Aller au contenu

On récolte ce que l'on sème : Maarten Ornstein a écrit une chanson pour nous ! #ackler

‘Schrijf dáár nou eens over!’ Hoe vaak ik dat als cultuurjournalist niet te horen of te lezen heb gekregen. Van heel goede en interessante mensen natuurlijk. Mensen die prachtige dingen maken, ook nog eens. Maar ook mensen die ervan uitgaan dat ik als schrijver op een website dan ook direct op de trein stap naar een uithoek van het land (vanuit Utrecht is alles even dichtbij, dus Amsterdam is ook een uithoek) om naar het artistieke product te komen kijken of luisteren, en er na een lange treinreis naar huis, de volgende dag ook nog over ga schrijven. En dit alles, hoe kan het ook anders, geheel gratis en voor niets. Op eigen kosten.

Ik werd dat een beetje zat. Het was kort na een privérondleiding door een wereldberoemd en schatrijk museum, waarna ik, toen het eenmaal over de aangekondigde samenwerking ging, erachter kwam dat ik mijn tijd had verdaan aan de manager ‘free publicity’. En dat is dus niet de manager die met alle media forse bedragen en advertentiecampagnes regelt, waarbij de journalistieke onafhankelijkheid uiteraard niet in gevaar is, maar de uitgever wel zijn boterhammekes kan smeren. En die van zijn journalisten.

Ik voelde mij een toepasselijk oor aangenaaid. Ook deze cultuurjournalistieke website moet het van adverteerders hebben, zolang we nog niet genoeg werkkapitaal overhouden uit de contributie van de leden. Dus hebben we een standaard antwoord op verzoeken, dan wel bevelen, om naar het zoveelste artistieke product te komen kijken en er dan ook nog over te schrijven: onze medewerkers bepalen zelf waar ze wel of niet heen gaan, op eigen kosten, en met een kleine vergoeding uit onze kas. Zorg er dus voor dat je bijzonder bent, dan komen we misschien. In alle andere gevallen staat de weg vrij om via een ingezonden mededeling of als zodanig gemarkeerde advertorial aandacht te genereren via onze kanalen.

En toen kwam Maarten Ornstein. Maarten Ornstein nam geen genoegen met het standaard antwoord, en dat leidde tot een interessante correspondentie.

Hey, bedankt voor de reactie. Geen probleem hoor.

Hieronder het persbericht. Ik hoop dat jullie het plaatsen, zoveel staat er niet op jullie site over jazz en aanverwante muziek.

Hi Maarten,
Dank voor je begrip. een van de redenen waarom we weinig Jazz op de site hebben, is omdat we nog weinig leden hebben die daarover schrijven (Jeroen de Valk is erg druk met andere zaken). Voor ons heeft dat zeker alle aandacht, maar het is best moeilijk goede mensen te vinden die het leuk vinden om ook lid te worden, wat een voorwaarde is om te kunnen schrijven.
Zomaar persberichten plaatsen doen we uitsluitend als ‘ingezonden mededeling’, dus advertentie. Zo houden we het verschil tussen onze journalistieke onafhankelijkheid en onze broodnodige inkomsten helder.
Je kunt dus overwegen een ingezonden mededeling te plaatsen. We zorgen voor 75 euro een hele week uitstekend voor je bericht.

En meer leden zijn natuurlijk ook altijd welkom (hint)

Groet en succes!

Hi Wijbrand, dank voor je uitleg.
Ik zou zeggen: schrijf dan iets naar aanleiding van mijn bericht!
10 Jaar voor een ensemble is per slot van rekening niet niks, al helemaal niet in mijn soort muziek. Bovendien komen er nog twee heel mooie albums in andere bezettingen aan dit seizoen, dus aanleiding te over.

Groeten
Maarten


Hi Maarten,
Als jij onder dezelfde voorwaarden een origineel nieuw nummer schrijft over het succes van de volledig door de journalisten zelf gefinancierde coöperatie cultuurpers hebben we een deal.

Groet!
Wijbrand

Ah….
Met nummer bedoel je een muzieknummer…..?


Yep.
Ik ben schrijver, jij componist.

Wijbrand


Prima, stuur maar op die tekst


Nee, als jij een nummer schrijft, qua muziek, over cultuurpers, schrijf ik een artikel op onze website.
Waarbij ik deze amusante conversatie als uitgangspunt neem. 🙂

Wijbrand

Ok…
Even zodat ik je goed begrijp; wat voor soort nummer bedoel je dan precies?

Ik bedoel het zo: jij gaf mij opdracht een artikel te schrijven naar aanleiding van je nieuwe cd. Nu doe ik geen gratis werk in opdracht. Tenzij iemand daar iets anders tegenover stelt. Omdat jij geen geld hebt, leek het me dus een goed idee als jij een soortgelijke creatieve prestatie zou leveren. Opdat we elkaar helpen. Dus jij schrijft een stuk muziek over cultuurpers, ik schrijf een artikel over Maarten Ornstein.

En dan gelijk oversteken. Jij publiceert het nummer, wij linken ernaar in het artikel. En dat we dan niet smokkelen door een stukje oud werk te herkauwen.


Sorry voor de late reactie, heksenketel hier.
Ok, gaan we doen.
Nog wensen voor het muziekstuk?


Wat goed! Hier ook heksenketel, dus dan staan we quitte. Qua wensen: je bent zo onafhankelijk als wij van cultuurpers dat ook zijn. Je mag dus helemaal zelf weten wat je doet, maar net als het verhaal dat ik ga schrijven, moet de inhoud uniek zijn. Een silent sonate van 7 minuten is dat dus niet. En omdat wij onze artikelen ook gratis aan het publiek beschikbaar stellen, moet jij dat ook doen. Dan zou het mooi zijn als het nummer als soundcloud of YouTube link, of rechtstreeks audiofile, (of als je liever alleen de noten wilt doen, alleen de score), beschikbaar telt, en dat we daar naar kunnen linken en het kunnen weergeven vanaf de site.

Is dat wat?

Yep, is prima.
Ik ga iets maken en opname plannen.

Ga ik het artikel voorbereiden.


Ik ben bezig met een muziekje…
Hoe wil je het hebben, een opname, of een sheet?

Sorry dat ik niet eerder reageerde. Was druk met de ledenwerving en facturerening voor eht nieuwe jaar. wat betreft je muziek: misschien is de bladmuziek wel het aardigste. Dat we die als pdf bijvoegen, want ik denk niet dat wordpress een bladmuziek-font heeft. En zullen we dan zo doen dat als mensen de muziek willen horen, ze jou een mailtje kunnen sturen?
(ik ben zelf natuurlijk ook heel benieuwd hoe het klinkt, maar kan me voorstellen dat studiotijd kostbaar is)
Laat maar weten.

Ok, dan denk ik dat leuk is: ik ben bezig met een stuk in 3 delen voor pianist Gerard Bouwhuis. Premiere is 31 maart, in Splendor Amsterdam.
Ik moet nog 1 deel schrijven, en dat wordt dan voor jullie. Heb je meteen mooie pdf + opname.

Trois mois plus tard.

‘Hi Wijnand,
Even ter herinnering:
http://splendoramsterdam.com/2016/03/31/
Met de premiére van mijn compositie voor Gerard.
Deel III is dus voor jullie. Je komt toch?


Zeker!
Ik ga een perskaart reserveren.

Hi Wijbrand

We zien elkaar morgen in Splendor.
Bij deze stuur ik je alvast pdf van deel 3 van Bickers & Slickers.

Tot morgen
Maarten Ornstein

Hier kun je het muziekstuk downloaden.

 

Bickers-Slickers-III-RECOV-Full-Score-1

Wijbrand Schaap

Journaliste culturel depuis 1996. A travaillé comme critique de théâtre, chroniqueur et reporter pour Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool et des journaux régionaux par l'intermédiaire d'Associated Press Services. Interviews pour TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Auteur de podcasts, il aime expérimenter les nouveaux médias. Culture Press est l'enfant que j'ai mis au monde en 2009. Partenaire de vie de Suzanne Brink Colocataire d'Edje, Fonzie et Rufus. Cherche et trouve-moi sur Mastodon.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais