Aller au contenu

Les internautes peuvent commenter le projet de suppression de CKV

Minister Bijsterveld van OCW gaat het land vragen om advies. Deze week is een zogenaamde internetconsultatie van start gegaan over het voornemen van haar ministerie om de Culturele en Kunstzinnige Vorming van Havo en VWO scholieren af te schaffen. ‘het Veld’ kan nu reageren, dus wij stellen voor dat u uw mening, en vooral uw inhoudelijke argumenten aan het ministerie kenbnaar maakt, via deze link: http://internetconsultatie.nl/bovenbouwhavovwo.

Zelf doen we al even een voorzetje, dat natuurlijk ook via een debatje in de commentaren hieronder mag worden besproken:

Pour l'abolition du CKV :

Van kunst en cultuur een verplicht vak maken was de grootste misser van het minisiterie. Het zorgt immers voor dwang en plicht, en als kunst ergens níet mee te maken heeft, is het wel dwang en plicht. Niets erger dan een ongemotiveerde CKV-docent die saaie lesjes afdraait voor een rellende 3 HAVO-klas. Theatermakers gruwen van de zogenaamde ‘CKV-voorstellingen’ met een zaal vol bellende en whatsappende pubers, begeleid door totaal overspannen leraren die op hun vrije avond ook liever naar ‘Wegmisbruikers’ hadden willen kijken. Museumbezoekers willen ook op hun rustige doordeweekse meditatierondje door het museum niet onder de voet worden gelopen door joelende ritalindealende ADHD-patiëntjes. Kortom: ga vooral Nederlands en Wiskunde leren, en laat de kunst aan de mensen die er echt van houden, en laat leraren die écht gemotiveerd zijn ook écht vrij om in hun uurtje biologie ook een paar schilderijen te laten zien, waarover ze gloedvol kunnen vertellen.

Contre l'abolition du CKV :

Zonder Culturele en Kunstzinnige Vorming studeert een middelbare scholier af als culturele analfabeet. En dat in een wereld die steeds meer vraagt om culturele plaatsbepaling, en dus kennis. In de landen om ons heen staat cultuur en kunst centraal in vrijwel ieder gesprek, en staan de media bol van de cultuur. Kunst is daar een onderdeel van het pakket waarmee een volwassen staatsburger het leven tegemoet treedt. Een in Nederland opgeleide mens zal slechts over voetbal kunnen praten. Verplichting is juist goed, want het dwingt ook de verstokte cultuurhater om na te denken over wat het leven mooi maakt, behalve pillen, voetbal en porno. uiteindelijk zal ook de cultuurhatende hooligan bekeerd worden en eens een museum inlopen zonder de boel te slopen.

Meer argumenten? In de comments.

De link naar de comsultatue: http://internetconsultatie.nl/bovenbouwhavovwo

Wijbrand Schaap

Journaliste culturel depuis 1996. A travaillé comme critique de théâtre, chroniqueur et reporter pour Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool et des journaux régionaux par l'intermédiaire d'Associated Press Services. Interviews pour TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Auteur de podcasts, il aime expérimenter les nouveaux médias. Culture Press est l'enfant que j'ai mis au monde en 2009. Partenaire de vie de Suzanne Brink Colocataire d'Edje, Fonzie et Rufus. Cherche et trouve-moi sur Mastodon.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais