Aller au contenu

C'est Dieu". Le chorégraphe Thom Stuart fait danser les 7 derniers mots de Haydn.

Eerst was er de Kinder Matteüs: een interactieve muziekproductie met de Holland Baroque Society en het Nieuw Amsterdams Kinderkoor. Nu brengt De Dutch Junior Dance Division met het Matangi Quartet Last 7 Words op muziek van Haydn.

Jij kwam toch elke dag in de kerk?, vraag ik Thom Stuart. Nee hoor, ontkent de choreograaf stellig. ‘Ik kom nooit in de kerk.’ Maar ik attendeer hem op het gebouw waar zijn De Dutch Don’t Dance Division eens haar studio had, een kapel van het huidige Medisch Centrum Haaglanden. Een enorm altaar getuigde daar van een vroom verleden van vele nonnen, terwijl dansers er flink op los oefenden in de grote zaal.

Rien à voir avec la religion

De reden dat Stuart een ballet maakt op Haydns The Seven Last Words of Christ heeft vooral te maken met Orlando. Die productie kwam in 2002 uit, in de Grote Kerk in Den Haag. Toen ook met het Matangi Quartet. Violiste Maria-Paula Majoor raadde Stuart aan iets met The Seven Last Words of Our Saviour on the Cross (eigenlijk zijn het zeven zinnen) van Joseph Haydn te doen. Nu, vijftien jaar later wordt dit hoog tijd.

Stuart heeft dus naar eigen zeggen niets met religie. Toch maakte zijn partner en collega artistiek leider Rinus Sprong de choreografie van de eerdergenoemde Kinder Matteüs, een opdracht van de Stichting Kinder Matteüs en later Festival Classique. De kerk of het geloof lijken beide danskunstenaars te achtervolgen. Net als choreograaf en voormalig artistiek leider van Het Nationale Ballet Rudi van Dantzig. Die had weinig met het geloof op, toch waren thema’s en titels van zijn werken flink religieus.

La musique est une source d'inspiration

Na even doorvragen blijkt vooral de muziek de inspiratie te vormen voor Stuart. The Seven Last Words of Christ is een compositie uit de 18e eeuw waar later een strijkkwartet aan is toegevoegd en daarna tekst, zo legt hij uit. Het werk spreekt de dansmaker enorm aan. Hij kiest bij zijn nieuwste productie voor de instrumentale versie, die duurt een uur lang. De voorstelling is zo toegankelijk en compacter. Er moet immers ook gedanst worden.

Last 7 Words is natuurlijk te zien in een kerk, de Lourdeskerk in Den Haag. Hoe het eruit komt te zien is nog niet bekend, de eerste repetities moeten nog beginnen. Vast staat dat de choreograaf ooit zo onder de indruk was van muziek tijdens een mis dat hij dacht: ‘Dit is God’. Niet om de lat hoog te leggen, maar de verwachtingen voor Last 7 Words zijn alvast hooggespannen.

Last 7 Words is vanaf 10 maart 2018 te zien. Handig om te weten: Pasen vindt dit jaar plaats op 1 en 2 april.

‘Last 7 Words is een choreografie van Thom Stuart voor de 10 talenten van De Dutch Junior Dance Division, op de gelijknamige compositie van Joseph Haydn. Het Matangi Quartet verzorgt de live gespeelde muziek in de prachtige Lourdeskerk. De 7 sonates verhalen over de 7 laatste zinnen (of “woorden”) die Jezus sprak aan het kruis. Deze zinnen behandelen universele thema’s als wanhoop, pijn, vergeving, hoop, berusting en sterven.’

Ruben Brugman

écrire l'ex-danseurVoir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais