Aller au contenu

Dévoilement festif des sculptures de Monika Dahlberg par la conseillère Touria Meliani chez Framer Framed.

CECI EST UN COMMUNIQUÉ DE PRESSE

Les organisations culturelles ayant un petit ou un grand nombre de membres peuvent placer leurs communiqués de presse sur notre site sans restriction. Participer aussi ? Deviens membre, en tant qu'institution.

Kunstenaar Monika Dahlberg heeft in opdracht van Framer Framed twee sculpturen gemaakt die een permanente plek zullen krijgen bij de ingang van het Framer Framed gebouw. Op donderdag 29 september, om 15:45 uur wordt het werk, getiteld Gatekeepers onthuld door de wethouder Kunst en Cultuur Touria Meliani en stadsdeelbestuurder Oost en portefeuillehouder kunst en cultuur Jan-Bert Vroege. Tijdens de opening vindt er een kinderoptocht plaats van het collectief Pretvormer, om de komst van de beelden in de buurt te vieren.

Gatekeepers is een doorlopend project waarin Dahlberg ideeën over in- en uitsluiting binnen de kunstwereld verkent. Het werk straalt kritische speelsheid uit, terwijl het tegelijkertijd het publiek confronteert. De samenwerking met Dahlberg ontstond op verzoek van curator Zippora Elders aan Framer Framed om een bijdrage te leveren aan het programma van Constant 101: een grootschalig samenwerkingsproject ter gelegenheid van het 101e verjaardag van kunstenaar Constant Nieuwenhuys. Framer Framed en Monika Dahlberg gingen een samenwerking aan die leidde tot het realiseren van een nieuw permanent werk in – en reflecterend op – de publieke ruimte.

De sculpturen krijgen een permanente plaats op de kade, waar ze de zichtbaarheid en het identiteit van Framer Framed zullen vergroten. Zowel Monika Dahlberg als curator Zippora Elders zullen bij de onthulling aanwezig zijn.

DATA: 29 september 2022, 15:45-17:00 – gratis entree
LOCATIE: Oranje-Vrijstaatkade 71, 1093 KS Amsterdam

OVER

Monika Dahlberg werd in 1975 geboren in Kericho, Kenia, en studeerde in 2001 af aan de kunstacademie Minerva in Groningen. In de jaren na haar afstuderen experimenteerde ze met verschillende media en disciplines, maar haar belangrijkste focus ligt bij fotografie, met name het snijvlak tussen popcultuur en lifestyle.

Dahlberg is geïnspireerd door het Manifest uit 1948 dat Constant Nieuwenhuys (1920-2005), beter bekend als Constant, schreef voor Reflex, het orgaan van de experimentele groep Holland, die later dat jaar zou opgaan in de Cobra groep.

Door het vernietigen van maatschappelijke structuren en culturele conventies zou zowel de massa bevrijd worden van een heersende bovenlaag als ook de kunst uit haar isolement.

“Deze vernietiging is een eerste vereiste voor de bevrijding van de menselijke geest uit de passiviteit en de opbloei van een allesomvattende volkskunst (…) een volkskunst is die uiting van het leven, die uitsluitend gevoed wordt door een natuurlijke drang naar levensexpressie. Een kunst die niet het probleem oplost dat een vooraf bestaande schoonheidsopvatting stelt, maar die geen andere normen erkent dan expressiviteit, en spontaan schept wat de intuïtie ingeeft”.

Constant verlegt in zijn manifest het accent van de individuele kunstenaar naar de zelfexpressie van de massa. Van de individuele maker naar de collectieve creatie. Oftewel hij pleitte voor democratisering van de kunsten. Ook ging het experiment en de ervaring voor de esthetiek en het resultaat.

Pretvormer bestaat uit Nina de Jong en Nena Duinmeyer. Zij organiseren, bedenken en creëren parades in wijken en op festivals. De optochten op zowel festivals als in wijken zijn een laagdrempelige manier voor mensen om elkaar beter te leren kennen.

MOGELIJK GEMAAKT MET STEUN VAN

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; Amsterdams Fonds voor de Kunst; Stadsdeel Oost;
Stichting Stokroos.

un de nos membres

Les membres de Culture Press sont copropriétaires de notre coopérative moyennant une petite cotisation mensuelle ou annuelle, et peuvent également contribuer au contenu du site le cas échéant. Pour les membres institutionnels, nous offrons la possibilité de publier leurs communiqués de presse en version intégrale. Tu veux aussi devenir membre ? Tu peux le faire. Rends-toi sur le site cette pageVoir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5 / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18 / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36 / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais