Meteen naar de inhoud

Internetters kunnen reageren op plan afschaffing CKV

Minister Bijsterveld van OCW gaat het land vragen om advies. Deze week is een zogenaamde internetconsultatie van start gegaan over het voornemen van haar ministerie om de Culturele en Kunstzinnige Vorming van Havo en VWO scholieren af te schaffen. ‘het Veld’ kan nu reageren, dus wij stellen voor dat u uw mening, en vooral uw inhoudelijke argumenten aan het ministerie kenbnaar maakt, via deze link: http://internetconsultatie.nl/bovenbouwhavovwo.

Zelf doen we al even een voorzetje, dat natuurlijk ook via een debatje in de commentaren hieronder mag worden besproken:

Voor afschaffing CKV:

Van kunst en cultuur een verplicht vak maken was de grootste misser van het minisiterie. Het zorgt immers voor dwang en plicht, en als kunst ergens níet mee te maken heeft, is het wel dwang en plicht. Niets erger dan een ongemotiveerde CKV-docent die saaie lesjes afdraait voor een rellende 3 HAVO-klas. Theatermakers gruwen van de zogenaamde ‘CKV-voorstellingen’ met een zaal vol bellende en whatsappende pubers, begeleid door totaal overspannen leraren die op hun vrije avond ook liever naar ‘Wegmisbruikers’ hadden willen kijken. Museumbezoekers willen ook op hun rustige doordeweekse meditatierondje door het museum niet onder de voet worden gelopen door joelende ritalindealende ADHD-patiëntjes. Kortom: ga vooral Nederlands en Wiskunde leren, en laat de kunst aan de mensen die er echt van houden, en laat leraren die écht gemotiveerd zijn ook écht vrij om in hun uurtje biologie ook een paar schilderijen te laten zien, waarover ze gloedvol kunnen vertellen.

Tegen afschaffing CKV:

Zonder Culturele en Kunstzinnige Vorming studeert een middelbare scholier af als culturele analfabeet. En dat in een wereld die steeds meer vraagt om culturele plaatsbepaling, en dus kennis. In de landen om ons heen staat cultuur en kunst centraal in vrijwel ieder gesprek, en staan de media bol van de cultuur. Kunst is daar een onderdeel van het pakket waarmee een volwassen staatsburger het leven tegemoet treedt. Een in Nederland opgeleide mens zal slechts over voetbal kunnen praten. Verplichting is juist goed, want het dwingt ook de verstokte cultuurhater om na te denken over wat het leven mooi maakt, behalve pillen, voetbal en porno. uiteindelijk zal ook de cultuurhatende hooligan bekeerd worden en eens een museum inlopen zonder de boel te slopen.

Meer argumenten? In de comments.

De link naar de comsultatue: http://internetconsultatie.nl/bovenbouwhavovwo

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands