Aller au contenu

Disponible dès maintenant : Bookman #139 sur la culture dans la région.

CECI EST UN COMMUNIQUÉ DE PRESSE

Les organisations culturelles ayant un petit ou un grand nombre de membres peuvent placer leurs communiqués de presse sur notre site sans restriction. Participer aussi ? Deviens membre, en tant qu'institution.

Amsterdam, 13 juni 2024 – Cultuur in de regio was een terugkerend thema tijdens de Tweede Kamerverkiezing. Ook de Raad voor Cultuur heeft hier aandacht voor. De raad stelt voor om de subsidies evenrediger te verdelen over het land. Maar hoe moet dat worden gerealiseerd? Hoe wordt het geld nu verdeeld? En hoe kijken de verschillende regio’s naar de plannen? Op deze en andere vragen zoeken we een antwoord in Boekman
De nieuwe Boekman is nu verkrijgbaar, klik hier en bekijk de inhoudsopgave.

In het stelseladvies Accès à la culture dat de Raad voor Cultuur begin dit jaar presenteerde is er veel aandacht voor de regio. De raad pleit ervoor om de overheidsfinanciering bij één Rijksfonds neer te leggen, met daarbinnen aparte afdelingen per provincie. In het openingsartikel van Boekman gaan senior beleidsmedewerkers bij de Raad voor Cultuur Pieter Bots et Senne Vercouteren samen met projectleider voor het adviestraject Raymond Kubben in op het hoe en waarom van het advies. 

Kim van der Meulen interviewde drie cultuurprofessionals die in verschillende regio’s van het land werkzaam zijn. Youri Wilbers, directeur van De Domijnen in Sittard-Geleen, Andrea Möller, directeur van Media Art Friesland, en Maritsa Silberie, afdelingshoofd OCW Caribisch Nederland bij de Rijksdienst Caribisch Nederland, zijn positief over de plannen van de raad. Tegelijkertijd benadrukken ze alle drie dat het van belang is de regio’s bij de nadere uitwerking van de plannen te betrekken. 

‘Ga met regio’s in gesprek, leer en ervaar hoe de cultuur daar is en accepteer dat elke regio eigen behoeften heeft.’
 Uit een rondgang door Edo Dijksterhuis langs de zes rijkscultuurfondsen blijkt dat ze al veel ondernemen om alle delen van het land te bereiken. Journalist Bas van Brecht beschrijft aan de hand van een gesprek met Kajsa Ravin, algemeen directeur van de Zweedse Cultuurraad, en Jenny Johannisson, analist aan het Zweedse Instituut voor Cultuurbeleidsonderzoek, de herziening van het cultuurbestel in Zweden, dat deze stap jaren eerder maakte. De twee ervaringsdeskundigen benadrukken het belang van realistische verwachtingen en eerlijke communicatie bij het invoeren van een nieuw model. ‘Het model kan niet zorgdragen voor elk aspect van het cultuurbeleid. Als dat je verwachting is, dan zul je teleurgesteld worden’, waarschuwt Ravin. 

‘In de uitvoering van het Nederlandse cultuurbeleid spelen lokale overheden een onmisbare rol.’

Dat er vanuit de regio’s zelf al diverse initiatieven van de grond komen, blijkt uit de beschrijving van een aantal regiohubs in de filmsector en een onderzoek van adviesbureau DSP-groep naar de ontwikkeling van cultuurregio’s. Boekmanstichting-onderzoekers Maartje Goedhart et Thomas de Hoog gaan in op het belang van het verzamelen van data op regionaal en lokaal niveau. Regionale culturele identiteiten en voorzieningen bevinden zich in het hart van het culturele debat, maar wat weten we eigenlijk over cultuur in de regio? 

De nieuwe Boekman is nu verkrijgbaar via www.boekman.nl/tijdschriften. Vanaf deze week ligt het tijdschrift bij de abonnees op de mat! De coverillustratie is gemaakt door Tsjisse Talsma.

Étiquettes:

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

un de nos membres

Les membres de Culture Press sont copropriétaires de notre coopérative moyennant une petite cotisation mensuelle ou annuelle, et peuvent également contribuer au contenu du site le cas échéant. Pour les membres institutionnels, nous offrons la possibilité de publier leurs communiqués de presse en version intégrale. Tu veux aussi devenir membre ? Tu peux le faire. Rends-toi sur le site cette pageVoir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5 / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18 / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36 / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais