Meteen naar de inhoud

Bill T Jones is groter dan het leven. Waarom het Holland Festival 2020 een stuk actueler wordt dan eerdere edities.

Je las hier al gratis berichten. Doe daarom nu ook mee met Cultuurpers. We hebben meer dan 400 trouwe leden. Mensen die betrokken zijn bij de kunst, erin werken, het beleid bepalen. Mensen die een onafhankelijke kijk op kunstjournalistiek waarderen. Net als jij.

Word NU lid om Cultuurpers door te laten gaan!

Er zijn mensen die een stem hebben waarmee je fluisterend een menigte stil krijgt. Bill T Jones, choreograaf en dit jaar associate artist van het Holland Festival, is zo’n mens. Behalve die prachtige, zware en volle stem, heeft hij ook een presence waarmee hij met een enkele handbeweging het raderwerk stil kan krijgen. Maar dat zou allemaal niets zijn als hij niet, buiten dat, over een bak levenswijsheid, geletterdheid en scherpzinnigheid beschikte waarmee hij elk debat van leven kan voorzien.

Geen dominante alleenheerser dus, deze Jones, maar een wijze waaraan je je kunt laven. Emily Ansenk, de nieuwe algemeen directeur van het Holland Festival, kan zich geen betere introductie in de podiumkunsten voorstellen dan juist een festival waarin deze man de bepalende sparring partner is. Jones is een erudiet verteller, iemand die met zijn hart in Europa, en met zijn werk in de VS leeft. Zo weet hij een verbinding te leggen tussen de vaak hoogdravende gesprekken rond kunst in Europa en de meer populaire Amerikaanse cultuur.

Hoogtepunten

Dat bleek allemaal in het halve uurtje dat hij aan het woord was. Dat is nogal wat, maar het werd gevoeld door alle aanwezigen bij de persconferentie, het moment in februari waarop het belangrijkste, meest prestigieuze festival van ons land zijn programma presenteert. We hebben het opgenomen, dus je kunt een en ander in de podcast beluisteren die we tijdens het gebeuren in het Amsterdamse BIMhuis opnamen, en kort daarna online zetten.

Hoogtepunten uit het programma: teveel om in kort bestek te noemen. Mogelijk zal de liefhebber van traditionele of moderne opera wat teleurgesteld zijn over het aantal als opera te kenmerken voorstellingen. De bewoners rond het Osdorpplein krijgen daarentegen iets bijzonders voorgeschoteld: een op alle religies van de wereld gebaseerde sessie Prayers of the People.

Op hoop van zegen

Voor de rest, naast Heijermans’ klassieker Op hoop van zegen, ook het debuut van Oostpool, met een stuk over de familie Wittgenstein, en een Drie Zusters, die in de visie van de in Nederland opgeleide en in Duitsland groot geworden regisseur Susanne Kennedy iets bijzonders belooft te worden. En dan nog zoveel muziek, beweging en beeld dat je moeilijk teleurgesteld kunt zijn: dit Holland Festival gaat codes doorbreken.

De komende weken en maanden zullen op deze site reportages en podcasts verschijnen, waarin we dieper op de programma’s in zullen gaan. Voor nu verwijs ik naar het persbericht van het festival zelf, en de opname die we maakten van alle speeches.

Luister hier.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands