Aller au contenu

Le soutien aux projets pilotes de sociétés de test rapide s'avère extrêmement fragile

‘De taskforce is kritisch over de kosten en de gang van zaken rondom de opdracht aan Stichting Open Nederland. Hier zijn inmiddels Kamervragen over gesteld; we wachten de antwoorden van de minister daarop af.’ Het staat dus ergens onderaan de wekelijkse update van Kunsten‘92, maar het is duidelijk. Die hele pilot met sneltesten roept nogal gemengde gevoelens op.  De belangenorganisatie benadrukt dat het om een tijdelijke regeling moet gaan, en niet om een vaste oplossing, ook bij lagere risiconiveaus.

Ze zeggen het zo: ‘De inzet voor de Taskforce culturele en creatieve sector blijft: volledig opengaan zonder sneltesten en zonder voorbehouden. De sector heeft aangetoond dat bezoek aan theater, poppodium, museum, concertzaal, presentatie-instelling en monument – met minutieuze protocollen en handhaving – veilig kan plaatsvinden.

Echter, zolang openstelling vanwege de besmettingsniveaus niet kan, is bezoek met testbewijzen de enige en tijdelijke weg om weer open te gaan, bezoekers te ontvangen en het werk van kunstenaars en artiesten te tonen (en daarmee ook weer opdrachten te verlenen). Het sneltesten moet geen extra eis worden voor heropening bij lagere risiconiveaus.’

Les employeurs veulent une société de test

Daar denkt VNO-NCW, de werkgeversorganisatie die de grote drijvende kracht is achter de huidige pilots, dus anders over. In een handout – op basis van een onderzoek in opdracht –  maakt de koepel duidelijk dat een testsamenleving het doel is, met uiteindelijk, vanaf het einde van de zomer, een vast aantal van 60 miljoen testen per maand. In de publiciteit rond de huidige pilots, is dat ook de teneur: ooit zullen de testen ingeburgerd moeten zijn en moeten de kosten door de samenleving, al dan niet door de betrokken sectoren (cultuur, evenementen) worden opgebracht.

Of dat zal lukken met het draagvlak is de vraag. In Mercredi stelde Kees Klesman, van brancheorganisatie Club van Elf (Attractieparken), dat in dit weekend al is gebleken dat de pilots niet werken. Het is te ingewikkeld, zeker voor de digitaal niet zo onderlegden, en bovendien is de communicatie (we meldden het eerder) niet echt goed. De Keukenhof meldt bijvoorbeeld dat er nog geen enkel contact is geweest over het evalueren van de pilots.

Het lijkt erop of de haast waarmee de werkgevers de pilots erdoor hebben gedrukt, contraproductief werkt. Het ministerie van VWS, dat de zaak met een zak geld van bijna 1 miljard op afstand heeft gezet, kan hier niet echt blij mee zijn. Ondertussen blijft onduidelijk hoe en wanneer er weer genoten kan worden kunst en cultuur (volgens alle betrokkenen en een modelstudie uit Berlijn (Geen praktijkonderzoek) de veiligste manier van genieten in tijden van COVID).

Wijbrand Schaap

Journaliste culturel depuis 1996. A travaillé comme critique de théâtre, chroniqueur et reporter pour Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool et des journaux régionaux par l'intermédiaire d'Associated Press Services. Interviews pour TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Auteur de podcasts, il aime expérimenter les nouveaux médias. Culture Press est l'enfant que j'ai mis au monde en 2009. Partenaire de vie de Suzanne Brink Colocataire d'Edje, Fonzie et Rufus. Cherche et trouve-moi sur Mastodon.Voir les messages de l'auteur

Petites adhésions
175€ / 12 Maanden
Surtout pour les organisations dont le chiffre d'affaires ou la subvention est inférieur à 250 000 par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
5 abonnements d'essai à la lettre d'information
Tous nos podcasts
Donne ton avis sur nos politiques
Connaître les finances de l'entreprise
Archives exclusives
Publie toi-même des communiqués de presse
Propre compte mastodonte sur notre instance
Cultureel Lidmaatschap
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
10 abonnements d'essai à la lettre d'information
Tous nos podcasts
Participe
Connaître les finances de l'entreprise
Archives exclusives
Publie toi-même des communiqués de presse
Propre compte mastodonte sur notre instance
Collaboration
Adhésion privée
50€ / Jaar
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Donne ton avis sur nos politiques
Connaître les finances de l'entreprise
Archives exclusives
Propre compte mastodonte sur notre instance
fr_FRFrançais