Aller au contenu

Avis positif Lieve Heer op Solder d'Ons pour le label du patrimoine européen

CECI EST UN COMMUNIQUÉ DE PRESSE

Les organisations culturelles ayant un petit ou un grand nombre de membres peuvent placer leurs communiqués de presse sur notre site sans restriction. Participer aussi ? Deviens membre, en tant qu'institution.

“De schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is een authentiek en bijzonder monument”, stelt de raad over de van oorsprong zeventiende-eeuwse schuilkerk. De Europese geschiedenis heeft meer verborgen gebedshuizen opgeleverd die tezamen een verhaal vertellen over vrijheid van godsdienst en geweten. De raad hoopt dat door samenwerking tussen de historische verborgen vrijplaatsen een netwerk gevormd kan worden dat deze geschiedenis in Europa aanschouwelijk maakt. Het project ‘Voices of Tolerance’, dat jonge mensen uitdaagt om over de betekenis van vrijheid na te denken,  is hier een mooi voorbeeld van.

Het Europees Erfgoedlabel is een erkenning die door de Europese Unie wordt verleend aan cultureel erfgoed dat een belangrijke rol speelt in de Europese geschiedenis, cultuur en integratie. Het label wordt beheerd door de Europese Commissie. Anno 2022 staan er 60 erfgoedsites op de lijst, waarvan vier in Nederland. Andere Nederlandse EEL-houders zijn: het Vredespaleis (sinds 2013), Kamp Westerbork (sinds 2013), Het Verdrag van Maastricht (sinds 2017) en de transnationale site Koloniën van Weldadigheid (tevens België, sinds 2020).

Ons’ Lieve Heer op Solder is een Amsterdamse schuilkerk die in 1663 als zodanig werd gesticht voor de rooms-katholieke geloofsgemeenschap. De stichter was Jan Hartman die vanuit Duitsland naar Amsterdam vluchtte. In 1739 werd de schuilkerk verbouwd tot de huidige, fraaie galerijkerk. Het altaar, met een altaarstuk van de schilder Jacob de Wit, is een pronkstuk. Naast het historische woonhuis is in 2015 een nieuw entreegebouw geopend, waar bezoekers worden ontvangen en ook tentoonstellingen worden georganiseerd. Het monument is zeven dagen per week open en wordt volgens de prognoses in 2022 door 55.000 – 60.000 bezoekers bezocht, waarvan twee derde uit Europese landen.

Het advies is voorbereid door een commissie van deskundigen, bestaande uit Antoaneta Dimitrova, Tamara van Kessel, Riemer Knoop (voorzitter), Mathieu Segers en Klazien Brummel (secretaris).

un de nos membres

Les membres de Culture Press sont copropriétaires de notre coopérative moyennant une petite cotisation mensuelle ou annuelle, et peuvent également contribuer au contenu du site le cas échéant. Pour les membres institutionnels, nous offrons la possibilité de publier leurs communiqués de presse en version intégrale. Tu veux aussi devenir membre ? Tu peux le faire. Rends-toi sur le site cette pageVoir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5 / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18 / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36 / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais