Minister Bijsterveld van OCW gaat het land vragen om advies. Deze week is een zogenaamde internetconsultatie van start gegaan over het voornemen van haar ministerie om de Culturele en Kunstzinnige Vorming van Havo en VWO scholieren af te schaffen. ‘het Veld’ kan nu reageren, dus wij stellen voor dat u uw mening, en vooral uw inhoudelijke argumenten aan het ministerie kenbnaar maakt, via deze link: http://internetconsultatie.nl/bovenbouwhavovwo.

Zelf doen we al even een voorzetje, dat natuurlijk ook via een debatje in de commentaren hieronder mag worden besproken:

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Voor afschaffing CKV:

Van kunst en cultuur een verplicht vak maken was de grootste misser van het minisiterie. Het zorgt immers voor dwang en plicht, en als kunst ergens níet mee te maken heeft, is het wel dwang en plicht. Niets erger dan een ongemotiveerde CKV-docent die saaie lesjes afdraait voor een rellende 3 HAVO-klas. Theatermakers gruwen van de zogenaamde ‘CKV-voorstellingen’ met een zaal vol bellende en whatsappende pubers, begeleid door totaal overspannen leraren die op hun vrije avond ook liever naar ‘Wegmisbruikers’ hadden willen kijken. Museumbezoekers willen ook op hun rustige doordeweekse meditatierondje door het museum niet onder de voet worden gelopen door joelende ritalindealende ADHD-patiëntjes. Kortom: ga vooral Nederlands en Wiskunde leren, en laat de kunst aan de mensen die er echt van houden, en laat leraren die écht gemotiveerd zijn ook écht vrij om in hun uurtje biologie ook een paar schilderijen te laten zien, waarover ze gloedvol kunnen vertellen.

Tegen afschaffing CKV:

Zonder Culturele en Kunstzinnige Vorming studeert een middelbare scholier af als culturele analfabeet. En dat in een wereld die steeds meer vraagt om culturele plaatsbepaling, en dus kennis. In de landen om ons heen staat cultuur en kunst centraal in vrijwel ieder gesprek, en staan de media bol van de cultuur. Kunst is daar een onderdeel van het pakket waarmee een volwassen staatsburger het leven tegemoet treedt. Een in Nederland opgeleide mens zal slechts over voetbal kunnen praten. Verplichting is juist goed, want het dwingt ook de verstokte cultuurhater om na te denken over wat het leven mooi maakt, behalve pillen, voetbal en porno. uiteindelijk zal ook de cultuurhatende hooligan bekeerd worden en eens een museum inlopen zonder de boel te slopen.

Meer argumenten? In de comments.

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

De link naar de comsultatue: http://internetconsultatie.nl/bovenbouwhavovwo