, ironie en eerbetoon aan klassieke komedie. Bewijst en passant dat zo’n betrekkelijk eenvoudige 2D-animatie expressiever kan zijn dan Disney-Pixars 3D-computerwerk.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Undone.

Als vijfde, maar zeker niet de minste tip deze alom geprezen serie op Amazon Prime, waarvoor de animatie in Nederlandse handen kwam. Dit ontroerende en fascinerende verhaal van een door de tijd tuimelende jonge vrouw had ook gewoon als speelfilm uitgevoerd kunnen worden. Maar ook hier is het juist de animatie – uitgevoerd in zeer realistische stijl – die er een extra dimensie aan geeft. Met Hisko Hulsing als regisseur en Submarine als studio is dit een prachtig visitekaartje voor de Nederlandse animatie-industrie in opkomst.

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

Waardeer dit verhaal!

Met een donatie laat je je waardering blijken voor het werk van deze auteur.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.