Skip to content

Cultural sector representatives and Culture Minister Van Engelshoven agree to continue paying self-employed workers as much as possible

THIS IS A PRESS RELEASE

Cultural organisations with a small or large membership can place their press releases on our site without restriction. Participate too? Become a member, as an institution.

Vandaag hebben demissionair minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) en de Vereniging Vrije Theaterproducenten (VVTP) afgesproken met de middelen uit de steunpakketten zelfstandigen zo volledig mogelijk door te betalen. Dit is een opmaat naar bredere afspraken over de doorwerking van de specifieke steunpakketten binnen de gehele culturele sector, die de Taskforce culturele en creatieve sector in januari wil presenteren. 

In het gesprek is het belang erkend van makers, technici en andere zelfstandigen voor de culturele sector. Zonder deze groep zouden vele concerten, toneelstukken en andere voorstellingen niet tot stand komen. Voor behoud van een rijk en divers cultureel aanbod, nu en na de coronacrisis, is het van belang dat de creatieve en essentiële kennis en kunde van deze groep beschikbaar blijft binnen de sector.

Door de beperkende maatregelen ter bestrijding van het coronavirus zijn culturele vertoningen beperkt en verboden. Daarmee hebben zelfstandigen in de sector veel onzekerheid over hun inkomen en hun positie in de sector. Daarom hebben de gesprekspartners afgesproken om met de middelen uit de specifieke steunpakketten voor de culturele sector deze groep zo volledig mogelijk door te betalen voor verstrekte opdrachten. De aangekondigde suppletieregeling, waarbij tot 85% van de kaarten van beperkte of geannuleerde voorstellingen wordt opgekocht en die momenteel wordt uitgewerkt door het Fonds Podiumkunsten, is daarbij een instrument. Deze suppletieregeling wordt van groot belang voor de zwaar getroffen podiumkunstensector.

Ondanks de huidige lockdown is in het gesprek ook de blik naar voren gericht. Partijen vinden het belangrijk dat er ook nieuwe opdrachten voor zelfstandigen in de sector worden verstrekt. Daarom streven zij naar het blijven verstrekken van opdrachten aan deze groep binnen de financiële mogelijkheden van de steunpakketten.

Minister Van Engelshoven: “Ik ben blij dat de sector bereid is zijn verantwoordelijkheid te nemen en de specifieke steun daar te laten landen, waar deze het hardste nodig is. Zo houden we makers zoals regisseurs, scriptschrijvers, acteurs, technici zoveel mogelijk aan het werk. Hiermee zorgen we voor een sterke en trotse culturele en creatieve sector die zo ontzettend waardevol is.”

Mirjam Terpstra (directeur NAPK): “Onze leden hebben zich sinds de eerste lockdown ingezet om de steunpakketten zoveel mogelijk te gebruiken voor compensatie van zzp’ers en het creëren van nieuwe opdrachten. We streven ernaar met het huidige steunpakket opnieuw een bijdrage te kunnen leveren aan het behoud van werkgelegenheid in de podiumkunstensector.”

Dian Hoelscher (directeur VVTP): “Ook de vrije (niet gesubsidieerde) theaterproducenten vinden het van groot belang dat alle zeer gewaardeerde en onmisbare zelfstandigen in de podiumkunstensector werkzaam blijven. We vertrouwen erop dat de door minister Van Engelshoven geboden specifieke steunpakketten ons de mogelijkheid bieden om te komen tot een regeling die zoveel als mogelijk recht doet aan het gewenste trickle down-effect. De theaterproducenten zijn tenslotte nergens zonder de zzp’ers.”

one of our members

Members of Culture Press co-own our cooperative for a small monthly or annual fee, and may also contribute content to the site when appropriate. For members with an institutional membership, we offer the possibility of posting their press releases unabridged. Also want to become a member? You can. Please visit this pageView Author posts

Private Membership (month)
5 / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18 / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36 / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)