Aller au contenu

Voici les robots ! Festival du film Imagine 2015

De laatste tijd word je in de media overspoeld met voorspellingen over de toenemende invloed van kunstmatige intelligentie op ons leven. Neem bijvoorbeeld Nicholas Carrs boek The Glass Cage die de revolutionaire impact van nieuwe technologie op de werkvloer analyseert. Het zijn ontwikkelingen die niet voorbij zijn gegaan aan de programmeurs van Imagine. De 31ste editie van het filmfestival, dat vanaf 8 april plaats zal vinden in EYE Amsterdam, staat in het teken van Robots.

Sciencefiction is het perfect genre om kritische toekomstvisies te tonen of de afhankelijke band die wij met technologie hebben op beklemmende wijze te verbeelden. Die elementen komen terug in Alex Garlands futuristische en adembenemende Ex Machina. In de film onderzoeken wetenschappers een nieuwe en hoogontwikkelde robot met een groeiend bewustzijn. Het festival biedt ook ruimte voor verdieping in de vorm van lezingen over de emotionele en sociale kanten van kunstmatige intelligentie die worden gegeven door professoren Eric Postma et Anneke Smelik.

Bloederig en beklemmend
Imagine bewijst met zijn programma voor 2015 dat het is uitgegroeid tot een filmfestival waar de grenzen van de genrecinema steeds meer worden verkend. Natuurlijk zijn er nog vertrouwde onderdelen zoals de beruchte Night of Terror waar je om middernacht een filmmarathon krijgt voorgeschoteld bestaande uit bloederige slashers en de betere gore. Dit jaar zal in dat programmaonderdeel het door Amerikaanse horrorfans bejubelde It follows te zien zijn. Een film die is geprezen wegens het zelfverzekerde spel met bekende filmconventies die opeens verrassende en akelige wendingen krijgen.

Artistieker maar net zo beklemmend is de nieuwe film van de Belgische filmmaker Fabrice du Welz, Alléluia. Een intens relatiedrama waarin hartstocht, jaloezie en geweld elkaar afwisselen. Du Welz bewees al met Calvaire et Vinyan een oog te hebben voor de esthetische en mysterieuze kanten van extreme gruwelijkheid.

Imagine heeft tot slot nog interessante en toonaangevende filmmakers als speciale gasten. Dit jaar geeft editor en Oscarwinnaar Bob Murawski (bekend van de film The Hurt Locker) een atelier de maître over het nut en de kracht van goede filmmontage.

Kijk voor het volledige programma op www.imaginefilmfestival.nl

George Vermij

George Vermij est un omnivore culturel à l'œil curieux et critique. Il a étudié l'histoire de l'art et les sciences politiques à Leyde et souffre d'une addiction incurable au cinéma. Outre Cultuurpers, il écrit sur le cinéma pour Schokkend Nieuws, Gonzo Circus et In de bioscoop. Pour Tubelight, Metropolis M et Jegens & Tevens, il écrit sur les arts visuels.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais