Meteen naar de inhoud

Vanaf nu verkrijgbaar: Boekman #139 over cultuur in de regio

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Amsterdam, 13 juni 2024 – Cultuur in de regio was een terugkerend thema tijdens de Tweede Kamerverkiezing. Ook de Raad voor Cultuur heeft hier aandacht voor. De raad stelt voor om de subsidies evenrediger te verdelen over het land. Maar hoe moet dat worden gerealiseerd? Hoe wordt het geld nu verdeeld? En hoe kijken de verschillende regio’s naar de plannen? Op deze en andere vragen zoeken we een antwoord in Boekman
De nieuwe Boekman is nu verkrijgbaar, klik hier en bekijk de inhoudsopgave.

In het stelseladvies Toegang tot cultuur dat de Raad voor Cultuur begin dit jaar presenteerde is er veel aandacht voor de regio. De raad pleit ervoor om de overheidsfinanciering bij één Rijksfonds neer te leggen, met daarbinnen aparte afdelingen per provincie. In het openingsartikel van Boekman gaan senior beleidsmedewerkers bij de Raad voor Cultuur Pieter Bots en Senne Vercouteren samen met projectleider voor het adviestraject Raymond Kubben in op het hoe en waarom van het advies. 

Kim van der Meulen interviewde drie cultuurprofessionals die in verschillende regio’s van het land werkzaam zijn. Youri Wilbers, directeur van De Domijnen in Sittard-Geleen, Andrea Möller, directeur van Media Art Friesland, en Maritsa Silberie, afdelingshoofd OCW Caribisch Nederland bij de Rijksdienst Caribisch Nederland, zijn positief over de plannen van de raad. Tegelijkertijd benadrukken ze alle drie dat het van belang is de regio’s bij de nadere uitwerking van de plannen te betrekken. 

‘Ga met regio’s in gesprek, leer en ervaar hoe de cultuur daar is en accepteer dat elke regio eigen behoeften heeft.’
 Uit een rondgang door Edo Dijksterhuis langs de zes rijkscultuurfondsen blijkt dat ze al veel ondernemen om alle delen van het land te bereiken. Journalist Bas van Brecht beschrijft aan de hand van een gesprek met Kajsa Ravin, algemeen directeur van de Zweedse Cultuurraad, en Jenny Johannisson, analist aan het Zweedse Instituut voor Cultuurbeleidsonderzoek, de herziening van het cultuurbestel in Zweden, dat deze stap jaren eerder maakte. De twee ervaringsdeskundigen benadrukken het belang van realistische verwachtingen en eerlijke communicatie bij het invoeren van een nieuw model. ‘Het model kan niet zorgdragen voor elk aspect van het cultuurbeleid. Als dat je verwachting is, dan zul je teleurgesteld worden’, waarschuwt Ravin. 

‘In de uitvoering van het Nederlandse cultuurbeleid spelen lokale overheden een onmisbare rol.’

Dat er vanuit de regio’s zelf al diverse initiatieven van de grond komen, blijkt uit de beschrijving van een aantal regiohubs in de filmsector en een onderzoek van adviesbureau DSP-groep naar de ontwikkeling van cultuurregio’s. Boekmanstichting-onderzoekers Maartje Goedhart en Thomas de Hoog gaan in op het belang van het verzamelen van data op regionaal en lokaal niveau. Regionale culturele identiteiten en voorzieningen bevinden zich in het hart van het culturele debat, maar wat weten we eigenlijk over cultuur in de regio? 

De nieuwe Boekman is nu verkrijgbaar via www.boekman.nl/tijdschriften. Vanaf deze week ligt het tijdschrift bij de abonnees op de mat! De coverillustratie is gemaakt door Tsjisse Talsma.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands