Aller au contenu

Répare-le toi-même. La ministre de la culture remet le sort des arts amateurs entre les mains des municipalités et des citoyens.

In maart van dit jaar luidde de Raad voor Cultuur de noodklok. Uniek onder de nieuwe leiding, die doorgaans uitermate volgzaam is als het over cultuurbezuinigingen gaat. Maar wat er met de muziekscholen, kindertoneelscholen, bibliotheken en amateurorkesten gebeurt, is verder geheel aan de burgers zelf, en hun gemeentebesturen. Dit antwoordt de minister aan de kamer.

In de brief, die dit weekend in de postvakjes van de kamerleden terechtkwam, stelt de minister: “Ik zal mijn inzet op het terrein van de actieve cultuurparticipatie de komende jaren handhaven en richten op het nieuwe evenwicht dat moet worden gevonden. In het bijzonder betekent dit een aangescherpte opdracht aan het FCP en het LKCA.”

Wat dit fonds cultuurparticipatie en Kenniscentrum precies moeten gaan doen, legt ze vervolgens uit: ‘…specifiek aandacht te besteden aan de verbinding met het sociale domein, en daarbinnen aan de rol van amateurverengingen. (fonds) en voor het Kenniscentrum LKCA heeft ze de volgende boodschap: ‘Ik heb het LKCA gevraagd om [in de strategische agenda] nadrukkelijk aandacht te besteden aan de positie van verenigingen, in het bijzonder muziekverenigingen.

Daarnaast moeten beide instellingen aan het werk om dingen ‘in kaart te brengen‘. Zo gaat ze ook onderzoek laten doen naar het immaterieel erfgoed. Sprookjes, sinterklaasfeesten, dat soort dingen.

Voor de allerarmste kindertjes heeft de minister al een donatie gedaan: samen met staatssecretaris Klijnsma heeft ze ervoor gezorgd dat het Jeugdcultuurfonds de komende drie jaar een kwart miljoen extra krijgt, ‘om het bereik en de organisatie te versterken.’

Daar moet u het voorlopig maar even mee doen.

En anders kunt zich aansluiten bij uw lokale verzetsmoestuin.

Wijbrand Schaap

Journaliste culturel depuis 1996. A travaillé comme critique de théâtre, chroniqueur et reporter pour Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool et des journaux régionaux par l'intermédiaire d'Associated Press Services. Interviews pour TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Auteur de podcasts, il aime expérimenter les nouveaux médias. Culture Press est l'enfant que j'ai mis au monde en 2009. Partenaire de vie de Suzanne Brink Colocataire d'Edje, Fonzie et Rufus. Cherche et trouve-moi sur Mastodon.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais