Skip to content

For comfort in these dark times, you need John Buijsman. And Kees. #tfboulevard

Baasjes gaan op hun honden lijken. Of omgekeerd. Of baasjes vinden honden leuk, die op hen lijken. Of andersom. Hoe dan ook. Wie bewijs van deze stelling wil, spoede zich naar Theaterfestival Boulevard alwaar John Buijsman het juweeltje ‘Cosmic Cowboy’ speelt, terzijde gestaan door Kees, een labradoodle. Of iets wat daarvoor door moet gaan.

John Buijsman is een van de meest Rotterdamse acteurs die we in dit land hebben, en dat geldt niet alleen voor zijn accent. Ik krijg altijd heimwee naar mijn geboortestad als ik Buijsman zie en hoor, vanwege zijn mopperige fatalisme dat altijd net wat vrolijker, zuidelijker haast, is dan de Amsterdamse variant, waar de wereld al zo vol van is. Het je-ne-sais-quoi van de Maasstad stroomt door zijn aderen, en wie zegt dat dat gewoon Maaswater is, zit niet zo ver van de waarheid. Maar daar ga je dus goed op.

Creation story

Om mezelf fan te noemen gaat wat ver, maar ik bewonder Buijsman ook om zijn uithoudingsvermogen, en vooral zijn durf om ongebaande  paden te blijven zoeken. Cosmic Cowboy maakte hij voor huiskamers en tuinen tijdens Corona. Hij vertelt het verhaal van een oude man die terugkijkt op zijn jeugd, maar ook over zijn onvermijdelijke gang naar de dood. In een setting die een beetje kampvuurachtig overkomt wordt hij een klein jongetje bij een dood paard, vliegt hij een foto van de Panorama in en eindig hij in een omgekeerd scheppingsverhaal als cowboy die aan gangreen sterft in een nondescripte hotelkamer in het Wilde Westen.

Verwarrend? Dat doet er eigenlijk niet toe, want Buijsman is Buijsman met de hondenogen die je aankijken of je de beste baas van de wereld bent, al zullen we elkaar nooit echt snappen. Of hij nu uit de bijbel voorleest of een cowboyliedje zingt: het klopt altijd, en het geeft hoop, dat het ooit nog goed komt, ook al gaat alles fout.

Met Kees ernaast kan de koudste augustusdag in jaren dan niet meer stuk.

Wijbrand Schaap

Cultural journalist since 1996. Worked as theatre critic, columnist and reporter for Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool and regional newspapers through Associated Press Services. Interviews for TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcast maker, likes to experiment with new media. Culture Press is called the brainchild I gave birth to in 2009. Life partner of Suzanne Brink roommate of Edje, Fonzie and Rufus. Search and find me on Mastodon.View Author posts

Small Membership
175€ / 12 Maanden
Especially for organisations with a turnover or grant of less than 250,000 per year.
No annoying banners
A premium newsletter
5 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Cultural Membership
360€ / Jaar
For cultural organisations
No annoying banners
A premium newsletter
10 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Participate
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Collaboration
Private Membership
50€ / Jaar
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Own mastodon account on our instance
en_GBEnglish (UK)