Skip to content

Refresh Symposium - Art climate of Amsterdam

THIS IS A PRESS RELEASE

Cultural organisations with a small or large membership can place their press releases on our site without restriction. Participate too? Become a member, as an institution.

Op vrijdag 12 februari 2021 van 12:00-17:00 uur organiseert het Amsterdam Museum samen met de diverse partners het Refresh Symposium over het Amsterdamse kunstklimaat. Een symposium waarin makers als Bas Kosters, Massih Hutak en Raquel van Haver samen met vertegenwoordigers van culturele instellingen als NDSM-werf, AFK en Amerpodia het kunstklimaat in de stad kritisch onder de loep nemen. Het symposium vindt plaats in Felix Meritis en is door iedereen die geïnteresseerd is gratis live te bekijken via www.amsterdammuseum.nl. Het symposium wordt mede mogelijk gemaakt door Pictoright Fonds.

Op 11 december opende in het Amsterdam Museum de tentoonstelling bij de eerste editie van Refresh Amsterdam, een tweejaarlijkse manifestatie rond Amsterdamse stadscultuur. Het thema van deze eerste editie is ‘sense of place’. In de tentoonstelling reflecteren vijfentwintig kunstenaars(collectieven) op de stad van nu. Zij brengen veranderingen in kaart en vertellen bijzondere verhalen over weinig belichte kanten van de stad. Deze eerste editie van Refresh Amsterdam wordt georganiseerd door het Amsterdam Museum samen met Amsterdamse cultuurhuizen als De Appel, CBK Zuidoost, Compagnietheater, OSCAM, Rijksakademie van beeldende kunsten, SEXYLAND en The Black Archives. De samenwerkingen en interacties tussen makers en culturele instellingen in de stad is één van onze focuspunten in de publieksprogrammering bij de tentoonstelling.

Programme 12 februari:

12:00 – 12:10 Welkom

12:10 – 12:30 Presentatie door Verdedig Noord over de Rietwijker in Amsterdam Noord

12:30 – 13:00 Panel 1 – Makers & Woon- en werkruimtes (moderator: Margriet Schavemaker, artistiek directeur Amsterdam Museum)

De stad is een culturele en creatieve broedplaats en internationale voedingsbodem, en daarmee een aantrekkelijke plek voor creatievelingen om zich te vestigen. We reflecteren op de positieve ontwikkelingen, maar ook de impact op Amsterdamse wijken zoals Zuid-Oost of Noord, waar het voor veel bewoners langzaam niet meer te betalen wordt om daar te blijven. Het broedplaatsenbeleid van de Gemeente Amsterdam staat onder druk: hoe zorgen we ervoor dat er voor makers betaalbare woon- en werkruimte beschikbaar blijft? En hoe bouwen we duurzame relaties met culturele broedplaatsen en de bewoners van de wijken waar ze in gesitueerd zijn? In hoeverre blijven we internationale relaties voeden zonder hierbij de lokale maker weg te concurreren? Het panel wordt ingeleid met een presentatie van Verdedig Noord.

Deelnemers aan dit panel zijn:
– Massih Hutak (schrijver en muzikant, lid van collectief Verdedig Noord)
– Tim Vermeulen (directeur stichting NDSM-werf)
– Fana Richters (beeldend kunstenaar)
– Nadia Benchagra (W139 en bestuurslid De Zaak Nu)

13:00 – 13:30 pauze

13:30 – 14:15 Panel 2  – Makers & Labels (moderator: Maurice Seleky, Amsterdam Museum)

Vanuit fondsen en instellingen zien we de term ‘urban arts’ van tijd tot tijd vallen. Deze en andere labels stoppen de hedendaagse, stedelijke maker in een bepaald hokje, en bakenen daarmee af onder welke vorm van ‘kunst’ zij vallen. Ook het nachtleven, dat juist zo belangrijk is voor het floreren van de culturele sector, blijft structureel buiten het domein van ‘kunst’ vallen. Hoe kunnen we dit soort termen en categoriseringen kritisch benaderen? Welke implicaties liggen er ten grondslag aan soortgelijke labels? Waar lopen makers tegenaan, en wat werkt juist wel goed in de sector?

Deelnemers aan dit panel zijn:
Clayde Menso (directeur Amerpodia)
Sioejeng Tsao (illustrator)
Christian Guerematchi (danser en choreograaf)
Bas Kosters (beeldend kunstenaar en modeontwerper)

14:15 – 14:30 Performance – Don’t Hit Mama

14:30 – 15:15 Panel 3 – Makers & Machtsstructuren (moderator: Margriet Schavemaker)
Door middel van verschillende codes en criteria wordt er binnen de culturele sector gewerkt aan structurele verbetering. Hoewel er van binnenuit lijkt te worden gewerkt aan een meer inclusieve en eerlijke sector zien we toch regelmatig voorbeelden die erop wijzen dat deze doelstellingen nog verre van behaald zijn, en dat door machtsstructuren en netwerken er weinig lijkt te veranderen. Buiten de kaders van de instituten wordt vanuit verschillende initiatieven de nodige kritiek op de sector geuit. Hoeveel ruimte is er voor institutionele kritiek, zowel binnenin als van buiten de instituten? Wat gaat er goed in de verhouding tussen instituut en maker, en waar zitten de punten die drastische verandering behoeven?

Deelnemers aan dit panel zijn:
– Mechteld Jungerius (collectief Not a Playground)
– Annet Zondervan (directeur CBK Zuidoost en bestuurslid MOKER)
– Raquel van Haver (beeldend kunstenaar)
– Nagaré Willemsen (beeldend kunstenaar en coördinator Black Student Union)

15:15 – 15:30 Pauze

15:30 – 15:45 Column door Abdelkader Benali op basis van zijn essay ‘I Contain Multitudes’

15:45 – 16:30 Panel 4 – Makers & Organisaties (moderatoren: Maurice Seleky en Margriet Schavemaker)
Op basis van de bevindingen van de vorige panels gaan we in dit panel in gesprek met vertegenwoordigers van verschillende fondsen en beroepsorganisaties over hun relatie tot en verantwoordelijkheid naar makers, alsmede het Amsterdam Museum zelf. Fondsen en makers hebben elkaar nodig, en bepalen gezamenlijk het landschap waarin ze werken. Hoe zien de makers en fondsen hun wederzijds afhankelijke relatie en welke knelpunten komen ze tegen? In hoeverre kunnen beroepsorganisaties en culturele instellingen hier een rol in spelen? Welke conclusies trekt het Amsterdam Museum uit dit symposium?

Deelnemers aan dit panel zijn:
– Laurien Saraber (directeur Amsterdams Fonds voor de Kunst)
– Henriëtte Post (directeur Fonds Podiumkunsten)
– Imara Limon (curator Refresh Amsterdam)

16:30 – 17:00 Afsluiting

one of our members

Members of Culture Press co-own our cooperative for a small monthly or annual fee, and may also contribute content to the site when appropriate. For members with an institutional membership, we offer the possibility of posting their press releases unabridged. Also want to become a member? You can. Please visit this pageView Author posts

Private Membership (month)
5 / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18 / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36 / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)