Meteen naar de inhoud

Een morele boost voor als je er even helemaal doorheen zit. Top 5 indie-filmstreams van een echte liefhebber

Afgelopen week zat mijn in-box en mijn sociale-mediafeed vol met afzeggingen. Voorstellingen, filmfestivals en musea: alles waar ik me op verheugde of waar ik een bijdrage aan zou leveren is geannuleerd of op de lange baan geschoven. Begrijpelijk en verstandig. Maar ook gekmakend, en een inkomstenderving voor mij en vele anderen in de culturele sector. Toch zijn er dingen die we wel kunnen doen.

Om niet gek te worden terwijl we in zelfisolatie zitten, maar ook om de kunsten te sponsoren. Er zijn betaalde en betaalbare opties om films te blijven zien. Je hoeft niet per se uit te wijken naar Netflix of Amazon Prime, je kunt ook je lokale filmhuis steunen via Picl, gemiste films van het IFFR bekijken of kijken via Cinetree. Allemaal manieren om de filmindustrie te steunen en om prachtige films te zien

Hieronder mijn top 5 van films die je thuis kunt streamen en die de moed er een beetje in houden. In willekeurige volgorde, maar alle 5 zijn me dierbaar.

Varda par Agnès van Agnès Varda

De laatste film van deze filmgrootheid is er een waarin ze zelf aan het woord komt. Over haar werk, haar manier van films maken, de keuzes en haar nieuwsgierige ogen. Met haar omvangrijke oeuvre dat van nouvelle vague tot installaties gaat, belichaamt ze een groot deel van de Franse filmgeschiedenis. En ze is een uiterst charmante en humoristische vertelster. Na het zien van deze film wil je waarschijnlijk haar hele oeuvre kijken. Doen! In al haar werk proef je een grote liefde voor mensen. Dat kunnen we nu wel gebruiken.

King of the Cruise van Sophie Dros

Een documentaire over een pompeuze baron die in kilt of met zijn koninklijke mantel over cruiseschepen paradeert. Nu we allemaal écht niet meer op die schepen willen of mogen, is het interessant om te zien hoe het op de chicste schepen eraan toegaat. Vreselijk. Chique verveling is even dodelijk als de gangbare variant en de gasten zijn niet van het soort waarmee ik graag 14 dagen op een afgesloten ruimte zit. Ook als is die nog zo groot.

De baron, Baron Ronald Busch Reisinger van Inneryne, is op het eerste gezicht een markant heerschap met een opgeblazen ego. Iedereen moet weten dat hij baron is en Heel Veel land heeft. Gaandeweg verandert dat beeld en wordt hij kleiner en menselijker en eenzamer. Mooi portret van deze man en een soort leven dat weinigen leiden.

Here Come the Video Freaks van Jon Nealon en Jenny Raskin

Een paar jaar geleden zag ik deze documentaire over de pioniers van de video. Makers die met de eerste consumentencamera’s de straat opgingen en alles wat los en vast zat filmden. Ze waren bij bijeenkomsten van de Black Panthers, bijvoorbeeld. Deze film is niet alleen een rise and fall van deze groep mensen, maar ook een sociale geschiedenis en mediageschiedenis. Je ziet uniek materiaal en steekt er wat van op.

El Cant des Ocels – Albert Serra

Dit is er een voor de liefhebber van weerbarstige films. Toen ik ‘m zag in Rotterdam, liep de helft van de zaal weg. Meestal eindig ik dan juist met een vette grijns. Deze film van Albert Serra volgt de zoektocht van de drie wijzen uit het oosten naar de kribbe van kindeke Jezus. Dat gaat niet zonder slag of stoot. en in een van god en iedereen verlaten landschap. Als kijker moet je ook een beetje zoeken in deze film, hij maakt het je niet makkelijk. Maar o wat is het mooi!

Woman van Yann Arthus-Bertrand en Anastasia Mikova

Woman van Yann Arthus-Bertrand en Anastasia Mikova is net uit in de bioscoop. Een ode aan vrouwen wereldwijd. Arthus-Bertrand is bekend geworden met De Aarde vanuit de Hemel, een serie natuurdocumentaires waarvan ook een boek is gemaakt. Zijn werk is een feest voor het oog. Woman laat een heel scala aan vrouwenlevens zien en viert de kracht van vrouwen wereldwijd. Het is heel gemakkelijk om een film als deze af te doen als eye candy, maar wat dan nog? Barre tijden vragen om een humanistische blik en om schoonheid. Een morele boost voor als je er even helemaal doorheen zit met al het corona nieuws.

Helen Westerik

Helen Westerik is filmhistorica en groot liefhebber van experimentele films. Ze doceert filmgeschiedenis en doet onderzoek naar het lichaam in de kunst.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands