Aller au contenu

Bill T Jones est plus grand que nature. Pourquoi le Holland Festival 2020 sera beaucoup plus d'actualité que les éditions précédentes.

Tu as déjà lu ici messages gratuits. Alors rejoins Culture Press dès maintenant. Nous avons plus de 400 membres fidèles. Des personnes impliquées dans les arts, qui y travaillent, qui définissent des politiques. Des personnes qui apprécient une vision indépendante du journalisme artistique. Tout comme toi.

Rejoins-nous! Pour que Culture Press continue à fonctionner !

Er zijn mensen die een stem hebben waarmee je fluisterend een menigte stil krijgt. Bill T Jones, choreograaf en dit jaar artiste associé van het Holland Festival, is zo’n mens. Behalve die prachtige, zware en volle stem, heeft hij ook een présence waarmee hij met een enkele handbeweging het raderwerk stil kan krijgen. Maar dat zou allemaal niets zijn als hij niet, buiten dat, over een bak levenswijsheid, geletterdheid en scherpzinnigheid beschikte waarmee hij elk debat van leven kan voorzien.

Geen dominante alleenheerser dus, deze Jones, maar een wijze waaraan je je kunt laven. Emily Ansenk, de nieuwe algemeen directeur van het Holland Festival, kan zich geen betere introductie in de podiumkunsten voorstellen dan juist een festival waarin deze man de bepalende sparring partner is. Jones is een erudiet verteller, iemand die met zijn hart in Europa, en met zijn werk in de VS leeft. Zo weet hij een verbinding te leggen tussen de vaak hoogdravende gesprekken rond kunst in Europa en de meer populaire Amerikaanse cultuur.

Hoogtepunten

Dat bleek allemaal in het halve uurtje dat hij aan het woord was. Dat is nogal wat, maar het werd gevoeld door alle aanwezigen bij de persconferentie, het moment in februari waarop het belangrijkste, meest prestigieuze festival van ons land zijn programma presenteert. We hebben het opgenomen, dus je kunt een en ander in de podcast beluisteren die we tijdens het gebeuren in het Amsterdamse BIMhuis opnamen, en kort daarna online zetten.

Hoogtepunten uit het programma: teveel om in kort bestek te noemen. Mogelijk zal de liefhebber van traditionele of moderne opera wat teleurgesteld zijn over het aantal als opera te kenmerken voorstellingen. De bewoners rond het Osdorpplein krijgen daarentegen iets bijzonders voorgeschoteld: een op alle religies van de wereld gebaseerde sessie Prayers of the People.

Op hoop van zegen

Voor de rest, naast Heijermans’ klassieker Op hoop van zegen, ook het debuut van Oostpool, met een stuk over de familie Wittgenstein, en een Drie Zusters, die in de visie van de in Nederland opgeleide en in Duitsland groot geworden regisseur Susanne Kennedy iets bijzonders belooft te worden. En dan nog zoveel muziek, beweging en beeld dat je moeilijk teleurgesteld kunt zijn: dit Holland Festival gaat codes doorbreken.

De komende weken en maanden zullen op deze site reportages en podcasts verschijnen, waarin we dieper op de programma’s in zullen gaan. Voor nu verwijs ik naar het persbericht van het festival zelf, en de opname die we maakten van alle speeches.

Luister hier.

Wijbrand Schaap

Journaliste culturel depuis 1996. A travaillé comme critique de théâtre, chroniqueur et reporter pour Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool et des journaux régionaux par l'intermédiaire d'Associated Press Services. Interviews pour TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Auteur de podcasts, il aime expérimenter les nouveaux médias. Culture Press est l'enfant que j'ai mis au monde en 2009. Partenaire de vie de Suzanne Brink Colocataire d'Edje, Fonzie et Rufus. Cherche et trouve-moi sur Mastodon.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais