Afgelopen week zat mijn in-box en mijn sociale-mediafeed vol met afzeggingen. Voorstellingen, filmfestivals en musea: alles waar ik me op verheugde of waar ik een bijdrage aan zou leveren is geannuleerd of op de lange baan geschoven. Begrijpelijk en verstandig. Maar ook gekmakend, en een inkomstenderving voor mij en vele anderen in de culturele sector. Toch zijn er dingen die we wel kunnen doen.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Om niet gek te worden terwijl we in zelfisolatie zitten, maar ook om de kunsten te sponsoren. Er zijn betaalde en betaalbare opties om films te blijven zien. Je hoeft niet per se uit te wijken naar Netflix of Amazon Prime, je kunt ook je lokale filmhuis steunen via Picl, gemiste films van het IFFR bekijken of kijken via Cinetree. Allemaal manieren om de filmindustrie te steunen en om prachtige films te zien

Hieronder mijn top 5 van films die je thuis kunt streamen en die de moed er een beetje in houden. In willekeurige volgorde, maar alle 5 zijn me dierbaar.

Varda par Agnès van Agnès Varda

Beste lezer: Donaties zijn welkom!
Je kunt dit verhaal gratis lezen. Dat kan dankzij donaties van lezers. Jij mag dus ook helemaal zelf bepalen wat dit verhaal je waard is.
Ondersteun deze auteur!

Laat je waardering voor dit verhaal blijken.

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De laatste film van deze filmgrootheid is er een waarin ze zelf aan het woord komt. Over haar werk, haar manier van films maken, de keuzes en haar nieuwsgierige ogen. Met haar omvangrijke oeuvre dat van nouvelle vague tot installaties gaat, belichaamt ze een groot deel van de Franse filmgeschiedenis. En ze is een uiterst charmante en humoristische vertelster. Na het zien van deze film wil je waarschijnlijk haar hele oeuvre kijken. Doen! In al haar werk proef je een grote liefde voor mensen. Dat kunnen we nu wel gebruiken.

King of the Cruise van Sophie Dros

Een documentaire over een pompeuze baron die in kilt of met zijn koninklijke mantel over cruiseschepen paradeert. Nu we allemaal écht niet meer op die schepen willen of mogen, is het interessant om te zien hoe het op de chicste schepen eraan toegaat. Vreselijk. Chique verveling is even dodelijk als de gangbare variant en de gasten zijn niet van het soort waarmee ik graag 14 dagen op een afgesloten ruimte zit. Ook als is die nog zo groot.

De baron, Baron Ronald Busch Reisinger van Inneryne, is op het eerste gezicht een markant heerschap met een opgeblazen ego. Iedereen moet weten dat hij baron is en Heel Veel land heeft. Gaandeweg verandert dat beeld en wordt hij kleiner en menselijker en eenzamer. Mooi portret van deze man en een soort leven dat weinigen leiden.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Here Come the Video Freaks van Jon Nealon en Jenny Raskin

Een paar jaar geleden zag ik deze documentaire over de pioniers van de video. Makers die met de eerste consumentencamera’s de straat opgingen en alles wat los en vast zat filmden. Ze waren bij bijeenkomsten van de Black Panthers, bijvoorbeeld. Deze film is niet alleen een rise and fall van deze groep mensen, maar ook een sociale geschiedenis en mediageschiedenis. Je ziet uniek materiaal en steekt er wat van op.

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

El Cant des Ocels – Albert Serra

Dit is er een voor de liefhebber van weerbarstige films. Toen ik ‘m zag in Rotterdam, liep de helft van de zaal weg. Meestal eindig ik dan juist met een vette grijns. Deze film van Albert Serra volgt de zoektocht van de drie wijzen uit het oosten naar de kribbe van kindeke Jezus. Dat gaat niet zonder slag of stoot. en in een van god en iedereen verlaten landschap. Als kijker moet je ook een beetje zoeken in deze film, hij maakt het je niet makkelijk. Maar o wat is het mooi!

Woman van Yann Arthus-Bertrand en Anastasia Mikova

Woman van Yann Arthus-Bertrand en Anastasia Mikova is net uit in de bioscoop. Een ode aan vrouwen wereldwijd. Arthus-Bertrand is bekend geworden met De Aarde vanuit de Hemel, een serie natuurdocumentaires waarvan ook een boek is gemaakt. Zijn werk is een feest voor het oog. Woman laat een heel scala aan vrouwenlevens zien en viert de kracht van vrouwen wereldwijd. Het is heel gemakkelijk om een film als deze af te doen als eye candy, maar wat dan nog? Barre tijden vragen om een humanistische blik en om schoonheid. Een morele boost voor als je er even helemaal doorheen zit met al het corona nieuws.

Foto bovenaan:
Woman op de laptop

Over de auteur van dit verhaal:


Laat je waardering voor dit verhaal blijken.

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Scroll naar top