Aller au contenu

Romeo Castellucci est-il devenu accessible avec Democracy in America ? #HF17

Un prologue, deux dialogues et un long interlude. Le tout clairement lié. Dans une interprétation de Romeo Castellucci - on ne peut pas faire plus fou.

De Italiaanse theatermaker Castellucci maakt bij voorkeur theater dat niet gemakkelijk of zelfs verkeerd begrepen wordt. Schokeffecten schuwt hij daarbij niet. Visueel overdonderend, maar een duidelijke lijn is vaak amper te herkennen. Dat belooft dus wat, als hij aan de haal gaat met De democratie in Amerika. Zeker met de actualiteit in het achterhoofd: Donald Trump.

Maar over de 45e president van de VS gaat de voorstelling niet. Al evenmin over democratie in Amerika. Het gaat wél over het gelijknamige boek van Alexis de Tocqueville. Maar dan weer niet over wat rechtsgeleerden daarin blijft boeien. Castellucci concentreert zich volledig op de kern: Amerika als tabula rasa, waar uit Puriteins gedachtegoed een nieuwe democratie ontstond.

Glossolalie

Na een uitleg over glossolalie (‘spreken in tongen’), begint de voorstelling zoals als we van Castellucci gewend zijn: luid en asbsurd. Elf in witte uniformen geklede ‘majorettes’ zwaaien met vlaggen. Daarop letters die eerst ‘Democracy in America’ vormen, maar al snel meer absurde varianten als ‘Car Comedy in America’ en ‘Cocain Army Medicare’. Woorden met betekenis, maar die net als glossolalie in deze context volkomen betekenisloos zijn.

In de eerste scène een arme boerenfamilie die blijft geloven dat God hen zal geven wat ze nodig hebben. Wanneer oogst na oogst mislukt, verkoopt de boerin haar zieke dochtertje in ruil voor gereedschap. Ze verliest haar verstand en gaat met Indiaanse woorden spreken.

Des danses de voyage ombrageuses

In het lange dansintermezzo dat volgt, zien we achter meerdere lagen gaasgordijn traditionele reidansen. Op het voordoek worden allerhande verdragen en historische gebeurtenissen uit het begin van de Amerikaanse democratie geprojecteerd. De associatie met vruchtbaarheidsrituelen en de geboorte van een natie ligt voor de hand. De scène eindigt in een volkomen abstracte dansvorm voor van twee objecten die door de ruimte zweven. De dans is in tongen gaan spreken.

Aan het begin van de laatste scène wordt keurig terugverwezen naar de eerste. Een Indiaanse vrouw vraagt wat er met het blanke kind is gebeurd. Ze spreekt de taal van de Ojibweg-indianen, een voor ons volkomen onherkenbare klankentaal, die ze niet in wil ruilen voor het Engels van de bleekgezichten.

Vide

De structuur van de voorstelling is overduidelijk. De reden waarom het toneelbeeld gedurende de hele voorstelling kaal en leeg is ook. Is Castellucci echt zo doorzichtig geworden?

En dan dringt het tot je door: deze voorstelling is even ironisch als een boek van De Tocquevilles landgenoot Jean Baudrillard. Hij reisde twee eeuwen na De Tocqueville door Amerika en schreef daarover Amérique, een lofzang op de leegte op het nieuwe continent. Daarin staat de beste samenvatting van deze voorstelling: ‘De vrijheid van lichaamsbeweging welke samenhangt met de ruimte die ze hebben, compenseert de simpelheid van hun voorkomen en karakter. Vulgair, maar “gemakkelijk”.’

Bon à savoir
Democracy in America is nog te zien op 5 en 6 juni. Informations.

Henri Drost

Henri Drost (1970) a étudié le néerlandais et les études américaines à Utrecht. A vendu des CD et des livres pendant des années, puis est devenu consultant en communication. Il écrit entre autres pour les magazines GPD, Metro, LOS !, De Roskam, 8weekly, Mania, hetiskoers et Cultureel Persbureau/De Dodo sur tout, mais si possible sur la musique (théâtre) et le sport. Autres spécialités : les chiffres, les États-Unis et les soins de santé. Écoute Waits et Webern, Wagner et Dylan et à peu près tout ce qui se trouve entre les deux.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais