Minister Ingrid van Engelshoven gaat dit najaar ‘iets’ doen voor het Metropole Orkest. Dat heeft zij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Letterlijk staat er:

‘Ik zal de oplossing van de problematiek van het Metropole Orkest betrekken bij mijn afweging rond de inzet van de regeerakkoordmiddelen tranche 2019. Mijn overweging daarbij is dat in het regeerakkoord is afgesproken dat we zorgen voor continuïteit, zodat onze topinstellingen hun positie in binnen- en buitenland kunnen vasthouden. Daarnaast is het Metropole Orkest bij uitstek het orkest dat met het spelen van nieuwe genres een ander publiek weet te bereiken.’

BIS

Daarmee is de toekomst weer een stuk veiliger voor dit orkest dat in zwaar weer verkeert. De minister immers stelt ook dat het orkest feitelijk tot de culturele basisinfrastructuur van ons land behoort. Dat maakt die zogenaamde BIS nog ingewikkelder, natuurlijk.

Hopelijk vindt de minister samen met haar adviseurs komende zomer een weg uit dat moeras. Want zoals het Metropole Orkest zijn er wel meer, die op topniveau opereren en het niet bolwerken. Die hebben alleen geen contacten bij de redactie van Nieuwsuur.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

1 REACTIE

 1. Dag Winand,
  Je schrijft : “De minister immers stelt ook dat het orkest feitelijk tot de culturele basisinfrastructuur van ons land behoort”
  Het Metropole Orkest zit sinds 1-1-2017 in de BIS. Het punt is: Minister Bussemaker stelde een subsidieplafond vast voor het Metropole Orkest van 3 miljoen euro. In de race naar de verzelfstandiging is door het Metropole Orkest aan de heer Sander D. aangegeven dat er 3,5 miljoen nodig was, per jaar ….. voor een orkest waar topmusici een baan hielden van 50%, en het avontuur aan moesten om de BIS in te komen.
  citaat ” Het Metropole Orkest, dat door de bezuinigingen op de omroep met opheffing werd bedreigd, wordt per 2017 overgeheveld naar de cultuurbegroting. Het orkest krijgt echter niet 3,5 miljoen, zoals het had gevraagd, maar 3 miljoen, het maximale subsidiebedrag.”
  bron:https://www.nrc.nl/nieuws/2016/05/19/subsidieadvies-pijn-zit-vooral-bij-de-orkesten-1620409-a500354

  Tsja .. eerst juichend richting en toetredend tot de BIS, dan het verstikkende maskertje erop van 500.000 euro per jaar te weinig subsidie. Dat is o.a.de reden waarom er nu extra middelen worden gevraagd.

Comments are closed.