Aller au contenu

De l'espoir pour l'orchestre de la métropole. Merci à News Hour.

Minister Ingrid van Engelshoven gaat dit najaar ‘iets’ doen voor het Metropole Orkest. Dat heeft zij vandaag in een lettre aan de Tweede Kamer laten weten. Letterlijk staat er:

‘Ik zal de oplossing van de problematiek van het Metropole Orkest betrekken bij mijn afweging rond de inzet van de regeerakkoordmiddelen tranche 2019. Mijn overweging daarbij is dat in het regeerakkoord is afgesproken dat we zorgen voor continuïteit, zodat onze topinstellingen hun positie in binnen- en buitenland kunnen vasthouden. Daarnaast is het Metropole Orkest bij uitstek het orkest dat met het spelen van nieuwe genres een ander publiek weet te bereiken.’

BIS

Daarmee is de toekomst weer een stuk veiliger voor dit orkest dat in zwaar weer verkeert. De minister immers stelt ook dat het orkest feitelijk tot de culturele basisinfrastructuur van ons land behoort. Dat maakt die zogenaamde BIS nog ingewikkelder, natuurlijk.

Hopelijk vindt de minister samen met haar adviseurs komende zomer een weg uit dat moeras. Want zoals het Metropole Orkest zijn er wel meer, die op topniveau opereren en het niet bolwerken. Die hebben alleen geen contacten bij de redactie van Nieuwsuur.

1 commentaire pour “Hoop voor het Metropole Orkest. Dankzij Nieuwsuur.”

 1. Dag Winand,
  Je schrijft : “De minister immers stelt ook dat het orkest feitelijk tot de culturele basisinfrastructuur van ons land behoort”
  Het Metropole Orkest zit sinds 1-1-2017 in de BIS. Het punt is: Minister Bussemaker stelde een subsidieplafond vast voor het Metropole Orkest van 3 miljoen euro. In de race naar de verzelfstandiging is door het Metropole Orkest aan de heer Sander D. aangegeven dat er 3,5 miljoen nodig was, per jaar ….. voor een orkest waar topmusici een baan hielden van 50%, en het avontuur aan moesten om de BIS in te komen.
  citaat ” Het Metropole Orkest, dat door de bezuinigingen op de omroep met opheffing werd bedreigd, wordt per 2017 overgeheveld naar de cultuurbegroting. Het orkest krijgt echter niet 3,5 miljoen, zoals het had gevraagd, maar 3 miljoen, het maximale subsidiebedrag.”
  source :https://www.nrc.nl/nieuws/2016/05/19/subsidieadvies-pijn-zit-vooral-bij-de-orkesten-1620409-a500354

  Tsja .. eerst juichend richting en toetredend tot de BIS, dan het verstikkende maskertje erop van 500.000 euro per jaar te weinig subsidie. Dat is o.a.de reden waarom er nu extra middelen worden gevraagd.

Les commentaires sont fermés.

Wijbrand Schaap

Journaliste culturel depuis 1996. A travaillé comme critique de théâtre, chroniqueur et reporter pour Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool et des journaux régionaux par l'intermédiaire d'Associated Press Services. Interviews pour TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Auteur de podcasts, il aime expérimenter les nouveaux médias. Culture Press est l'enfant que j'ai mis au monde en 2009. Partenaire de vie de Suzanne Brink Colocataire d'Edje, Fonzie et Rufus. Cherche et trouve-moi sur Mastodon.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais