Aller au contenu

Le Fonds culturel BNG décerne un nouveau prix à un chorégraphe

Nederland heeft er een nieuwe prijs voor jong choreografisch talent bij. Het BNG Cultuurfonds heeft, in samenwerking met Korzo in Den Haag, de BNG Bank Excellent Talent Dans Award ingesteld, voorlopig voor een periode van drie jaar. Dans in Nederland is een bloeiende sector, waarin veel mooie en verrassende dingen gebeuren. Door bezuinigingen dreigt hiervan veel verloren te gaan. Het ene productiehuis na het andere sneuvelt of wordt in zijn voortbestaan bedreigd. De nieuwe prijs, die productie en uitwerking van nieuwe voorstellingen stimuleert, wil helpen dit verval te keren.

[Tweet “Het mooie werkklimaat in Nederland voor choreografen gaat kapot.”]

Winnaar van de prijs is dit jaar de Braziliaans/Nederlandse choreograaf Samir Calixto met zijn choreografie ‘4 Seasons’. De onrust rond de bezuinigingen heeft Calixto niet onberoerd gelaten: ,,De laatste jaren dacht ik: wat gaat er met ons gebeuren? Het mooie werkklimaat in Nederland voor choreografen gaat kapot. Ik bewandel met mijn werk een onorthodoxe weg en zit daarmee in een extra kwetsbare hoek. De topgroepen redden het wel. En amateurkunst krijgt veel accent in het beleid van de regering. Maar in het ad-hoc circuit wordt de grond onder de voeten weggetrokken.”

Deze ontwikkeling raakt Calixto diep. ,,Ik heb jaren gewerkt onder de vleugels van Korzo. Ik kwam er met mijn energie en met het verhaal dat ik aan het publiek wilde vertellen. Ze hadden vertrouwen in me en gaven me alle kans mijn ideeën uit te werken. Dat is uniek. Maar het was dus de vraag of dat zo kon blijven. Nu BNG met deze prijs komt, wordt voor mij de volgende stap in mijn carrière mogelijk gemaakt.”

Double jubilé

Het instellen van deze nieuwe prijs valt samen met een dubbeljubileum. De BNG Bank bestaat dit jaar 100 jaar en het BNG Cultuurfonds viert zijn 50-jarig jubileum. Met de prijzen die het fonds in diverse disciplines van de Nederlandse kunst ter beschikking stelt, wil het jong talent stimuleren. Het stimuleert kunstenaars niet alleen in het maken en verder ontwikkelen van producties, ook zorgt het ervoor dat die producties vaker worden uitgevoerd. Dankzij de prijs van € 45.000,- kan Calixto ‘4 Seasons’ in april en mei in twaalf theaters in Nederland laten zien.

,,Dat we ons op jong talent richten, wil niet zeggen dat het een debutantenprijs is,” zegt Mat Meijs van het BNG Cultuurfonds. ,,Onze schrijversprijs bijvoorbeeld is voor auteurs van onder de veertig die al één of twee boeken hebben gepubliceerd, maar nog niet zijn doorgebroken. Voor de podiumkunsten hebben we de serie ‘Circuit X’, vroeger ‘Blind Date’ geheten, in samenwerking met het Nederlands Theaterfestival. Jaarlijks selecteren we zo’n vijftien voorstellingen van jonge theatermakers. Eén van hen wint een prijs van € 45.000,-, waarmee een volgende voorstelling wordt gemaakt, die het jaar daarop in het Nederlands Theaterfestival wordt gepresenteerd. Zo willen we een vliegwiel zijn voor deze kunstenaars.”

Corbeaux blancs

Ter gelegenheid van het jubileum heeft het BNG Cultuurfonds speciale opdrachten naar de provincies gestuurd, met als thema ‘Eeuwige Jeugd’, ‘eeuwig’ in verband met het eeuwfeest van de bank, ‘jeugd’ in verband met de jonge kunstenaars waar het fonds zich op richt. ,,De witte raven van de cultuur konden plannen indienen. Behalve dat ze zich aan het thema moesten houden stelden we als criterium dat de voorstelling multidisciplinair moest zijn. Het maakte niet uit welke disciplines men combineerde, als het er maar twee of meer zijn. Er kwamen 65 combinaties binnen, waaruit we er veertien selecteerden. Heel interessant werk, interessante combinaties. Er zit er zelfs één bij waaraan de Stichting Groninger Archieven meewerken. Dat is een productie over ‘krimp’, waarin muziek wordt gecombineerd met foto’s uit het archief. We maken het mogelijk dat de geselecteerde voorstellingen op bijzondere erfgoed-locaties worden uitgevoerd.”

Het is toeval dat Samir Calixto twee keer in de prijzen viel. Niet alleen krijgt hij de BNG Bank Excellent Talent Dans Award voor ‘4 Seasons’, ook het project dat hij samen met de Haagse componiste Kate Moore voor het jubileum indiende, ‘Paradise Lost’, werd uitverkoren. Met steun van het BNG Cultuurfonds werkt Calixto de voorstelling uit tot een speciaal locatieproject. Het wordt uitgevoerd in Het Energiehuis in Dordrecht. Daarna bewerkt Calixto de voorstelling voor gewone theaters. Tijdens het CaDance Festival gaat de voorstelling op tournee door Nederland.

Canard korzo ?

Wel opvallend is dat deze door Korzo verzorgde prijs de eerste keer dat deze wordt toegekend, naar een choreograaf gaat die onder Korzo werkt. Komt het er zo niet op neer dat Korzo zichzelf een prijs geeft? Leo Spreksel, artistiek directeur van Korzo, zegt hierover: ,,Het BNG Cultuurfonds ondersteunt jong talent en wil daar bewust aan koppelen dat ook de zichtbaarheid van dat talent financieel wordt ondersteund. Met andere woorden: als een choreografie met de award bekroond is, moet hij ook in veel theaters in Nederland te zien zijn. Maar niet iedere producent heeft de mogelijkheden in huis om zo’n tournee te organiseren. Dat heeft alles met bezuinigingen te maken. Vooral de productiehuizen in de danswereld zijn hard getroffen. Korzo is nog een van de weinige productiehuizen die de expertise en het netwerk hebben om een voorstelling landelijk zichtbaar te maken. BNG heeft ervoor gekozen niet de ingewikkelde weg te bewandelen van een commissie die jong talent volgt, een winnaar aanwijst en daar vervolgens een producent aan koppelt die de winnende voorstelling door het land kan laten reizen. Het fonds is met ons in overleg getreden en heeft besloten voor de eerste drie jaar de procedure in onze handen te leggen. Het gaat om talent dat op het punt staat door te breken, maar nog niet bekend is. Daarom is het niet eenvoudig theaters bereid te vinden zo’n voorstelling op het programma te zetten. Maar door onze ervaring hiermee en onze contacten lukt het ons wel.”

[Tweet “”De eerste 3 jaar gaat de award naar choreografen gaat die onder de vleugels van Korzo werken””]

,,Voor de eerste drie jaar ligt het voor de hand dat de award naar choreografen gaat die onder de vleugels van Korzo werken, maar daarna is het niet uitgesloten dat ook andere choreografen hem krijgen. Maar er moet wel een organisatie zijn die een tournee kan organiseren. Het kan dan gebeuren dat een choreograaf de award wint en van het gewonnen geld een productie realiseert, waarbij Korzo mogelijk als producent optreedt. Maar een vereiste zal dat niet zijn.”

Do 13 maart om 17.30 uur wordt in Korzo in Den Haag tijdens de BNG Cultuurfondslezing een preview getoond van ‘4 Seasons’. De toegang is gratis. In april en mei reist de voorstelling langs de Nederlandse theaters.

Bon à savoir

 

4 commentaires sur “Nieuwe choreografenprijs van BNG Cultuurfonds”

Les commentaires sont fermés.

Maarten Baanders

Journaliste artistique free-lance au Leidsch Dagblad. Jusqu'en juin 2012, employée du marketing et des relations publiques au LAKtheater de Leiden.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais