Skip to content

'Give municipalities their own culture budget'. Interest groups put pressure on new election manifestos (and sort for BBB)

De creatieve sector zet in op een ingrijpende wijziging van het systeem van kunstsubsidies. Dat blijkt uit de lobbystukken (position papers en suggesties) die naar de verkiezingsprogrammaschrijvers van de politieke partijen zijn gestuurd. De grootste en belangrijkste daarvan, de schouwburgdirecties (VSCD) and Kunsten 92, willen dat het Rijk voortaan aan gemeenten een duidelijk en specifiek cultuurbudget (‘geoormerkt’) geeft. Daarmee wil men voorkomen dat lokale overheden uit politieke willekeur hun rijksbijdrage uit het gemeentefonds niet voor kunst, maar bijvoorbeeld extra parkeerplaatsen inzetten. 

Explainer: hoe zit dat met cultuursubsidie?
Sinds 1986 heeft Nederland de Wet op het Specifiek Cultuurbeleid, waarin is vastgelegd hoe de Nederlandse regering omgaat met kunst en cultuur, en vooral met het subsidiëren daarvan. Belangrijk is dat er een driedeling is aangebracht: het Rijk subsidieert het maken van kunst, de provincie het onderwijs in cultuur, en de gemeente bepaalt het tonen van kunst.

Het lijkt een detail, maar dat is slechts voor de oppervlakkige lezer. Het niet-oormerken van geld voor kunst en cultuur is er namelijk de oorzaak van dat het cultuurbeleid in Nederland sinds 1986 niet noemenswaardig is veranderd, alle revoluties van opeenvolgende plannen ten spijt.

Tandeloze revolutie

Het laatste voorbeeld van zo’n tandeloze revolutie was de invoering van de Culturele Basisinfrastructuur in 2009. In dat systeem verdeelt het Rijk geld aan regio’s over ‘functies’ als ‘presentatie-instelling’, ‘middelgroot stadsgezelschap’ en ‘regionaal orkest’. Het werd niet alleen om zeep geholpen door de legendarische Poetinsdatsjadweller Halbe Zijlstra, die 200 miljoen uit het budget haalde, maar door opeenvolgende Tweede Kamers en ministers, die Zijlstra’s kaalslag wilden repareren door steeds meer instellingen te ‘belonen’ met een plek in de BIS. Die werd dus weer tot een eredivisie van de kunsten, en dat was nou net precies niet de bedoeling van die BIS.

Mensen die Cultuurpers een beetje gevolgd hebben, de afgelopen jaren, weten dat hier altijd hartstochtelijk is gepleit voor een kunstsubsidiesysteem waarbij niet in Den Haag wordt bepaald welke (in Amsterdam gemaakte) kunst waar te zien is. Dat streven werd door diverse betrokkenen altijd wel interessant gevonden, maar gesprekken erover strandden in wolligheid over bestaande structuren en – vooral – een gebrek aan vertrouwen.

Tenenkrommende verlanglijstjes

Niemand in de cultuursector durft er immers op te vertrouwen dat een stad als Cuyck of Zwolle wel goed zou omgaan met een culturele taak die zwaarder is dan het openhouden van een schouwburg of museum. De praktijk wijst ook uit dat dat best vaak is misgegaan. Immers: een gemeentebestuur is alleen gewend iets te zeggen over het vastgoed voor cultuur, en praat nooit over wat daarin moet gebeuren. Doen ze dat wel, leidt het meestal tot tenenkrommende verlanglijstjes van mensen die van kunst geen kaas gegeten hebben, omdat dat nooit hoefde.

Door dat wantrouwen jegens de gemeentes in te dammen door cultuurgeld te oormerken, zou het wel mogelijk worden om ook inhoudelijk lokaal cultuurbeleid van de grond te krijgen. Dan zou het dus zomaar kunnen dat lokale Kunstraden hun eigen, in de eigen gemeenschap gewortelde, hoge en lage kunstbestel kunnen opzetten.

BBB en de kunsten

De vraag is nu welke partijen daar oren naar zouden kunnen hebben. het meest kansrijk lijkt deze lobby bij nieuwkomer BBB, die zich tot nu toe niet heel vijandig tegen de kunsten heeft getoond. Een partij als de VVD zou er mogelijk ook oren naar hebben, maar daar zit het wantrouwen diep, en die wil nog steeds het liefste van elke vorm van subsidie af. Van geoormerkt geld houden ze daar ook niet, want dat geeft te veel verantwoordelijkheid, en daar houden de liberalen niet van.

Of het nieuwe centrumlinkse blok onder Frans Timmermans er oren naar heeft? Het zou zomaar kunnen, net als de kans dat die na november het meeste kans maken om in een formatiebespreking terecht te komen met BBB. De keuze van de belangenorganisaties lijkt mede door die kans ingegeven. Of dat een slimme zet is? Kunsten92 vraagt in de suggesties ook om ‘vertrouwen’.

De verkiezingen voor de Tweede Kamer staan gepland op 22 november 2023.

Appreciate this article!

Happy with this story? Show your appreciation with a small contribution! That's how you help keep independent cultural journalism alive. (If you don't see a button below, use this link: donation!)

Donate smoothly
Donate

Why donate?

We are convinced that good investigative journalism and expert background information are essential for a healthy cultural sector. There is not always space and time for that. Culture Press does want to provide that space and time, and keep it accessible to everyone for FREE! Whether you are rich, or poor. Thanks to donations From readers like you, we can continue to exist. This is how Culture Press has existed since 2009!

You can also become a member, then turn your one-off donation into lasting support!

Wijbrand Schaap

Cultural journalist since 1996. Worked as theatre critic, columnist and reporter for Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool and regional newspapers through Associated Press Services. Interviews for TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcast maker, likes to experiment with new media. Culture Press is called the brainchild I gave birth to in 2009. Life partner of Suzanne Brink roommate of Edje, Fonzie and Rufus. Search and find me on Mastodon.View Author posts

Small Membership
175 / 12 Months
Especially for organisations with a turnover or grant of less than 250,000 per year.
No annoying banners
A premium newsletter
5 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Cultural Membership
360 / Year
For cultural organisations
No annoying banners
A premium newsletter
10 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Participate
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Collaboration
Private Membership
50 / Year
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Own mastodon account on our instance
en_GBEnglish (UK)